
Η Ferrari κατέθεσε μία πατέντα κινητήρα που λειτουργεί με έμβολα σχήματος οβάλ αντί για τα συμβατικά κυλινδρικά που κυριαρχούν σήμερα στους κινητήρες εσωτερικής καύσης.
Το όφελος από αυτό το σχεδιασμό είναι ότι καθιστά τον κινητήρα πιο συμπαγή κατά μήκος, ανοίγοντας έτσι νέες δυνατότητες στην εξέλιξη των κινητήρων βενζίνης - που μόνο «τελειωμένοι» δεν είναι πλέον.

Η πατέντα εντοπίστηκε στη βάση δεδομένων του Ευρωπαϊκού Γραφείου Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας. Σύμφωνα με την περιγραφή της αίτησης, το τυπικό κυλινδρικό σχήμα των εμβόλων έχει "ορισμένα μειονεκτήματα" που είναι αδύνατο να ξεπεραστούν με τον συμβατικό σχεδιασμό, καθιστώντας αναγκαία μια πιο ριζοσπαστική προσέγγιση - στην προκειμένη περίπτωση με οβάλ έμβολα.
BUY NOW
Βασικά, η Ferrari έχει πάρει έναν κανονικό κινητήρα και τον έχει "συμπιέσει" κατά μήκος. Αν κάνουμε το ίδιο με μια εικόνα ενός V8 5.0 λίτρων, θα δούμε ότι δημιουργούνται ψηλά, λεπτά έμβολα. Η Ferrari, βέβαια, χρησιμοποιεί ένα πιο εξελιγμένο σχέδιο με καμπύλες γωνίες αντί για αληθινά οβάλ σχήματα, αλλά η βασική ιδέα παραμένει ίδια.

Δεν είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς γιατί η Ferrari θα ήθελε να κάνει τους κινητήρες της πιο συμπαγείς. Όχι μόνο θα τους καθιστούσε ευκολότερους στην τοποθέτηση σε περιορισμένους χώρους (κάτι σημαντικό για τα κεντρομήχανα supercars της), αλλά επίσης θα επέτρεπε στους μηχανικούς να τοποθετήσουν τη μάζα του κινητήρα πιο κοντά στο κέντρο του αυτοκινήτου, προσδίδοντάς του αναβαθμισμένη οδική συμπεριφορά.
Ένας μικρότερος κινητήρας δημιουργεί επίσης περισσότερο χώρο για την ενσωμάτωση υβριδικών εξαρτημάτων μεταξύ αυτού και του κιβωτίου ταχυτήτων.

Ο σχεδιασμός των οβάλ εμβόλων μπορεί να φαίνεται καινοτόμος, αλλά δεν είναι ακριβώς νέος. Η Honda είχε δοκιμάσει κάτι παρόμοιο στα τέλη της δεκαετίας του 1970 στις μοτοσικλέτες της, αλλά εκείνη η προσέγγιση είχε σχεδιαστεί για τον κόσμο των δίχρονων αγωνιστικών μοτοσικλετών και χρησιμοποιούσε διαφορετική τεχνολογία διπλών μπιελών. Η Ferrari, αντιθέτως, έχει σχεδιάσει ένα σύστημα με συνδεδεμένες, αρθρωτές μπιέλες.

Οι V12 κινητήρες φημίζονται για την εξαιρετική ισορροπία τους, αλλά θα μπορούσαν να υποστηρίξουν έναν τέτοιο ριζοσπαστικό σχεδιασμό; Θα πρέπει να περιμένουμε να το δούμε στην πράξη - εφόσον αυτό το σχέδιο υλοποιηθεί ποτέ, καθώς πολλές πατέντες στον χώρο της αυτοκινητοβιομηχανίας δεν φτάνουν ποτέ στην παραγωγή.