Η προσωπική Aston Martin DB6 του πρίγκηπα Καρόλου είναι το πιο οικολογικό όχημα στον πλανήτη
Ο πρίγκηπας Κάρολος της Ουαλίας έλαβε το 1969 ως δώρο για τα 21α του γενέθλια τη συγκεκριμένη Aston Martin DB6 Vantage Volante, και τέσσερις δεκαετίες αργότερα τη μετέτρεψε για να καίει βιοαιθανόλη.
Ο μελλοντικός βασιλιάς της Αγγλίας ήταν ένας από τους πρώτους που άρχισε τη μετάβαση στα πιο καθαρά και «πράσινα» καύσιμα, πριν από σχεδόν μιάμιση δεκαετία. Σε αυτόν τον δρόμο, των βιοκαυσίμων, πλέον αρχίζουν να βαδίζουν όλο και περισσότερο οι πετρελαϊκές εταιρείες, οι αυτοκινητοβιομηχανίες - και, μάλιστα, ακόμα και η Formula 1.
Βάσει αυτής της επικαιρότητας, σε συνέντευξή του στο BBC τις προηγούμενες μέρες ο πρίγκηπας Κάρολος παρέπεμψε τους ακροατές του στη μετατροπή της κλασσικής του DB6 Vantage Volante για να τονίσει την αναγκαιότητα προώθησης των φιλικών προς το περιβάλλον τεχνολογιών με πράξεις, και όχι με λόγια. Οι περιβαλλοντικές ευαισθησίες του πρίγκηπα Κάρολου έχουν τις ρίζες τους στη δεκαετία του 1970.
BUY NOW
Η Aston Martin ήταν εξαιρετικά επιφυλακτική και φοβόταν την αλλοίωση του χαρακτήρα της σπάνιας αυτής DB6 Vantage Volante, όταν άκουσε το 2008 από τον πρίγκηπα Κάρολο τα πλάνα του για την μετατροπή της. Παρόλα αυτά, ένα μέλος της βασιλικής οικογέγειας στη Βρετανία μπορεί να έχει εξαιρετικά ισχυρή πειθώ - ειδικά όταν απειλεί ότι θα σταματήσει ολοκληρωτικά να οδηγεί την Aston Martin του.
Έτσι, βάσει και της εξαιρετικής σχέσης που διατηρούσε από το 1954 η Aston Martin με τη βασιλική οικογένεια της Αγγλίας, οι μηχανικοί στο Gaydon πείστηκαν να κάνουν τη μετατροπή. Η βιοαιθανόλη, που παράγεται από οργανικά καύσιμα (κυρίως υπολείμματα τροφίμων) προέρχονταν από την εταιρεία Green Fuels του Gloucestershire.
Για την ακρίβεια, η βιοαιθανόλη Ε85 της Green Fuels περιέρχει λευκό κρασί που είναι ακατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση, ορό γάλακτος από τις βιομηχανίες τυριού, και σε ποσοστό 15 τοις εκατό αμόλυβδη βενζίνη.
Η μυρωδιά που εκπέμπει η καύση της γέννησε μια σειρά από αστεία και ευφυολογήματα στη Βρετανία για το αυτοκίνητο του πρίγκηπα Κάρολου, τα οποία κατά καιρούς αναπαρήγαγε και ο ίδιος ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου. Ένα από τα αστεία έλεγε ότι το αυτοκίνητο έμοιαζε με μια σύζυγο που βαριέται τη ζωή της, και επιβιώνει καταναλώνοντας μόνο κρασί και τυρί.
Σε συνέντευξή του το 2018 ο πρίγκηπας Κάρολος είχε πει πως «όταν ολοκληρώθηκε η μετατροπή, [η Aston Martin] αναγκάστηκε να παραδεχθεί ότι το αυτοκίνητο απέδιδε καλύτερα από ποτέ». Και αυτό ισχύει με δεδομένο ότι ήδη τον καιρό της αγοράς αυτής της DB6, το 1969, οι μηχανικοί της εταιρείας την είχαν εμπλουτίσει και με ορισμένες αναβαθμίσεις της οδικής συμπεριφοράς - ονομάζοντάς την, μάλιστα, «Prince Charles Specification».
Επιπλέον, η έκδοση Volante ήταν ακόμη ισχυρότερη της «απλής» DB6 Vantage, και είχε κατασκευαστεί σε μόλις 29 αντίτυπα. Ο κινητήρας της είναι εξακύλινδρος σε σειρά, 4.0 λίτρων, με ισχύ 325 ίππων και ροπή 400 Nm. Πρόκειται για αρκετά υψηλά νούμερα για τα τέλη της δεκαετίας του '60, που χάριζαν στην DB6 Vantage επιτάχυνση 0-100 km/h σε 8,4 δευτερόλεπτα.
Η Aston Martin DB6 Vantage Volante δεν έχει λάβει τη δημοσιότητα που χάρισε ο πράκτορας James Bond στην εξίσου εμβληματική DB5, αλλά με τη μετατροπή και τη χρήση της από τον πρίγκηπα Κάρολο έχει εξίσου βαρύνουσα σημασία για τη βρετανική αυτοκινητοβιομηχανία. Μάλιστα, λέγεται πως ο βασιλικός διάδοχος ζήτησε τη συνδρομή του θρύλου και παγκόσμιου πρωταθλητή της F1, Graham Hill, για να μάθει να την οδηγεί καλύτερα.
Η συγκεκριμένη, τροποποιημένη Aston Martin DB6 Vantage Volante δεν είναι το μοναδικό αυτοκίνητο με το οποίο ο πρίγκηπας Κάρολος έχει προσπαθήσει να «παντρέψει» την αγάπη του για τα αυτοκίνητα με τις προσπάθειές του να εγείρει την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση. Έχει τοποθετήσει μετατροπή βιοκαυσίμων και σε άλλα αυτοκίνητα της συλλογής του, που απαριθμεί πάνω από 100 αυτοκίνητα, ενώ πλέον την εμπλουτίζει και με αμιγώς ηλεκτρικά - όπως με τη νέα Jaguar I-Pace.
Παράλληλα, στην ιδιωτική του κατοικία, στο Highgrove του Gloucestershire, έχει δημιουργήσει μια οργανική και αργο-οικολογική φάρμα, όπου στα ζώα που ασθενούν εφαρμόζονται ομοιπαθητικές θεραπείες αντί να χορηγούνται φάρμακα. Το κάστρο διαθέτει ηλιακά panels και επεξεργαστές βιομάζας, που καλύπτουν την περισσότερη ενέργεια που απαιτείται για τη λειτουργία του. Επίσης, ο πρίγκηπας Κάρολος μένει πιστός στην πολιτική περιορισμού των απορριμάτων, χρησιμοποιώντας μεταξύ άλλων τα ίδια κοστούμια για δεκαετίες.
Δείτε επίσης
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ