Η Maserati MC20 έσπασε το παγκόσμιο ρεκόρ ταχύτητας αυτόνομου αυτοκινήτου

Maserati MC20 autonomous

Μια Maserati MC20 με τεχνολογία αυτόνομης οδήγησης πέτυχε παγκόσμιο ρεκόρ ταχύτητας, φτάνοντας τα 318 km/h χωρίς οδηγό στο Kennedy Space Center στη Φλόριντα.

Το supercar της Μόντενα ξεπέρασε το προηγούμενο ρεκόρ των 310,5 km/h, που είχε καταγραφεί το 2022 με ένα αγωνιστικό πρωτότυπο IAC AV-21 στον διαγωνισμό Indy Autonomous Challenge (IAC).

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το επίτευγμα ήταν αποτέλεσμα της συνεργασίας μεταξύ του Indy Autonomous Challenge, του Πολυτεχνείου του Μιλάνου (Politecnico di Milano), της Maserati και του 1000 Miglia Experience Florida, στο πλαίσιο του προγράμματος MOST του National Center for Sustainable Mobility - το οποίο προωθεί καινοτόμες λύσεις βιώσιμης μετακίνησης.

Οι δοκιμές πραγματοποιήθηκαν στον διάδρομο των 4,5 χλμ. του Kennedy Space Center, μια τοποθεσία που χρησιμοποιήθηκε στο παρελθόν για τις προσγειώσεις των διαστημικών λεωφορείων της NASA και πλέον αποτελεί κέντρο τεχνολογικής καινοτομίας.

Το λογισμικό αυτόνομης οδήγησης εξελίχθηκε από την ομάδα PoliMOVE-MSU, του τμήματος AIDA (Artificial Intelligence Driving Autonomous) του Πολυτεχνείου του Μιλάνου, και επέτρεψε στην τροποποιημένη Maserati MC20 να επιτύχει πρωτοφανείς ταχύτητες χωρίς καμία ανθρώπινη παρέμβαση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ομάδα PoliMOVE είχε καταρρίψει άλλο ένα ρεκόρ τον Νοέμβριο του 2023, όταν μια αυτόνομη Maserati MC20 έφτασε τα 285 km/h στη βάση της Ιταλικής Πολεμικής Αεροπορίας στην Piacenza, κατακτώντας το ρεκόρ ταχύτητας για αυτόνομο αυτοκίνητο παραγωγής.

Μετά το νέο ρεκόρ, μια δεύτερη Maserati MC20 Cielo, εξοπλισμένη με το ίδιο σύστημα αυτόνομης οδήγησης, συμμετείχε στο 1000 Miglia Experience Florida, καλύπτοντας αρκετά χιλιόμετρα χωρίς την παρέμβαση οδηγού.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι δοκιμές στο Kennedy Space Center βοήθησαν τις ομάδες του IAC και του PoliMOVE να αναλύσουν τη συμπεριφορά του supercar σε ακραίες συνθήκες. Ο καθηγητής Sergio Matteo Savaresi, επικεφαλής του Τμήματος Ηλεκτρονικής, Πληροφορικής και Βιομηχανικής Μηχανικής του Πολυτεχνείου του Μιλάνου, τόνισε τη σημασία της έρευνας.

«Ο στόχος των δοκιμών υψηλής ταχύτητας είναι να αξιολογήσουμε τη συμπεριφορά των ρομποτικών οδηγών σε κρίσιμες συνθήκες», είπε ο Savaresi. «Αυτά τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης δοκιμάζονται τόσο σε αυτοκίνητα παραγωγής με νόμιμες ταχύτητες, όσο και σε αγωνιστικές συνθήκες, όπως το Indy Autonomous Challenge. Ωθώντας τα όρια της αυτόνομης οδήγησης, βελτιώνουμε την ασφάλεια και την αξιοπιστία, με θετικές επιπτώσεις στη μετακίνηση σε πόλεις και αυτοκινητοδρόμους».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ