Η Porsche Taycan έσπασε το ρεκόρ Guinness συνεχόμενου Drift στον πάγο

Porsche Taycan Drift Guinness

Με μία Taycan GTS η Porsche κατέκτησε το ρεκόρ Guinness για τη μεγαλύτερη σε διάρκεια συνεχόμενη πλαγιολίσθηση (drift) από ηλεκτρικό όχημα σε πάγο.

Ο εκπαιδευτής Jens Richter ολοκλήρωσε 132 γύρους κρατώντας διαρκώς την Taycan GTS σε ελεγχόμενη υπερστροφή, καλύπτοντας ακριβώς 17,503 χιλιόμετρα σε 46 λεπτά. Με αυτή τη νέα διάκριση, το ηλεκτρικό σπορ μοντέλο της Porsche απέσπασε τον τέταρτό του τίτλο στο βιβλίο των ρεκόρ Guinness.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η προσπάθεια ξεκίνησε το απόγευμα της 14ης Ιανουαρίου 2025, υπό δύσκολες συνθήκες. «Η συνεχής πίεση από το drift έφθειρε τον πάγο ταχύτερα από το αναμενόμενο», εξήγησε ο Richter. «Αναγκαστήκαμε να διακόψουμε την πρώτη προσπάθεια μετά από περίπου 11 χιλιόμετρα».

Στη δεύτερη προσπάθεια, η ομάδα χρησιμοποίησε πιο κοντά καρφιά στα ελαστικά και εκμεταλλεύτηκε τη μείωση της θερμοκρασίας του πάγου καθώς έπεσε το σκοτάδι. Αυτή η απόπειρα στέφθηκε με επιτυχία: ο Jens Richter διατήρησε την Taycan GTS σε ελεγχόμενη πλαγιολίσθηση για 17,503 χιλιόμετρα, ξεπερνώντας σημαντικά το προηγούμενο ρεκόρ των 14,809 χιλιομέτρων.

Η προσπάθεια πραγματοποιήθηκε υπό την επίβλεψη επίσημου εκπροσώπου του φορέα Guinness World Records, στην παγωμένη πίστα του Porsche Arctic Center στο Levi της Φινλανδίας - περίπου 150 χιλιόμετρα βόρεια του Αρκτικού Κύκλου. Για το ρεκόρ, η ομάδα της Porsche Experience δημιούργησε έναν μια κυκλική πίστα με διάμετρο 59 μέτρα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα ελαστικά ήταν Michelin του εμπορίου με καρφιά ενός χιλιοστού, τοποθετημένα και στους δύο άξονες της Taycan GTS. Το όχημα ήταν εξοπλισμένο με επαγγελματικό GPS για ακριβή μέτρηση της απόστασης και καταγραφή των χειρισμών του οδηγού. Παράλληλα, κατέγραφε και στοιχεία για τις κινήσεις του τιμονιού, την επιτάχυνση, το φρενάρισμα και τις δυνάμεις G που ασκούνταν στο ηλεκτρικό αυτοκίνητο του Zuffenhausen.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο επίσημος εκπρόσωπος του Guinness World Records, Carl Saville, απένειμε αμέσως μετά το πιστοποιητικό του ρεκόρ στον Jens Richter και στον Christian Lehwald, Διευθύνοντα Σύμβουλο του Porsche Arctic Center και Επικεφαλής του Porsche Experience.

«Η προσέγγισή μας στο experiential marketing περιλαμβάνει πάντα την πρόκληση ασυνήθιστων πραγμάτων», δήλωσε ο Lehwald. «Στο Porsche Arctic Center βρίσκουμε εξαιρετικές συνθήκες για drift στον πάγο. Η Taycan GTS, ως ένα από τα ισχυρότερα ηλεκτρικά οχήματα της αγοράς, μας έδωσε την αυτοπεποίθηση να αποδεχτούμε αυτή την πρόκληση και να καταρρίψουμε το ρεκόρ».

Το νέο ρεκόρ έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά διακρίσεων της Taycan. Το 2023, μία Taycan Cross Turismo διέσχισε τη διαδρομή Ξιντζιάνγκ-Θιβέτ, σημειώνοντας την μεγαλύτερη αλλαγή υψομέτρου από ηλεκτρικό αυτοκίνητο (5.573 μέτρα).

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το 2021, ο οδηγός Leh Keen έφτασε τα 165,1 km/h μέσα σε κλειστό χώρο στη Νέα Ορλεάνη, καταρρίπτοντας το ρεκόρ ταχύτητας σε κλειστό κτίριο. Ένα χρόνο νωρίτερα, ο Dennis Retera ολοκλήρωσε 210 γύρους drift στο PEC Hockenheimring της Γερμανίας, καλύπτοντας 42,171 χιλιόμετρα σε 55 λεπτά.

Η Ice Experience της Porsche, στο Arctic Center, ξεκίνησε το 1996 στη Λαπωνία της Φινλανδίας και από το 2014 φιλοξενείται στο Levi. Κάθε χρόνο, πάνω από 1.500 συμμετέχοντες εκπαιδεύονται στον έλεγχο των οχημάτων τους σε χιόνι και πάγο, σε μια έκταση 300.000 τετραγωνικών μέτρων. Φέτος η παγωμένη πίστα ανακαινίστηκε πλήρως από τον Hermann Tilke, διάσημο σχεδιαστή πολλών σύγχρονων αυτοκινητοδρομίων της Formula 1.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ