Μέχρι ποια ηλικία μπορώ να οδηγώ στην Ελλάδα -Πότε πρέπει να σταματήσω

Old drivers 1

Η διάρρηξη των δεσμών με το αγαπημένο μας αυτοκίνητο σίγουρα δεν είναι κάτι ευχάριστο, αλλά υπάρχουν κάποια σημάδια που υποδηλώνουν ότι ίσως δεν έχουμε άλλη επιλογή.

Στιγμή-σταθμός αποτελεί για κάθε άνθρωπο η απόκτηση διπλώματος οδήγησης, δεδομένου ότι του χαρίζει μια μοναδική αίσθηση ανεξαρτησίας και τη δυνατότητα να ταξιδεύει όπου επιθυμεί, δίχως να εξαρτάται από τα αυστηρά δρομολόγια των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.

Όπως έχουμε γράψει, στην Ελλάδα το δίπλωμα οδήγησης έχει ημερομηνία λήξης η οποία διαφέρει ανάλογα το είδος του διπλώματος (χάρτινο έγγραφο ή πλαστικοποιημένη κάρτα) και την ηλικία του οδηγού. Παρ’ όλα αυτά, κάθε οδηγός μπορεί να ανανεώσει την ισχύ του και να συνεχίσει να κάθεται πίσω από το τιμόνι.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ηλικιωμένος οδηγός

Πιο τακτικής ανανέωσης χρήζουν τα διπλώματα των μεγαλύτερων σε ηλικία οδηγών:
Με τη συμπλήρωση του 65ου έτους ηλικίας, η άδεια οδήγησης πρέπει να ανανεώνεται ανά τρία χρόνια, με τους οδηγούς να πρέπει να υποβάλλονται σε ιατρικές εξετάσεις από παθολόγο και οφθαλμίατρο.

Μετά τα 80 έτη, η ανανέωση γίνεται ανά δύο χρόνια, ενώ απαιτείται εξέταση από ιατρούς των εξής ειδικοτήτων: Παθολόγου, οφθαλμιάτρου, ωτορινολαρυγγολόγου & νευρολόγου ή ψυχίατρου.

Εφόσον, λοιπόν, κάποιος περάσει με επιτυχία τα ιατρικά «τεστ», βάσει νόμου μπορεί να συνεχίζει να οδηγεί εφ΄ όρου ζωής.

Ακόμα, ωστόσο, και αν έχει πάρει το «πράσινο φως» από τους γιατρούς, εφόσον έχει αρχίσει να παρατηρεί κάποια σημάδια, καλό είναι να… πετάξει το δίπλωμά του και να μην ξαναπιάσει στα χέρια του το κλειδί του αυτοκινήτου του.

Προβλήματα όρασης

Η όραση είναι η πιο σημαντική αίσθηση κατά την οδήγηση, καθώς το 90% των πληροφοριών που χρειάζεται ένας οδηγός φτάνει μέσω των ματιών. Ακόμα και αν έχουμε λάβει το «πράσινο φως» από τον οφθαλμίατρο, όταν αισθανόμαστε ότι τα μάτια μας μάς προδίδουν (π.χ. δεν μπορούμε να διακρίνουμε τα μηνύματα των πινακίδων οδικής σήμανσης) καλό είναι να ξεχάσουμε τη συμβίωσή μας με το αυτοκίνητό μας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
προβλήματα όρασης

Προβλήματα ακοής

Καθοριστικό ρόλο στην οδήγηση διαδραματίζουν και τα ακουστικά ερεθίσματα, όπως είναι μία κόρνα, ο ήχος από μία μοτοσικλέτα, ένα τρένο κ.α. Δεν ακούμε πλέον αυτούς τους ήχους; Όχι, οι οδηγοί δεν σταμάτησαν να πατούν τις κόρνες, αλλά τα αυτιά μας μάς προδίδουν.

Πολλές ζημιές στο αυτοκίνητο

Σίγουρα, όταν κινούμαστε καθημερινά στην αστική ζούγκλα, τις μικροζημιές πρέπει να τις περιμένουμε. Σε περίπτωση, όμως, που βλέπουμε ότι οι ζημιές έχουν αρχίσει να πολλαπλασιάζονται καλό είναι να αναζητήσουμε περαιτέρω τους λόγους που συμβαίνει αυτό.

ζημιές στο αυτοκίνητο
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Βροχή» οι κλήσεις από την Τροχαία

Ελάχιστοι είναι οι πολίτες που έχουν καταφέρει, κατά την οδηγική ζωή τους, να μη δουν ούτε μια κλήση από την Τροχαία. Εφόσον, όμως, τα «ραβασάκια» σκάνε… βροχή, τότε αυτό ίσως σημαίνει ότι ίσως υπονομεύουμε την οδική ασφάλεια και έτσι καλό είναι να δώσουμε τα κλειδιά του αυτοκινήτου σε ένα οικογενειακό μας πρόσωπο.

Αποπροσανατολισμός

Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι ένα ή δύο στα 10 άτομα άνω των 65 ετών μπορεί να έχουν ήπια γνωστική έκπτωση (mild cognitive impairment, MCI), ένα από τα συμπτώματα της οποίας είναι ο αποπροσανατολισμός. Όπως είναι κατανοητό, η σύγχυση σχετικά με το χρόνο και το μέρος στο οποίο βρισκόμαστε μπορεί να αποδειχθεί καταστροφική όταν βρισκόμαστε πίσω από το τιμόνι, καθώς μπορεί να οδηγήσει στην πρόκληση σοβαρού τροχαίου ατυχήματος.

Πόνοι

Έρευνες από τα Κέντρα Ελέγχου Νοσημάτων (CDC) έχουν δείξει ότι σχεδόν το 50% των ανθρώπων 65 ετών και άνω πάσχουν από αρθρίτιδα. Πρόκειται για την ασθένια της Τρίτης Ηλικίας που αφορά στην προοδευτική αλλοίωση και φλεγμονή των χόνδρων των αρθρώσεων. Πολλές φορές εκδηλώνεται με πόνους στον αυχένα, στη ράχη ή στην οσφυϊκή χώρα, οι οποίοι, φυσικά, δεν αποτελούν καλό σύμμαχό μας όταν καθόμαστε πίσω από το τιμόνι.

ηλικιωμένος οδηγός
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Έντονη ανησυχία της οικογένειας

Με δεδομένο ότι τα οικογενειακά μας πρόσωπα νοιάζονται πραγματικά για εμάς, καλό είναι να συμμεριζόμαστε τη γνώμη τους. Σίγουρα, η γνώμη τους δεν γίνεται να είναι πάντα σωστή. Εφόσον, ωστόσο, κάθε μέλος της οικογένειάς μας επιμένει ότι πρέπει να σταματήσουμε να οδηγούμε, τότε μάλλον πρέπει να τους ακούσουμε.

Διαβάστε επίσης:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ