Ιρλανδική διάβαση στην Ελλάδα -Πού θα τη συναντήσεις, τι να κάνεις όταν τη δεις

Παρόλο που οι περισσότεροι οδηγοί δεν τις αναγνωρίζουν, το ελληνικό οδικό δίκτυο είναι γεμάτο από ιρλανδικές διαβάσεις, οι οποίες ωστόσο κρύβουν κινδύνους για την οδική ασφάλεια.
Από αρχαιοτάτων χρόνων, η σπουδαιότητα των γεφυρών είναι αδιαμφισβήτητη, καθώς αποτελούν βασικές υποδομές που επιτρέπουν τη διέλευση πάνω από υδάτινα ρεύματα, χαράδρες και άλλα φυσικά εμπόδια.
Στην Ελλάδα, η ιστορία των γεφυρών κρατά εδώ και χιλιάδες χρόνια, διευκολύνοντας τις μετακινήσεις των πολιτών. Εντούτοις, υπάρχουν ορισμένα σημεία, όπου, λόγω κόστους, η κατασκευή γεφυρών αποδείχθηκε ένα ανεκπλήρωτο όνειρο.
BUY NOW
Ως μεσοβέζικη λύση, σε πολλές περιπτώσεις – και δη στο επαρχιακό δίκτυο - προτάθηκαν οι λεγόμενες «ιρλανδικές διαβάσεις», δηλαδή τσιμεντένιες διαβάσεις που δημιουργήθηκαν με πρόχειρο τρόπο για την εξυπηρέτηση των αυτοκινήτων και των φορτηγών σε χειμάρρους.

Δηλαδή, για λόγους κόστους, αντί να κατασκευαστεί γέφυρα, προτιμήθηκε η ρίψη ασφάλτου ή τσιμέντου ώστε τα καλοκαίρια ή γενικά σε εποχές που ο χείμαρρος δεν έχει πολλά νερά να διαβαίνουν με στοιχειώδη ασφάλεια αυτοκίνητα και πεζοί.
Στον αντίποδα, η διέλευση από τις συγκεκριμένες διαβάσεις πρέπει να αποφεύγεται πάση θυσία όταν εμφανίζονται μεγάλες ποσότητες νερού, δεδομένου ότι το όχημα μπορεί να παρασυρθεί από τα ορμητικά νερά του χειμάρρου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Επίσης, το νερό ενδέχεται να «κουβαλήσει» πέτρες πάνω στην ιρλανδική διαβάση, οι οποίες λόγω της αύξησης στης στάθμης του νερού δεν είναι ορατές από τον οδηγό και ενδέχεται να προκαλέσουν ζημιά στο αυτοκίνητό του.

Οι συγκεκριμένες πρόχειρες διαβάσεις ονομάστηκαν «ιρλανδικές» μιας και στον αγγλοϊρλανδικό πόλεμο, οι Ιρλανδοί δημιουργούσαν τέτοιου τύπου κατασκευές, με σκοπό να... ξεγελάσουν τους Βρετανούς. Και αυτό διότι όταν έβρεχε, οι διαβάσεις σκεπάζονταν από νερό και γίνονταν αόρατες, οπότε οι Βρετανοί πίστευαν ότι δεν υπήρχε τρόπος να διαβούν τον ποταμό.
Το ελληνικό επαρχιακό δίκτυο βρίθει από ιρλανδικές διαβάσεις, οι οποίες βρίσκονται σε διάφορα σημεία της χώρας (Κρήτη, Έβρος, Κόλπος Μαλιακού Λαμία κ.λπ.), κοντά σε ποτάμια, κόλπους θαλασσών και λίμνες.
Διαβάστε επίσης:
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ