Citroen e-C3

Ιστορική γέφυρα της Ελλάδας παίρνει ξανά ζωή -Πού βρίσκεται

γέφυρα Μόρνου

Εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση για την αποκατάσταση της γέφυρας του Μόρνου, το πρώτο διαπεριφερειακό έργο της χώρας.

Το καλοκαίρι του μακρινού 1938 ξεκινά η ιστορία της γέφυρας του Μόρνου, μιας υποδομής μήκους 225 μέτρων που όταν έλαβε σάρκα και οστά χάρισε σημαντικά οικονομικά οφέλη στα πεδινά χωριά της Δωρίδας στην Περιφερειακή Ενότητα Φωκίδας.

Μέχρι και την άνοιξη του 2023 η γέφυρα του Μόρνου εξυπηρετούσε εκατοντάδες κατοίκους των Δήμων Ναυπακτίας και Δωρίδος όπως και επισκέπτες των ορεινών περιοχών. Τον Απρίλιο, ωστόσο, του συγκεκριμένου έτους αποφασίστηκε να κλείσει μιας και δεν βρισκόταν σε κατάσταση να εξυπηρετήσει με ασφάλεια τους οδηγούς.

Πλέον η γέφυρα έχει πάρει την άγουσα της αποκατάστασης, ενώ την Τρίτη 14 Ιανουαρίου εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση. Ειδικότερα:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

- Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός υπέγραψε την απόφαση ένταξης
του έργου στο «ΠΠΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 2021-2025» με δημόσια δαπάνη ύψους
1.150.000 ευρώ.

- Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης υπέγραψε την απόφαση
ένταξης του έργου στο «ΠΠΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 2021-2025» με δημόσια δαπάνη
ύψους 1.150.000 ευρώ.

γέφυρα μόρνου

Τον Αύγουστο του 2024 είχε προηγηθεί η υπογραφή της απαραίτητης προγραμματικής σύμβασης.

Πρόκειται για το πρώτο διαπεριφερειακό έργο της χώρας με συνολικό προϋπολογισμό 2,3 εκ. ευρώ ευρώ, το οποίο χρηματοδοτείται από το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2021-2025 και ειδικότερα από τα Περιφερειακά Προγράμματα Ανάπτυξης Στερεάς Ελλάδας και Δυτικής Ελλάδας, καθώς οι Περιφέρειες ανέλαβαν κατά το ήμισυ να καλύψουν τη δαπάνη.

Μετά την εξασφάλιση των αναγκαίων πόρων η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Φωκίδας, ως φορέας υλοποίησης του έργου, επιταχύνει τις διαδικασίες δημοπράτησης. Κατά την εκτέλεση των εργασιών θα εφαρμοστεί ειδική διαδικασία ποιοτικού ελέγχου, για να διασφαλιστεί η υλοποίηση του έργου με βάση τις πλέον σύγχρονες κατασκευαστικές προδιαγραφές. Πρόκειται για πιλοτική εφαρμογή της νέας διαδικασίας με στόχο την καθιέρωσή της σε όλα τα έργα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, ανεξαρτήτως πηγής χρηματοδότησης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η παλαιά γέφυρα

Επισημαίνεται ότι η παλαιά γέφυρα έχει συνολικό μήκος 225 μέτρων και αποτελείται από πέντε ίσια αμφιέρειστα τοξωτά ανοίγματα, μήκους περίπου 45 μέτρων. Εξυπηρετεί την κίνηση της Επαρχιακής οδού από τη Ναύπακτο και τον οικισμό της Δάφνης προς όλους τους οικισμούς της ορεινής Δωρίδας, των Βαρδουσίων και της ορεινής Ναυπακτίας. Στη θέση της νεότερης γέφυρας επί της Ε.Ο. Ιτέας – Ναυπάκτου λειτουργεί σήμερα ο πρόσφατα κατασκευασμένος Ανισόπεδος Κόμβος Μαλαμάτων, ο  οποίος συνδέει την Ε.Ο. με τους οικισμούς της ορεινής Ναυπακτίας.

Μετά την υπογραφή της απόφασης ένταξης, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός δήλωσε: «Ενώνουμε δυνάμεις με τον φίλο Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριο Φαρμάκη και αναλαμβάνουμε εξ ημισείας τη χρηματοδότηση του απολύτως αναγκαίου έργου αποκατάστασης της ιστορικής Γέφυρας Μόρνου. Εντάξαμε το έργο στα "Περιφερειακά Προγράμματα Ανάπτυξης 21 – 25" της Στερεάς Ελλάδας και της Δυτικής Ελλάδας και πλέον ανοίγει ο δρόμος για την ομαλή δημοπράτηση και την άρτια υλοποίηση του έργου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
γέφυρα μόρνου

»Πρόκειται για το πρώτο διαπεριφερειακό έργο της χώρας, το οποίο έρχεται σε συνέχεια της σύμπραξής μας για την ανάδειξη της λίμνης των Κρεμαστών. Αποδεικνύουμε ότι η Αυτοδιοίκηση μπορεί και πρέπει να ξεπερνά εμπόδια για να δώσει λύσεις στα προβλήματα που ταλανίζουν τον τόπο μας και τους συμπολίτες μας».

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης τόνισε:  «Με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, εργαστήκαμε και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την αναγέννηση ενός σπουδαίου έργου που μετρά πάνω από 80 χρόνια ζωής. Η αποκατάσταση της γέφυρας του Μόρνου είναι ένα δείγμα των δυνατοτήτων που προσφέρουν οι διαπεριφερειακές συνεργασίες, απαντώντας στις ανάγκες των πολιτών και στις προκλήσεις του τόπου μας. Γι’ αυτό και γνωρίζουμε ότι μπορούμε να κάνουμε πολλά ακόμα, ανοίγοντας ακόμα πιο μεγάλους δρόμους προς την κοινή ανάπτυξη των περιοχών μας».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διαβάστε επίσης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ