Έρχονται κάμερες και στα Λεωφορεία -Ποιους θα καταγράφουν, πώς θα στέλνουν τα πρόστιμα
Το «πράσινο φως» για την εγκατάσταση καμερών και σε ΜΜΜ για τον εντοπισμό τροχονομικών παραβάσεων ανοίγει ο νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας.
Σε δημόσια διαβούλευση έχει τεθεί ο νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας έως και τις 24 Ιανουαρίου, με γνώμονα την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας και την προστασία της ανθρώπινης ζωής.
Οι ποινές αφορούν κυρίως στον οδηγό (χρηματικό πρόστιμο, αφαίρεση άδειας οδήγησης, βαθμοί ποινής ΣΕΣΟ) και όχι στο όχημα (αφαίρεση άδειας κυκλοφορίας), καθώς αυτό μπορεί να χρησιμοποιείται από περισσότερους από έναν οδηγούς.
BUY NOW
Με τον νέο ΚΟΚ, επίσης, ανοίγει ο δρόμος για την τοποθέτηση καμερών και εντός των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, όπως αστικά λεωφορεία και τρόλεϊ, ώστε να συνδράμουν και αυτά -μαζί με τις νέες 1.388 κάμερες που θα δούμε τα επόμενα χρόνια- στη βεβαίωση τροχονομικών παραβάσεων. Επιπλέον, οι κάμερες θα μπορούν να εγκατασταθούν και σε οχήματα έκτακτης ανάγκης, όπως πυροσβεστικά οχήματα και ασθενοφόρα.
Το «πράσινο φως» δίνεται με την παράγραφο 4 του Άρθρου 104 (Επιβολή διοικητικών προστίμων από αστυνομικά όργανα), όπου αναφέρεται ότι «τα τεχνικά ή ηλεκτρονικά μέσα, με τα οποία διενεργείται η διαπίστωση παραβάσεων, δύνανται να τοποθετούνται και σε οχήματα έκτακτης ανάγκης του άρθρου 44 και δημόσιας οδικής μαζικής μεταφοράς επιβατών».
Θα επιτρέπεται, ωστόσο, να χρησιμοποιούνται μόνο εφόσον υπάρχει σχετική προειδοποίηση προς το κοινό με σταθερές ή κινητές πινακίδες για την ύπαρξη και λειτουργία τους, όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά.
Επιπλέον, αναφέρεται ότι σε περίπτωση που η βεβαίωση της παράβασης γίνει μόνο με βάση τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος, τότε η σχετική έκθεση επιδίδεται με δημόσιο έγγραφο στον φερόμενο ως ιδιοκτήτη αυτού και, σε περίπτωση συνιδιοκτησίας, σε έναν από τους συνιδιοκτήτες.
Εφόσον ο ιδιοκτήτης ισχυριστεί ότι δεν ήταν αυτός ο παραβάτης-οδηγός, για τη συγκεκριμένη παράβαση, υποχρεούται εντός αποκλειστικής προθεσμίας 5 ημερών από την ημερομηνία επίδοσης της πιο πάνω έκθεσης να υποβάλει υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 (Α’ 75) στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής κατοικίας του ή στην Υπηρεσία του οργάνου που βεβαίωσε την παράβαση, στην οποία να δηλώνει ότι δεν είναι αυτός ο παραβάτης-οδηγός, καθώς και το ονοματεπώνυμο και τη διεύθυνση κατοικίας του συγκεκριμένου οδηγού, στον οποίο είχε παραχωρήσει τη χρήση του οχήματος.
Εάν δεν υποβάλει την παραπάνω δήλωση στην καθοριζόμενη προθεσμία, παραβάτης λογίζεται ο ιδιοκτήτης του οχήματος.