Ένα νέο κοίτασμα λιθίου στην καρδιά της Ευρώπης, χαρίζει ξανά την ελπίδα ότι η ευρωπαϊκή ήπειρος μπορεί να κερδίσει έναν άνευ προηγουμένου ενεργειακό πόλεμο που εκτυλίσσεται με φόντο τη μετάβαση της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας στην ηλεκτρική εποχή.
Καλά είναι τα νέα από το μέτωπο ενός αδυσώπητου ενεργειακού πολέμου, ο οποίος έχει ξεσπάσει τα τελευταία χρόνια στην παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία ενόψει της πλήρους μετάβασής της στην πολλά υποσχόμενη εποχή της ηλεκτροκίνησης.
Μετά από έρευνες αρκετών μηνών, ο βιομηχανικός όμιλος Imerys ανακοίνωσε την ανακάλυψη ενός κοιτάσματος λιθίου σε ορυχείο της κεντρικής Γαλλίας, το μέγεθος του οποίου φαντάζει ικανό να αλλάξει τις ισορροπίες υπέρ της ευρωπαϊκής ηπείρου.
BUY NOW
Σύμφωνα με την Imerys, οι έρευνες διήρκησαν 18 μήνες, φτάνοντας σε αρκετά μεγάλο βάθος από την επιφάνεια του εδάφους και αν τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα το οποίο έχει ήδη εκπονηθεί, το 2027 θα είναι όλα έτοιμα ώστε να ξεκινήσει η εξόρυξη του πολύτιμου για την κατασκευή μπαταριών λιθίου.
Οι ποσότητες του λιθίου που κρύβει το υπέδαφος της κεντρικής Γαλλίας είναι εντυπωσιακές, και σύμφωνα με τις πρώτες προβλέψεις ικανές να υποστηρίξουν έναν ετήσιο ρυθμό παραγωγής 34.000 τόννων, μέγεθος αρκετό ώστε να τροφοδοτήσει με τη σειρά του την κατασκευή 700.000 οχημάτων ετησίως.
Στην περίπτωση που οι εκτιμήσεις των Γάλλων επιβεβαιωθούν, το κοίτασμα του Allier θα γίνει το δεύτερο μεγαλύτερο της γηραιάς ηπείρου, πίσω από εκείνο της Γερμανίας και της περιοχής του Άνω Ρήνου, το οποίο πρόκειται να ανοίξει τις πύλες του το 2026.
Μέχρι τώρα το σύνολο της ευρωπαϊκής αυτοκινητοβιομηχανίας εξαρτάται επί της ουσίας από το λίθιο και τους συσσωρευτές που κατασκευάζονται εκτός ευρωπαϊκών συνόρων, κινδυνεύοντας ανά πάσα στιγμή να βρεθεί αντιμέτωπη με μια κρίση ανάλογη με εκείνη των ημιαγωγών.
Συνεπώς η ενεργειακή αυτάρκεια της ευρωπαϊκής αυτοκινητοβιομηχανίας θεωρείται επιβεβλημένη, αν και εφόσον η γηραιά ήπειρος φιλοδοξεί να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στη νέα, ηλεκτροκίνητη εποχή της αυτοκίνησης.
Το ερώτημα που προκύπτει ενόψει της δημιουργίας δύο μεγάλων μεταλλείων λιθίου στην καρδιά της Ευρώπης είναι αν η λειτουργία τους θα έχει περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Σύμφωνα με τον γαλλικό βιομηχανικό όμιλο Imerys, το μεταλλείο στο Allier πρόκειται να λειτουργήσει με γνώμονα το μικρότερο δυνατό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.
Ειδικότερα, οι Γάλλοι υπόσχονται ότι η παραγωγή διοξειδίου του άνθρακα από τη διαδικασία της εξόρυξης δεν θα υπερβαίνει τα 8 κιλά ανά 1000 κιλά λιθίου, όταν σε μεταλλεία της Κίνας ή της Αφρικής η συγκεκριμένη αναλογία φτάνει ακόμα και τα 20 κιλά C02 ανά τόνο λιθίου.
Διαβάστε επίσης
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ