Αυτό είναι το νέο κοίτασμα-μαμούθ που αλλάζει τα δεδομένα -Πού βρίσκεται

Κοίτασμα λιθίου

Η μεγάλη ανάγκη για λίθιο έχει αναδείξει στο προσκήνιο νέα πρότζεκτ εξόρυξης σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

Όσο περισσότερες χώρες εντάσσονται στη μάχη για την ενεργειακή μετάβαση, τόσο αυξάνεται η ανάγκη για λίθιο, το οποίο αποτελεί βασικό συστατικό -μεταξύ άλλων- των μπαταριών των ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Πρωταγωνιστικό ρόλο στην επεξεργασία του μετάλλου έχει η Κίνα, η οποία έχει καταφέρει να οικοδομήσει τη δική της αυτοκρατορία στην παραγωγή μπαταριών ιόντων λιθίου, προκαλώντας έντονη ανησυχία στην ΕΕ που με τη σειρά της θέλει να δημιουργήσει τη δική της αλυσίδα αξίας.

Ο γίγαντας της Ασίας έχει βάλει στο «μάτι» τα κοιτάσματα «λευκού χρυσού» (όπως αποκαλείται το λίθιο) στην Αφρική, με τα μεγαλύτερα να βρίσκονται στη Ζιμπάμπουε, μια χώρα με ιδιαίτερα εύθραυστη οικονομία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Λίθιο

Το περασμένο καλοκαίρι η κινεζική εταιρεία εξόρυξη Zhejiang Huayou Cobalt, μέσω της θυγατρικής της Prospect Lithium Zimbabwe, εγκαινίασε με κάθε επισημότητα ένα εργοστάσιο αξίας 300 εκατ. δολαρίων, το οποίο θα έχει τη δυνατότητα να επεξεργαστεί 4,5 μετρικούς τόνους λιθίου από σκληρό βράχο για εξαγωγή.

H μονάδα επεξεργασίας «λευκού χρυσού» βρίσκεται στην αγροτική κοινότητα Goromonzi, περίπου 80 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας της Ζιμπάμπουε, Χαράρε.

«Το λίθιο είναι το μέταλλο του παρόντος και του μέλλοντος (…) και η πρόσθεση αξία που θα φέρει θα αναδείξει τη χώρα ως έναν αναδυόμενο και ανταγωνιστικό “παίχτη” στην παγκόσμια αλυσίδα αξίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Ζιμπάμπουε, Emmerson Mnangagwa, ο οποίος προέτρεψε την κινεζική εταιρεία να ενισχύσει την τεχνογνωσία της, από την οποιά θα μπορούσε να επωφεληθεί τόσο η Ζιμπάμπουε όσο και οι υπόλοιπες χώρες της Αφρικής ώστε τελικά αυτές να καταφέρουν να εξελίξουν μπαταρίες ιόντων λιθίου σε τοπικό επίπεδο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σημειώνεται ότι νωρίτερα το τρέχον έτος, η αφρικανική χώρα απαγόρευσε την εξαγωγή ακατέργαστου λιθίου, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας να οδηγήσει την ανάπτυξη υποδομών στη χώρα και να αναδειχθεί σε ένας περιφερειακός κόμβος επεξεργασίας για μπαταρίες ιόντων λιθίου και άλλες φιλικές προς το κλίμα πηγές ενέργειας.

Η κυβέρνηση της Ζιμπάμπουε, τέλος, έχει ανακοινώσει προθέσεις να εισαγάγει νέα κίνητρα για τις υπάρχουσες εταιρείες εξόρυξης, καθώς και να εφαρμόσει νόμους και κανονισμούς που θα καταστήσουν νόμιμες τις μικρής κλίμακας εξορυκτικές δραστηριότητες, ώστε η χώρα να προσελκύσει και άλλες επενδύσεις που θα τονώσουν την οικονομία της.

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ