Το κόλπο της Τουρκίας για να σταματήσει η αύξηση τιμών στα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα -Tι πρέπει να κάνουν οι οδηγοί

kolpo tourkia

Η ακρίβεια που μαστίζει τη γειτονική μας χώρα και οι φωνές των καταναλωτών για αισχροκέρδεια κατά την αγορά οχήματος ώθησαν την τουρκική κυβέρνηση να προχωρήσει στην παράταση ενός εκ των μέτρων που είχε αρχικά λάβει με στόχο τον περιορισμό της ραγδαίας ανόδου των τιμών των αυτοκινήτων.

Ειδικότερα, σε μια προσπάθεια να θέσει φραγμούς στην αύξηση του κόστους κτήσης αυτοκινήτων, η Τουρκία ανακοίνωσε πριν λίγο καιρό την παράταση και επέκταση του μέτρου "6 μήνες, 6.000 χιλιόμετρα" μέχρι και τον Ιανουάριο του 2025. Το μέτρο αυτό, το οποίο αρχικά ίσχυε για εταιρείες, εκθέσεις αυτοκινήτων και εταιρείες ενοικίασης, επεκτείνεται πλέον και στους ιδιώτες κατόχους οχημάτων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
kolpo tourkia 3

Η απόφαση αυτή αποτελεί απάντηση στην εκτόξευση των τιμών των οχημάτων στην Τουρκία, η οποία αποδίδεται σε ένα συνδυασμό παραγόντων, όπως η περιορισμένη προσφορά, η αυξημένη ζήτηση, ο υψηλός πληθωρισμός που μαστίζει τη χώρα και η δραματική υποτίμηση της τουρκικής λίρας έναντι των ξένων νομισμάτων.

Σύμφωνα με τον κανονισμό που έχει θεσπιστεί, οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων υποχρεούνται να διατηρούν στην κατοχή τους τα οχήματά τους για χρονικό διάστημα τουλάχιστον έξι μηνών και να διανύσουν με αυτά 6.000 χιλιόμετρα προτού προβούν στην πώλησή τους.

Βασικός στόχος του μέτρου είναι η πρόληψη αθέμιτων εμπορικών πρακτικών, όπως η αισχροκέρδεια και το σκόπιμο “στοκάρισμα” φθηνών οχημάτων με σκοπό τη δημιουργία τεχνητής έλλειψης στην αγορά, πρακτικές που παρατηρούνται ιδιαίτερα στις online πωλήσεις μεταχειρισμένων αυτοκινήτων.

kolpo tourkia 2
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η κυβέρνηση έχει δεχθεί σφοδρή κριτική για την αύξηση των τιμών, με τους καταναλωτές να καταγγέλλουν τους εμπόρους αυτοκινήτων για αισχροκέρδεια εις βάρος τους. Σε μια προσπάθεια να ελέγξει την κατάσταση και να προστατεύσει τους καταναλωτές, η κυβέρνηση έχει εντείνει τους ελέγχους στην αγορά αυτοκινήτου και έχει επιβάλει πρόστιμα που ξεπερνούν τα 90 εκατομμύρια τουρκικές λίρες σε εταιρείες που προέβησαν σε υπερβολική τιμολόγηση και “στοκάρισμα” οχημάτων.

Παράλληλα, τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί για παραβίαση του μέτρου "6 μήνες, 6.000 χιλιόμετρα" ανέρχονται σε πάνω από 50 εκατομμύρια τουρκικές λίρες.

kolpo tourkia 1

Παρά τις προσπάθειες αυτές, οι τιμές των αυτοκινήτων εξακολουθούν να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, με αποτέλεσμα πολλά νοικοκυριά να αντιμετωπίζουν πλέον τα οχήματα ως ένα είδος επενδυτικού εργαλείου, μέσω του οποίου επιδιώκουν να προστατεύσουν τις οικονομίες τους από τις αρνητικές επιπτώσεις του πληθωρισμού.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναμένεται ότι η παράταση και επέκταση του μέτρου "6 μήνες, 6.000 χιλιόμετρα" θα συμβάλει στον περιορισμό της αύξησης των τιμών, ωστόσο η αποτελεσματικότητά του θα κριθεί από την ορθή εφαρμογή του και την αντίδραση της αγοράς αυτοκινήτου στις νέες συνθήκες.

Διαβάστε επίσης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ