Η κλοπή πινακίδων κυκλοφορίας δεν αποκλείεται να αποτελέσει κομμάτι του παρελθόντος πολύ σύντομα με τους εγκληματίες να βρίσκουν νέο τρόπο να παραπλανούν τις αστυνομικές αρχές.
Η κλοπή πινακίδων κυκλοφορίας ενός οχήματος με σκοπό να τοποθετηθούν αυτές παράνομα σε ένα άλλο όχημα, ώστε να «κρύψουν» την ταυτότητα του κατόχου του, είναι μια εγκληματική πράξη που απαντάται και στην Ελλάδα.
Το μόνο «όπλο» των ανυποψίαστων θυμάτων χρηστών του οχήματος στην κλοπή των πινακίδων τους είναι να καταγγείλουν την πράξη στην Αστυνομία όσο πιο σύντομα το αντιληφθούν.
BUY NOW
Έτσι οι αρχές γνωρίζουν ότι πλέον οι κλεμμένες πινακίδες κυκλοφορίας δεν ισχύουν αφού ο κάτοχος λαμβάνει καινούργιες και προστατεύεται από οποιαδήποτε εγκληματική ενέργεια διαπραχθεί, στην οποία έχουν κάποιου είδους «συμμετοχή» οι κλεμμένες πινακίδες.
Η πρόοδος της τεχνολογίας, ωστόσο, εφοδιάζει τους εγκληματίες με νέα «όπλα» και η κλοπή πινακίδων κυκλοφορίας μπορεί πολύ σύντομα να εγκαταλειφθεί πλήρως από τους εγκληματίες. Πλέον μπορούν απλά να κυκλοφορούν ένα όχημα με την «ταυτότητα» ενός άλλου, χωρίς να χρειάζεται να πάρουν το επιπλέον ρίσκο της κλοπής των πινακίδων.
Ειδικότερα, τα νέα για το καινούργιο κόλπο των εγκληματιών μας έρχονται από την Αυστραλία, με τις αρχές της χώρας να κάνουν πλέον επίσημα λόγο για κλωνοποίηση των πινακίδων κυκλοφορίας ενός οχήματος, η οποία καθιστά περιττή την κλοπή τους.
Για να το πετύχουν αυτό οι εγκληματίες χρησιμοποιούν τρισδιάστατους εκτυπωτές και έτσι έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν πινακίδες κυκλοφορίας που είναι πανομοιότυπες με τις αρχικές.
Ακόμη χειρότερο είναι ότι η κλοπή του αριθμού κυκλοφορίας που αντιγράφουν οι εγκληματίες δεν γίνεται αμέσως γνωστή στον κάτοχο του οχήματος που συνεχίζει να χρησιμοποιεί κανονικά το όχημά του χωρίς να γνωρίζει ότι έχει πέσει άθελα του θύμα απάτης.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα ενός οδηγού που έβαλε το αυτοκίνητό του σε αγγελία στο Διαδίκτυο για πώληση χωρίς να θολώσει τις πινακίδες κυκλοφορίας για την προστασία των προσωπικών του δεδομένων.
Ένα μήνα αργότερα αστυνομικοί βρίσκονταν στο κατώφλι του σπιτιού του για να κατασχέσουν το αυτοκίνητο, το οποίο σύμφωνα με τα στοιχεία που είχαν συγκεντρώσει είχε εμπλακεί σε ένα τροχαίο ατύχημα εγκαταλείποντας μάλιστα το θύμα ενώ είχε λάβει μέρος και σε μια ληστεία.
Ευτυχώς ο κάτοχος του αυτοκινήτου, που έλειπε σε αυτό το διάστημα σε διακοπές, είχε εγκαταστήσει κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης στο σπίτι του και έτσι απέδειξε στις αρχές ότι όλο το χρονικό διάστημα που έλειπε το αυτοκίνητο παρέμεινε σταθμευμένο στο σπίτι του. Έτσι οι αστυνομικές αρχές συνειδητοποίησαν ότι στους δρόμους κυκλοφορούσε άλλο αυτοκίνητο με κλωνοποιημένες πινακίδες.
Άλλος ιδιοκτήτης αυτοκινήτου στην Αυστραλία έλαβε συνολικά μέσω ταχυδρομείου πρόστιμο για υπερβολική ταχύτητα άνω των 3.000 ευρώ, για πολλαπλές παραβιάσεις του ορίου ταχύτητας σε διαφορετικά περιστατικά. Οι αρχές έπειτα ανακάλυψαν ότι οι πινακίδες είχαν κλωνοποιηθεί πριν από την έναρξη της πανδημίας του κορονοϊού...