Μια απροσδόκητη ανακάλυψη που μπορεί να συνδράμει καθοριστικά στην ενεργειακή αυτονομία των ΗΠΑ έκαναν ερευνητές πανεπιστημίου.
Με την ηλεκτροκίνηση να προελαύνει, προβάλλοντας ως το αδιαφιλονίκητο νέο αυτοκινητικό καθεστώς, εδώ και καιρό έχει αναδειχθεί η ανάγκη εξασφάλισης όλων των απαραίτητων «συστατικών» που είναι απαραίτητα για την κατασκευή των συγκεκριμένων ΙΧ.
Ένα από αυτά είναι και το λίθιο, ένα αλκαλικό μέταλλο, που συνιστά το βασικό στοιχείο κατασκευής των μπαταριών ιόντων λιθίου που απαντώνται στη συντριπτική πλειονότητα των ηλεκτρικών αυτοκινήτων.
BUY NOW
Στο πλαίσιο αυτό, τα κράτη έχουν επιδοθεί σε ένα ατελείωτο «κυνήγι» κοιτασμάτων στο υπέδαφος της Γης όπου «κρύβεται» αυτό το ιδιαίτερα πολύτιμο μέταλλο, το οποίο λόγω της τέραστιας ζήτησής του έχει χαρακτηριστεί ως «λευκός χρυσός».
Μια πολλά υποσχόμενη τέτοια «δεξαμενή» φαίνεται ότι αποκαλύφθηκε πρόσφατα, στα λύματα βιομηχανίας εξόρυξης αερίου μέσω της διαδικασίας fracking στην Πενσυλβάνια.
Ειδικότερα, ερευνητές από το το Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ προχώρησαν σε μελέτη που έδειξε ότι εφόσον εξελιχθεί μια κατάλληλη τεχνική για την εξόρυξη το 100% του λιθίου στα λύματα της βιομηχανίας, τότε μόνο από τη συγκεκριμένη δεξαμενή θα μπορούσε να καλυφθεί περίπου το 40% της ζήτησης των ΗΠΑ για το συγκεκριμένο μέταλλο.
Όπως αναφέρουν διεθνή Μέσα, σήμερα το λίθιο μπορεί να αφαιρεθεί από το νερό με ποσοστό απόδοσης άνω του 90%, επομένως ο στόχος δεν είναι πολύ μακριά.
Το επόμενο βήμα είναι η ανάλυση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από την εξόρυξη του λιθίου από τα λύματα της βιομηχανίας εξόρυξης αερίου και η κατασκευή μιας πιλοτικής μονάδας για την έρευνα και την εξέλιξη πιο αποτελεσματικών τεχνικών εξόρυξης.
Σημειώνεται ότι το μεγάλο κοίτασμα των ΗΠΑ που έχει συγκεντρώσει το ενδιαφέρον βρίσκεται στο Thacker Pass, στην Νεβάδα των ΗΠΑ, για το οποίο η κυβέρνηση Μπάιντεν συμφώνησε να παρέχει δάνειο ύψος 2,26 δισεκ. ευρώ στην καναδική εταιρεία Lithium Americas.
Η παραγωγή λιθίου στο Thacker Pass αναμένεται να ξεκινήσει το 2028, και σε πρώτη φάση θα παράγονται περίπου 40.000 τόνοι ανθρακικού λιθίου ετησίως.
Το λίθιο θα χρησιμοποιείται για την κατασκευή μπαταριών ιόντων λιθίου για ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ενώ αναμένεται να δημιουργηθούν περίπου 1.800 θέσεις εργασίας κατά τη διάρκεια της κατασκευής και 360 θέσεις εργασίας κατά τη λειτουργία.