Το μεγαλύτερο ενεργειακό κοίτασμα στον κόσμο αλλάζει τα γεωπολιτικά δεδομένα -Πού βρίσκεται
Τεράστια αναπτυξιακή ώθηση θα δώσει στη χώρα της Νότιας Αμερικής ένα κοίτασμα μαμούθ που θα δώσει ζωή σε εκατομμύρια ηλεκτρικά αυτοκίνητα.
Πρωταγωνιστικό ρόλο στον κλάδο του «λευκού χρυσού» θέλει να διαδραματίσει η Βολιβία, μια από τις χώρες με τα μεγαλύτερα αποθέματα λιθίου στον πλανήτη. Την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου η χώρα ανακοίνωσε την υπογραφή συμφωνίας επένδυσης 450 εκατ. δολαρίων με δημόσια επιχείρηση της Ρωσίας, την Uranium Ore, για αυτό το μέταλλο-κλειδί που είναι απαραίτητο για την ενεργειακή μετάβαση, συμπεριλαμβανομένης της ηλεκτροκίνησης.
Η διετούς διάρκειας συμφωνία προβλέπει τη δημιουργία μιας μονάδας άμεσης εξόρυξης λιθίου από αλυκές, στο διαμέρισμα Ποτόσι, ώστε να δοθεί ζωή σε εκατομμύρια μπαταρίες ιόντων λιθίου οι οποίες αποτελούν το βασικό και πιο ακριβό εξάρτημα των ηλεκτρικών αυτοκινήτων.
BUY NOW
«Ας συνεχίσουμε να προχωράμε σταθερά, πεπεισμένοι ότι η εκβιομηχάνιση του λιθίου είναι η πορεία προς όφελος όλων», δήλωσε ο πρόεδρος της Βολιβίας, Luis Arce, στο πλαίσιο εκδήλωσης για την έναρξη αυτής της συνεργασίας μεταξύ Βολιβίας και Ρωσίας.
Το πρότζεκτ είναι χωρισμένο σε τρεις φάσεις. Στην πρώτη θα παράγονται 1.000 τόνοι ανθρακικού λιθίου σε ετήσια βάση, στη δεύτερη θα υπάρξει αύξηση στους 8.000 τόνους και στην τρίτη η παραγωγή θα ανέλθει σε 14.000 τόνους.
Παράλληλα, την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου έγιναν τα εγκαίνια ενός εργοστασίου αξίας 100 εκατ. δολαριών, στις αλυκές Uyuni, το οποίο είναι σχεδιασμένο να παράγει έως και 15.000 τόνους λιθίου το 2024 και 100.000 έως το 2025.
Η Λα Πας εκτιμάει ότι οι εξαγωγές λιθίου θα φθάσουν σε αξία τα 5 δισ. δολάρια την επόμενη χρονιά, θα ξεπεράσουν δηλαδή αυτήν των πωλήσεων αερίου, που ήταν βασικός πόρος της χώρας ως αυτό το στάδιο. Η βιομηχανία φυσικού αερίου, ωστόσο, διέρχεται βαθιά κρίση, εξαιτίας της έλλειψης επενδύσεων.
Σημειώνεται ότι η Βολιβία έχει τα μεγαλύτερα κοιτάσματα λιθίου σε παγκόσμιο επίπεδο, ξεπερνώντας αυτά της Χιλής. Δεν θεωρούνται, ωστόσο, ακόμα οικονομικά βιώσιμα, μιας και οι αλυκές Uyuni -η μεγαλύτερη άλμη παγκοσμίως-- έχει υψηλά επίπεδα μαγνησίου, που καθιστούν το λίθιο λιγότερο καθαρό και ακριβό στην παραγωγή.