Το μεγαλύτερο νεκροταφείο ποδηλάτων στον κόσμο -Γιατί τα παρατούν

Το μεγαλύτερο νεκροταφείο ποδηλάτων στον κόσμο

Πολύχρωμα «βουνά« και «θάλασσες» από ποδήλατα έχουν κατακλύσει αυτό το μέρος του κόσμου δημιουργώντας το μεγαλύτερο νεκροταφείο για το άλλοτε παραδοσιακό μεταφορικό μέσο με ρόδες της χώρας.

Με παρόμοιες προδιαγραφές, εκατοντάδες χιλιάδες ποδήλατα έχουν στοιβαχτεί ανά χρώμα σε διάφορες περιοχές της Κίνας περιμένοντας ένα άδοξο τέλος πολύ πριν από το πραγματικό κλείσιμο του κύκλου ζωή τους ως προϊόντα.

Οι αχανείς στοίβες ποδηλάτων που έχουν δημιουργηθεί σε διάφορες μεγάλες πόλεις της Κίνας όπως είναι η Σεντζέν, η Σαγκάη και η πρωτεύουσα της χώρας το Πεκίνο, είναι αποτέλεσμα της κατάρρευσης του άλλοτε ακμάζοντα κλάδου παροχής υπηρεσιών διαμοιρασμού ποδηλάτων (bike sharing) της χώρας που έχει τη δική της μεγάλη παράδοση στη χρήση ποδηλάτου ως ατομικού μέσου μετακίνησης των πολιτών της.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η κατάρρευση του bike sharing στην αχανή ασιατική χώρα που έχει περισσότερους από 1,4 δισ. κάτοικους ήρθε μετά από την αλλαγή πολιτικής της κυβέρνησης της Κίνας που άφησε σε δεύτερη μοίρα το ποδήλατο και έδωσε προτεραιότητα στην εγχώρια αύξηση των πωλήσεων αυτοκινήτου.

Στην Κίνα τα προηγούμενα χρόνια περισσότερες από 70 εταιρείες bike sharing διαφορετικών μεγεθών ανταγωνίζονταν για ένα μερίδιο της τεράστιας αγοράς βάζοντας στους δρόμους της Κίνας, ούτε λίγο ούτε πολύ, περισσότερα από 18 εκατομμύρια ποδήλατα που είχαν κατασκευαστεί ειδικά γι' αυτόν τον σκοπό.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όλα αυτά τα ποδήλατα οδήγησαν σε κορεσμό της αγοράς, σε μια χώρα όπου το ποδήλατο δεν λείπει ούτως ή άλλως από το κινέζικο νοικοκυριό με το πρόβλημα να εντείνεται ακόμη περισσότερο έπειτα και από την προαναφερθείσα αλλαγή πολιτικής από την κινέζικη κυβέρνηση.

Παράλληλα και σύμφωνα με κινέζικα μέσα ενημέρωσης δεκάδες χιλιάδες ήταν οι χρήστες των ποδηλάτων που δεν επέστρεφαν τα ποδήλατα στους κατάλληλους σταθμούς και τα άφηναν όπου έβρισκαν με αποτέλεσμα οι αρχές να τα μαζεύουν έπειτα και να τα συγκεντρώνουν με τη σειρά τους σε αυτά τα νεκροταφεία. Το περίεργο με την αναφορά των κινέζικων μέσων είναι ότι οι εταιρείες στις οποίες ανήκουν τα ποδήλατα δεν δείχνουν πρόθεση να τα αναζητήσουν.

Το θέμα με τα εκατομμύρια ποδήλατα που έχουν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους έλαβε διαστάσεις σε όλον τον κόσμο έπειτα και από το σχετικό ντοκιμαντέρ του Wu Guoyong, με τα εντυπωσιακά πλάνα από drone να δείχνουν τεράστιες εκτάσεις καλυμμένες με δεκάδες χιλιάδες ποδήλατα, ένα ντοκιμαντέρ που προκάλεσε μεταξύ άλλων και τη διεθνή κατακραυγή.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Κινέζος δημιουργός κάνει λόγο για νεκροταφεία ποδηλάτων όπου βρίσκονται κάθε φορά συγκεντρωμένα 40.000-50.000 ποδήλατα, ενώ ένα από τα μεγαλύτερα από αυτά βρίσκεται στην Σέντζεν με περισσότερα από 200.000 στοιβαγμένα ποδήλατα. Έτσι η Κίνα κατάφερε να κάνει δικό της τον άτυπο τίτλο του μεγαλύτερου νεκροταφείου ποδηλάτων στον κόσμο.

Ακόμη και στο κανάλι του δημιουργού στο YouTube, δεν είναι λίγοι οι επισκέπτες που παρουσιάζονται εξαγριωμένοι με αυτή τη θέα κάνοντας λόγο για εικόνες ντροπής, ενώ στον λογαριασμό του Bike Film Festival στο Instagram επισκέπτες αναφέρουν εναλλακτικούς τρόπους που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν αυτά τα ποδήλατα, όπως για παράδειγμα η δωρεά τους σε άλλες υπό ανάπτυξη χώρες που αντιμετωπίζουν επίσης την πρόκληση της ελεύθερης ατομικής μετακίνησης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διαβάστε επίσης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ