Μπαίνουν οι πρώτες κάμερες στα λεωφορεία της Αθήνας -Ποιους οδηγούς θα «γράφουν»

Επίθεση λεωφορείο

Προ των πυλών βρίσκεται η εγκατάσταση καμερών στα λεωφορεία της Αθήνας, για τον εντοπισμό όσων δυσχεραίνουν το έργο των αστικών συγκοινωνιών.

Σε κυκλοφορία αναμένεται να βγουν το επόμενο διάστημα τα δύο «έξυπνα» λεωφορεία του ΟΑΣΑ, που με τη βοήθεια καμερών θα καταγράφουν τους οδηγούς που εισέρχονται πάρανομα στις λεωφορειολωρίδες, υψώνοντας εμπόδια στην κυκλοφορία των λεωφορείων και των τρόλεϊ.

Πρόκειται για πιλοτικό πρόγραμμα που θα εφαρμοστεί αρχικά σε δύο λεωφορεία, συνδράμοντας στο έργο των 17 σταθερών καμερών οι οποίες αδυνατούν να επωμιστούν όλο το φόρτο της περιφρούρησης των συγκεκριμένων λωρίδων.

αστικό λεωφορεία αθήνα
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στα τέλη Ιανουαρίου η διοίκηση του ΟΑΣΑ ενέκρινε κονδύλι ύψους 10.000 ευρώ για την εφαρμογή του προγράμματος επιτήρησης των λεωφορειολωρίδων σε συνεργασία με την εταιρία Heyden Al Technologies, η οποία εξειδικεύεται στην παρακολούθηση οδικών μέσων με τη βοήθεια καμερών και την ανάλυση δεδομένων.

Πριν από λίγες ημέρες το έργο έφτασε λίγο πιο κοντά στη γραμμή της εκκίνησης, με τον ΟΑΣΑ να καλεί την εταιρεία Hayden AI Technologies Ireland Limited να υποβάλει την προσφορά της, με καταληκτική ημερομηνία τη Δευτέρα 31 Μαρτίου 2025.

Η εταιρεία θα είναι αυτή που θα αναλάβει το έργο εγκατάστασης του εξοπλισμού σε δυο λεωφορεία σε χώρο της ΟΣΥ, τη συντήρηση, όπως και την αναφορά και την ανάλυση δεδομένων.

Σημειώνεται ότι τα αποτελέσματα από την καταγραφή των παραβάσης δεν θα οδηγούν σε κλήσεις καθώς στόχος του πιλοτικού προγράμματος είναι η διερεύνηση με στοιχεία της λειτουργίας των λεοφωρειολωρίδων, αξιοποιώντας τις δυνατότητες της Τεχνητής Νοημοσύνης.

λεωφορειολωρίδα
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως αναφέρεται στην πρόσκληση, το συνολικό χρονοδιάγραμμα, συμπεριλαμβανομένης της εγκατάστασης, της εκπαίδευσης, της συλλογής δεδομένων και της τελικής αναφοράς, εκτιμάται 6 μήνες. Διευκρινίζεται δε ότι η διάρκεια εφαρμογής και λειτουργίας του πιλοτικού προγράμματος δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 3 μηνών.

Η εγκατάσταση καμερών σε λεωφορεία, όπως επίσης σε τρόλεϊ, καθίσταται δυνατή μέσω του νέου Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας που αναμένεται να ψηφιστεί το επόμενο διάστημα. Ο νέος ΚΟΚ δίνει παράλληλα το «πράσινο φως» για την εγκατάστασή τους και επί οχημάτων έκτακτης ανάγκης, όπως ασθενοφόρα και περιπολικά.

Η χρήση του, ωστόσο, θα επιτρέπεται μόνο εφόσον υπάρχει σχετική προειδοποίηση προς το κοινό με σταθερές ή κινητές πινακίδες για την ύπαρξη και λειτουργία τους.

Διαβάστε επίσης

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ