Αυτές είναι οι μπαριέρες που σώζουν ζωές -Πού τοποθετήθηκε ο φύλακας άγγελος των οδηγών;

μπαριέρες με κυλίνδρους που σώζουν ζωές

Καθοριστική συμβολή στην ενίσχυση της οδικής ασφάλειας έχει το σύγχρονο σύστημα αναχαίτισης οχημάτων που κερδίζει την εμπιστοσύνη όλο και περισσότερων χωρών.

Όλο και μεγαλύτερο τμήμα οδικού δικτύου καταλαμβάνουν οι προηγμένες μπαρίερες “Rolling Barriers” που λογίζονται ως μια από τις κορυφαίες λύσεις για την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας.

Μία από τις χώρες που έχουν δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στα εν λόγω σύγχρονα στηθαία ασφαλείας είναι η Ρουμανία, τοποθετώντας τα -μεταξύ άλλων- σε ένα τμήμα 2 χλμ. στον οδικό άξονα DN2 (τμήμα της ευρωπαϊκής οδού 85), έξω από την κοινότητα Răcăciuni, το 2022.

Πριν από λίγες μέρες οι αρμόδιοι φορείς ανακοίνωσαν ότι τα Rolling Barriers επεκτείνονται στον DN2, παίρνοντας θέση στη χιλιομετρική θέση 176+199, στην πόλη Urechesti, στην κομητεία Vrancea, θωρακίζοντας περαιτέρω όσους διασχίζουν τον αυτοκινητόδρομο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
περιστρεφόμενες μπαριέρες

Η τοποθέτησή τους θα γίνει σε σημεία του δρόμου όπου υπάρχει αυξημένος κίνδυνος εκτροπής των οχημάτων, διασφαλίζοντας ότι η ενέργεια που παράγεται κατά τη σύγκρουση διαχέεται πριν φτάσει στους επιβάτες, μειώνοντας με αυτό τον τρόπο τον κίνδυνο τραυματισμού τους.

Πρόκειται για οριζόντιες μεταλλικές μπάρες, ανάμεσα στις οποίες τοποθετούνται σε κάθετη θέση περιστρεφόμενοι κύλινδροι. Αυτοί είναι κατασκευασμένοι από συμπολυμερές αιθυλενίου-οξικού βινυλίου (EVA), ένα υλικό που είναι μαλακό και εύκαμπτο και έχει μεγάλη αντοχή σε ρηγμάτωση καταπόνησης.

Αυτό που καθιστά τους κυλίνδρους ιδιαίτερα αποτελεσματικούς είναι η ικανότητά τους να αποσβένουν τη δύναμη κρούσης και να αλλάζουν, με ελεγχόμενο τρόπο, την τροχιά των οχημάτων που προσκρούουν στις μπάρες, επαναφέροντάς τα στον δρόμο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παράλληλα, σύμφωνα με τους ειδικούς μειώνουν σε πολύ μεγάλο βαθμό και τις πιθανότητες εμπλοκής του οχήματος σε μια δευτερεύουσα σύγκρουση, με τους κυλίνδρους να αντέχουν ακόμα και στην πρόσκρουση με λεωφορείο ή φορτηγό 13 τόνων.

Σημειώνεται ότι ο οδικός άξονας DN2 συνδέει το Βουκουρέστι με τον τελωνειακό σταθμό Σιρέτ στα σύνορα με την Ουκρανία, αποτελεί τμήμα της ευρωπαϊκής οδού Ε85. Αυτή ξεκινάει από την Κλάιπεντα της Λιθουανίας και στη συνέχεια διασχίζοντας κάθετα την Ευρώπη περνάει από τη Λευκορωσία, την Ουκρανία, τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, καταλήγοντας στην Αλεξανδρούπολη. Στόχος ήταν οι συγκεκριμένες μπαριέρες να κάνουν την εμφάνισή τους και στην Αττική, αλλά προσώρας το συγκεκριμένο έργο δεν έχει προχωρήσει.

Διαβάστε επίσης

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ