Μόνο έτσι μπορείς να μετρήσεις πόση βενζίνη έκαψες -Το κόλπο που δεν θα σου πει κανείς

Στα σύγχρονα αυτοκίνητα η ακριβής κατανάλωση καυσίμου συνήθως αναγράφεται στον πίνακα οργάνων, ωστόσο υπάρχει ένας εύκολος τρόπος να μάθετε με ακρίβεια τι «καίτε» χρησιμοποιώντας απλά μαθηματικά.
Στις περισσότερες περιπτώσεις, η κατανάλωση καυσίμου που βλέπουν οι ιδιοκτήτες στην καθημερινή χρήση διαφέρει από αυτή που ανακοινώνουν οι αυτοκινητοβιομηχανίες, αφού η κατανάλωση ποικίλει ανάλογα με το οδηγικό στιλ, τη διαδρομή, αλλά και το φορτίο.
Ωστόσο με αυτό το απλό κόλπο μπορούμε όχι μόνο να γνωρίζουμε την πραγματική δαπάνη σε χρήματα, αλλά μπορούμε επίσης να μάθουμε εάν το αυτοκίνητο έχει κάποια βλάβη ή δυσλειτουργία ως αποτέλεσμα κάποιου μηχανικού προβλήματος.
BUY NOW

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να φτάσουμε τη στάθμη βενζίνης να φτάσει κοντά στο Empty, δηλαδή λίγο πριν ενεργοποιηθεί το λαμπάκι χαμηλής στάθμης.
Στη συνέχεια γεμίζουμε πολύ καλά το ρεζερβουάρ και σημειώνουμε τα συνολικά χιλιόμετρα του αυτοκινήτου. Αφού καταναλώσουμε τη βενζίνη και ξαναπάμε στο βενζινάδικο, ελέγχουμε ξανά τα συνολικά χιλιόμετρα στον χιλιομετρητή και αφαιρούμε τα αρχικά χιλιόμετρα που είχαμε σημειώσει. Έτσι θα μάθουμε ακριβώς πόσα χιλιόμετρα διανύσαμε από το τελευταίο φουλάρισμα.

Αμέσως μετά ανεφοδιάζουμε ξανά το ντεπόζιτο, σημειώνοντας τον αριθμό των λίτρων που έχουμε βάλει. Στη συνέχεια, μία απλή μέθοδος των τριών αρκεί για να μάθουμε την κατανάλωση του αυτοκινήτου μας: αν έχουμε χρησιμοποιήσει τόσα λίτρα για να διανύσουμε τόσα χιλιόμετρα, στα 100 χιλιόμετρα πόσα θα καταναλώσουμε;
Επομένως αρκεί να πολλαπλασιάσουμε τον αριθμό των λίτρων που βάλαμε με το 100 και να τον διαιρέσουμε με τον αριθμό των χιλιομέτρων που διανύθηκαν. Για παράδειγμα, αν έχουμε διανύσει 380 χιλιόμετρα και έχουμε ανεφοδιάσει 20 λίτρα, το αυτοκίνητό μας καταναλώνει περίπου 5,3 λτ./100 χλμ.

Παράγοντες βέβαια όπως το στιλ οδήγησης, το φορτίο που κουβαλάμε, καθώς ακόμη και η μάρκα του καυσίμου μπορούν να επηρεάσουν αυτά τα δεδομένα, επιτρέποντάς μας να γνωρίζουμε, για παράδειγμα, εάν το καύσιμο σε ένα βενζινάδικο έχει καλύτερη απόδοση από αυτό σε ένα άλλο.