
Η Ceer θα είναι η πρώτη ηλεκτρική φίρμα που θα παράγει οχήματα στη Σαουδική Αραβία, με την εταιρεία να ανακοινώνει μάλιστα τις πρώτες συνεργασίες της με BMW, Rimac και Foxconn.
Η Σαουδική Αραβία είχε ήδη ανακοινώσει από το 2022 την ίδρυση της πρώτης δικής της μάρκας αυτοκινήτων, με τη γκάμα της να αποτελείται αποκλειστικά από ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Μάλιστα η επίσημη ανακοίνωση έγινε από το Κρατικό Επενδυτικό Ταμείο της χώρας (PIF), που σημαίνει ότι η εταιρεία θα έχει κρατική οικονομική ενίσχυση.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ceer θα λανσάρει ένα σεντάν και ένα SUV ως τα δύο πρώτα μοντέλα στην ιστορία της. Αρχικά, εμπορικός στόχος της φίρμας θα είναι να λανσάρει τα ηλεκτρικά της οχήματα στις αγορές των χωρών της Μέσης Ανατολής, καθώς και σε χώρες της Βόρειας Αφρικής.
BUY NOW

Ο στόχος αυτός αναμένεται να υλοποιηθεί εντός του 2025, ενώ δεν είναι ακόμη γνωστό αν η μάρκα από τη Σαουδική Αραβία θα επεκταθεί στις αγορές της Ευρώπης, της Ασίας ή των ΗΠΑ.
Το πρώτο εργοστάσιο της Ceer ξεκίνησε να χτίζεται από τις αρχές του 2023 στη Σαουδική Αραβία. Πιο συγκεκριμένα, χτίζεται σε μία έκταση ενός εκατομμυρίου τετραγωνικών μέτρων στην πόλη King Abdullah Economic City (KAEC), που χτίστηκε πρόσφατα στις όχθες της Ερυθράς Θάλασσας, με τον στόχο να προσελκύσει νέους από όλη την χώρα για να αναπτύξουν τις οικονομικές τους δραστηριότητες.

Η Ceer έχει ήδη έρθει σε συμφωνία για συνεργασία με την ταϊβανέζικη Foxconn για να αξιοποιήσει την τεχνογνωσία της εταιρείας σε θέματα που αφορούν την αρχιτεκτονική των ηλεκτρικών μοντέλων της. Έτσι σκοπεύει να ηγηθεί τεχνολογικά στους τομείς της συνδεσιμότητας και της αυτόνομης οδήγησης.
Ωστόσο οι συνεργασίες δεν σταματούν εκεί. Η Ceer, μαζί με το Κρατικό Επενδυτικό Ταμείο της Σαουδικής Αραβίας, έχουν δώσει τα χέρια με την BMW για την προμήθεια εξαρτημάτων (ποια ακριβώς δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη), αλλά και με τη Rimac, την κροατική εταιρεία που παράγει επίσης ηλεκτρικά οχήματα. Η τελευταία συμφωνία πιθανότατα αφορά την προμήθεια ηλεκτρικών κινητήρων.

Σύμφωνα με δηλώσεις της φίρμας, το Κρατικό Επενδυτικό Ταμείο αναμένει ξένες επενδύσεις στο εργοστάσιο που θα ξεπεράσουν τα 150 εκατομμύρια δολάρια, με το έργο συνολικά να αναμένεται να δημιουργήσει περίπου 30.000 θέσεις εργασίας. Ένας ακόμη εξαιρετικά φιλόδοξος στόχος της εταιρείας είναι να ενισχύσει με 8 δισ. δολάρια το ΑΕΠ της χώρας ως το 2034.