Νέα μάρκα έρχεται στην Ευρώπη -Ποια χώρα θα τη φιλοξενήσει

Έκθεση καινούργιων αυτοκινήτων

Μία νεοφυής εταιρεία από τη Μεγάλη Βρετανία προετοιμάζει το ντεμπούτο της στον τομέα της ηλεκτροκίνησης, ενώ «στρατολογεί» καταξιωμένα στελέχη της εγχώριας αυτοκινητοβιομηχανίας.

Η εταιρεία ονομάζεται Forseven και θα κατασκευάζει αποκλειστικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ενώ μετρά ήδη τρία χρόνια από την ίδρυσή της. Υποστηρίζεται από τον επενδυτικό όμιλο CYVN Holdings, ο οποίος ανήκει κατά πλειοψηφία στην κυβέρνηση του Άμπου Ντάμπι. Χαρακτηριστικό είναι ότι στον ίδιο όμιλο ανήκει και η Gordon Murray Technologies, η οποία πρόσφατα ανέλαβε τον έλεγχο της McLaren Automotive.

Η ίδια η εταιρεία αυτοπροσδιορίζεται ως «πολυτελής μάρκα», ενώ τα μοντέλα της -όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της- θα συνδυάζουν «τη βρετανική κομψότητα με πρωτοποριακή ψηφιακή τεχνολογία».

Στα λίγα χρόνια ύπαρξής της, έχει καταφέρει να προσελκύσει καταξιωμένα ονόματα από τον χώρο του αυτοκινήτου στη Μεγάλη Βρετανία, μεταξύ των οποίων και ο Nick Collins, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, ο οποίος διετέλεσε επικεφαλής του προγράμματος οχημάτων της JLR (Jaguar Land Rover Automotive), όπου και ενεπλάκη ενεργά στην ανάπτυξη των μελλοντικών ηλεκτρικών Jaguar.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
jaguar-land-rover

Υπεύθυνος σχεδιασμού είναι ο Alister Whelan, ο οποίος ήταν υψηλόβαθμο στέλεχος στην Jaguar μεταξύ 2007 και 2021, και συμμετείχε σε σημαντικό βαθμό στη σχεδίαση των μοντέλων F-Type και F-Pace.

Παρόλο που ακόμη δεν έχει λανσάρει το πρώτο της μοντέλο, βρετανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι είναι στα σκαριά η συγχώνευση μεταξύ της Forseven και της McLaren Automotive. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, αν ολοκληρωθεί η εν λόγω συμφωνία, η Forseven θα επωφεληθεί από το όνομα μιας ήδη καταξιωμένης μάρκας, ενώ η McLaren μπορεί να επωφεληθεί από μία γκάμα SUV με τα οποία θα μπορέσει ενδεχομένως να προσεγγίσει ένα πιο διευρυμένο αγοραστικό κοινό.

McLaren-1
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Άλλωστε ακούγεται εδώ και καιρό ότι η McLaren ετοιμάζει ένα ηλεκτρικό SUV, που θα αποτελούσε έναν πολυαναμενόμενο εκπρόσωπο της εταιρείας στην κατηγορία των ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Ωστόσο ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Michael Leiters, δήλωσε ότι πρωταρχικός σκοπός του είναι να βάλει την αυτοκινητοβιομηχανία «στον σωστό δρόμο προς την κερδοφορία», προτού επιδιώξει την κατασκευή ενός τέτοιου αυτοκινήτου.

Μια ιδέα της πιθανής κατεύθυνσης της εταιρείας μπορεί κανείς να αποκτήσει από την πρόσφατη συμφωνία της Forseven με την κινεζική εταιρεία Nio, με σκοπό η πρώτη να αποκτήσει πρόσβαση στην τεχνογνωσία που αφορά στις πλατφόρμες των ηλεκτρικών μοντέλων των Κινέζων κατασκευαστών. Ειρήσθω εν παρόδω, ο όμιλος CYVN κατέχει μερίδιο και στην κινεζική Nio, αξίας 2,9 δισ. ευρώ.

nio-el6

Πιθανότατα θα περάσουν ακόμη αρκετά χρόνια μέχρι να δούμε ένα αυτοκίνητο της Forseven στον δρόμο, ωστόσο το σίγουρο είναι πως όταν αυτό γίνει, το νέο μοντέλο θα «προσγειωθεί» σε μία ακόμη πιο ανταγωνιστική αγορά από τη σημερινή, όπου οι απαιτήσεις από ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο θα είναι ακόμη υψηλότερες.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ