Ό,τι λάμπει είναι χρυσός και μάλιστα 22 καρατίων. Η νέα μόδα φέρνει τα φύλλα χρυσού ακόμα και στους κινητήρες των αυτοκινήτων, προσδίδοντας όχι μόνο λάμψη αλλά και ξεχωριστές ιδιότητες.
Μια νέα μόδα έχει παρατηρηθεί τα τελευταία χρόνια, καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι που επιλέγουν να «διακοσμήσουν» το αυτοκίνητό τους με φύλλα χρυσού. Μάλιστα η χρήση του πολύτιμου μετάλλου δεν σταματά στις επιφάνειες του αμαξώματος αλλά συνεχίζεται και στα τμήματα που ανήκουν στον αθέατο κόσμο ενός τετράτροχου, όπως για παράδειγμα στο διαμέρισμα στο οποίο φιλοξενείται ο κινητήρας.
Για ποιον λόγο ωστόσο ο χρυσός συναντάται, κατά κύριο λόγο, κάτω από καπό ενός αυτοκινήτου. Αξίζει να αναφέρουμε ότι η πρακτική αυτή προέρχεται από τον χώρο του μηχανοκίνητου αθλητισμού και ακολουθείται όχι για να προσδώσει πρόσθετη λάμψη σε ένα τετράτροχο αλλά για αποτρέψει τυχόν δυσλειτουργίες οι οποίες είναι πολύ πιθανόν να προκύψουν.
BUY NOW
Τις περισσότερες φορές, λοιπόν, τα φύλλα χρυσού «ντύνουν» επιφάνειες πέριξ ενός κινητήρα με μοναδικό σκοπό να τις προφυλάξουν από την ακτινοβολία της θερμότητας που παράγει η λειτουργία ενός μοτέρ εσωτερικής καύσης.
Ο χρυσός βλέπεται διακρίνεται για τις θερμομονωτικές ιδιότητές του αλλά και την αποτελεσματικότητα ως προς την αντανάκλαση της θερμότητας, συνεπώς αποτελεί την καλύτερη δυνατή θερμική ασπίδα για κάποιο ευαίσθητο τμήμα.
Πρόσφατα, η αγωνιστική ομάδα της McLaren έδωσε στο φως της δημοσιότητας ένα video με το οποίο αποκαλύπτει τα τμήματα του μονοθεσίου της Formula 1 τα οποία ντύνονται με φύλλα χρυσού με σκοπό την καλύτερη δυνατή διαχείριση της θερμότητας που εκλύεται από τον θερμικό κινητήρα.
Αρκετοί, λοιπόν, έχουν μεταφέρει την… αγωνιστική τεχνογνωσία και στην καθημερινότητά τους, ντύνοντας με φύλλα χρυσού συγκεκριμένα εξαρτήματα και επιφάνειες περιμετρικά του κινητήρα.
Το αισθητικό αποτέλεσμα διχάζει, καθώς κινείται στα όρια της υπερβολής, ωστόσο, θα πρέπει όλοι να συμφωνήσουμε ότι η παρουσία του χρυσού σε ένα τετράτροχο προσδίδει διαφορετική αξία.
Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειώσουμε ότι σπάνια και πολύτιμα μέταλλα χρησιμοποιούνται και από τους ίδιους τους κατασκευαστές, όπως για παράδειγμα στους καταλύτες, γεγονός που έχει προκαλέσει το φαινόμενο της μαζικής κλοπής τους σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη.