Νέα μόδα στις κλοπές αυτοκινήτων -Προκαλούν ζημιά 1.000 ευρώ για να έχουν κέρδος μόλις 5 ευρώ
Οι αετονύχηδες προχωρούν στην κλοπή ενός ιδιαίτερα ακριβού αντικειμένου, το οποίο ωστόσο δεν τους επιτρέπει να αποκομίσουν το κέρδος που περίμεναν.
Δεν λένε να ησυχάσουν οι ιδιοκτήτες οχημάτων από τη δράση των συμμοριών που επινοούν συνεχώς νέες μεθόδους προκειμένου να προβούν είτε στην ολική κλοπή ενός αυτοκινήτου, είτε στην αφαίρεση ενός πολύτιμου εξαρτήματός του.
Το τελευταίο διάστημα επικρατεί έντονη ανησυχία στις τάξεις των ιδιοκτητών ηλεκτρικών αυτοκινήτων, με τους αετονύχηδες να βάζουν στο στόχαστρο τα καλώδια φόρτισης, λόγω του χαλκού που «κρύβεται» στο εσωτερικό τους.
BUY NOW
Σύμφωνα με το CBC News του Καναδά, το συγκεκριμένο φαινόμενο έχει αρχίσει να παίρνει ιδιαίτερα μεγάλες διαστάσεις, ειδικά στις επαρχίες που βρίσκονται στο βόρειο τμήμα της χώρας. Συμμορίες χτενίζουν τους δρόμους στο κυνήγι φορτιστών ηλεκτρικών ΙΧ, ώστε να «γδύσουν» τα καλώδιά τους και να πουλήσουν στη συνέχεια τον χαλκό στη «μαύρη αγορά», αποκομίζοντας κέρδος.
Σύμφωνα, ωστόσο, με το CBC News, το οποίο επικαλείται ειδικούς στον κλάδο της ηλεκτροκίνησης, στις τάξεις των συμμοριών επικρατεί μια… παρανόηση, δεδομένου ότι οι περισσότεροι φορτιστές εμπεριέχουν χαλκό που η αξία του περιορίζεται σε περίπου 5 δολάρια, δηλαδή 4,6 ευρώ με τις τρέχουσες συναλλαγματικές ισοτιμίες. Από την άλλη, η ζημιά που προκαλούν μπορεί να φτάσει έως και τα 1.000 ευρώ.
Για να αποκομίσουν, λοιπόν, κέρδος 500 ευρώ, οι κλέφτες καλούνται να καταστρέψουν συνολικά 100 φορτιστές, κάτι το οποίο δεν προβάλει τόσο… προσοδοφόρο.
«Αυτός είναι ένας καλός τρόπος για να κλέψεις μέταλλα», ανέφερε στο CBC News ο Travis Allan, επικεφαλής Νομικών και Δημοσίων Υποθέσεων στην εταιρεία παροχής υπηρεσιών φόρτισης "FLO". «Δεν είναι ένας καλός τρόπος για να βγάλεις λεφτά. Είναι επικίνδυνος και δεν αξίζει το ρίσκο», πρόσθεσε.
«Νομίζουν (οι κλέφτες) ότι αυτά τα καλώδια έχουν πολύ μεγαλύτερη αξία από ό,τι στην πραγματικότητα. Αλλά ο ιδιοκτής του σταθμού φόρτισης, προκειμένου να αντικαταστήσει τον σταθμό φόρτισης θα χρειαστεί εκατοντάδες έως και χιλιάδες ευρώ», σημείωσε από την πλευρά του ο William York, πρόεδρος της Ένωσης Ηλεκτροκίνησης στην επαρχία Αλμπέρτα του Καναδά.
Σημειώνεται ότι κάποιες συμμορίες δεν προβαίνουν στην καταστροφή φορτιστών, αλλά αντιθέτως αφαιρούν τα καλώδια από οχήματα που φορτίζουν, ώστε να τα πουλήσουν ακέραια στη «μαύρη αγορά».
Μολονότι η κλοπή ενός καλωδίου φόρτισης από ΙΧ που βρίσκεται σε καθεστώς ανεφοδιασμού, προβάλλει ως μια ιδιαίτερα δύσκολη υπόθεση (μιας και επενεργεί μηχανισμός που αποτρέπει την αφαίρεση του καλωδίου από το ΙΧ), τον γύρο του διαδικτύου κάνουν κάποια βίντεο που δείχνουν αετονύχηδες να προσεγγίζουν ηλεκτρικά αυτοκίνητα που φορτίζουν και να αφαιρούν τον φορτιστή τους ασκώντας ελάχιστη δύναμη.