Νέες εξετάσεις για τους ηλικιωμένους οδηγούς -H πρόταση με την οποία συμφωνούν όλοι

Ηλικιωμένος οδηγός

Γνωστός γερμανικός οργανισμός προτείνει την εφαρμογή ειδικών εξετάσεων αξιολόγησης των οδηγών, οι οποίες δεν θα έχουν στόχο την αφαίρεση του διπλώματος οδήγησης.

Σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσε πριν από λίγους μήνες η πρόταση της Κομισιόν για υποχρεωτική ανανέωση των διπλωμάτων οδήγησης ανά 5ετία για όσους συμπληρώνουν το 70ό έτος της ηλικίας τους.

Σύμφωνα με το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι ηλικιωμένοι θα έπρεπε να υποβάλλονται ιατρικές εξετάσεις ή σε άλλα τεστ, και αν «κοβόντουσαν» δεν θα μπορούσαν να κάθονται πίσω από το τιμόνι. Παρ’ όλα αυτά, τον Φεβρουάριο του 2024 η πρόταση δεν πέρασε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μιας και κρίθηκε ότι κάτι τέτοιο θα περιόριζε το δικαίωμά τους στην ελεύθερη μετακίνηση και τη συμμετοχή τους στην οικονομική και κοινωνική ζωή.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από τότε έχουν περάσει αρκετοί μήνες, αλλά ουδέποτε καταλάγιασε η κουβέντα γύρω από το αν πρέπει να επιβληθούν περιορισμοί στους οδηγούς της Τρίτης Ηλικίας. Το εν λόγω ζήτημα ήρθε ξανά δυναμικά στο προσκήνιο στα τέλη Σεπτεμβρίου όταν ο γνωστός γερμανικός οργανισμός TUV (Technischer Überwachungs-Verein) πρότεινε ένα πιο… ήπιο μέτρο.

Αυτό αναφέρει (δείτε εδώ) ότι με τη συμπλήρωση του 75ου έτους της ηλικίας τους οι οδηγοί θα πρέπει να υποβάλλονται υποχρεωτικά σε εξετάσεις αξιολόγησης στον δρόμο, που ωστόσο δεν θα έχουν ως στόχο την αφαίρεση της άδειας οδήγησης, αλλά μάλλον τη στήριξη των ηλικιωμένων οδηγών ώστε να διατηρούν την ικανότητά τους να οδηγούν με ασφάλεια.

ηλικιωμένοι οδηγοί

Ειδικότερα, ο TUV προτείνει οι ηλικιωμένοι να υποβάλλονται σε τεστ οδήγησης, παρουσία ενός ειδικού παρατηρητή ο οποίος θα τους παρέχει ανατροφοδότηση σχετικά με τις οδηγικές τους ικανότητες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Κατά τη διάρκεια αυτών των “βόλτων”, οι συμμετέχοντες θα λαμβάνουν σχόλια για τα δυνατά και αδύνατα σημεία τους, προτάσεις για βελτίωση και πληροφορίες για νέους κυκλοφοριακούς κανονισμούς», δηλώνει ο Dr. Joachim Bühler, Διευθύνων Σύμβουλος της Ένωσης TÜV. «Δεν πρόκειται για μια διαδικασία που θα οδηγεί στην αφαίρεση της άδειας οδήγησης», ξεκαθαρίζει.

Για να διαπιστώσει τη δημοφιλία της συγκεκριμένης πρότασης, ο TUV προχώρησε και σε μια έρευνα σε συνεργασία με τον ερευνητικό οργανισμό Forsa. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το 85% των συμμετεχόντων θεωρεί ότι οι εν λόγω “ανατροφοδοτικές βόλτες” βγάζουν νόημα, ενώ την ίδια άποψη έχει και η πλειονότητα (73%) των οδηγών που είναι 65 ετών και πάνω.

Από την άλλη, ένα ιδιαίτερα μεγάλο ποσοστό (76%) τίθεται υπέρ και των υποχρεωτικών εξετάσεων οδήγησης για τους ηλικιωμένους οδηγούς, ενώ τρεις στους τέσσερις θεωρούν ότι αν οι οδηγοί «κόβονται» σε αυτά, πρέπει να παραδίδουν την άδεια οδήγησής τους.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Αρχή Μεταφορών της Γερμανίας, το 2023 το 25% των οδηγών ήταν 65 ετών και άνω, όταν το 2015 το ποσοστό αυτό περιοριζόταν στο 17%. Σύμφωνα με την έρευνα, σχεδόν ένας στους τρεις της γενιάς 65+ (32%) οδηγεί καθημερινά, ενώ το 35% οδηγεί τρεις έως πέντε ημέρες την εβδομάδα.

Αν εμπλακούν σε ατύχημα, θεωρούνται κύριοι υπαίτιοι σχεδόν σε δύο από τις τρεις περιπτώσεις (65%). Επιπλέον, το ένα τέταρτο όλων των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους σε τροχαία ατυχήματα πέρυσι ήταν 75 ετών ή μεγαλύτεροι, αναφέρεται στην έκθεση του γερμανικού οργανισμού TUV.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διαβάστε επίσης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ