Συστράτευση για δύο από τους μεγαλύτερους ομίλους στον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας με στόχο την εξέλιξη προηγμένων συστημάτων κίνησης.
Η Renault και η κινεζική Geely ενώνουν τις δυνάμεις τους για τη δημιουργία μίας ισότιμης κοινοπραξίας, με στόχο την εξέλιξη νέας υβριδικής τεχνολογίας και αποδοτικών κινητήρων εσωτερικής καύσης. Η κοινοπραξία θα έχει έδρα το Λονδίνο και οι δύο αυτοκινητοβιομηχανίες θα κατέχουν μερίδιο 50:50.
Όπως αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση της Renault, το μόνο που απομένει είναι διευθέτηση των τελευταίων λεπτομερειών, με την νέα εταιρεία να λανσάρεται εντός του 2023.
BUY NOW
Σε πρώτη φάση η εταιρεία θα παράγει νέας γενιάς υβριδικούς κινητήρες για λογαριασμό των αυτοκινητοβιομηχανιών που βρίσκονται υπό την ομπρέλα του ομίλου Renault - Renault, Dacia, Nissan και Mitsubishi, και του ομίλου Geely, όπως είναι οι Volvo, Lynk & Co και Proton. Σε μεταγενέστερο στάδιο, τα υβριδικά συστήματα της κοινοπραξίας θα ενσωματωθούν στα αυτοκίνητα και άλλων, τρίτων αυτοκινητοβιομηχανιών.
Η εταιρεία θα απασχολήσει 19.000 άτομα σε 17 εργοστάσια κινητήρων και πέντε κόμβους έρευνας και ανάπτυξης, με τη συνολική ετήσια παραγωγική δυναμικότητα να ανέρχεται σε 5 εκατ. κινητήρες, οι οποίοι θα είναι εσωτερικής καύσης, αλλά και υβριδικά συστήματα, συμπεριλαμβανομένων και plug-in υβριδικών.
Σύμφωνα με την κοινοπραξία, το προϊοντικό της πορτφόλιο θα μπορεί να καλύψει έως και το 80% της παγκόσμιας αγοράς κινητήρων εσωτερικής καύσης.
«Όσο η Renault επιταχύνει το στρατηγικό πλάνο Renaulution ώστε να ενισχύσει κάθε κρίκο της αλυσίδας αξίας της, είμαστε χαρούμενοι που χαράξαμε από κοινού σχέδια με την Geely για την εξέλιξη θερμικών και υβριδικών κινητήρων που θα συνεχιζουν να παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στον αυτοκινητικό κόσμο τα επόμενα χρόνια», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Renault, Luca de Meo.
Τη συμφωνία χαιρέτισε και ο επικεφαλής της Geely, Eric Li, δηλώνοντας ότι «η συμφωνία με τον όμιλο Renault επιτρέπει τη δημιουργία ενός παγκόσμιου ηγέτη στην υβριδική τεχνολογία, παρέχοντας προηγμένες λύσεις στις αυτοκινητοβιομηχανίες ανά τον κόσμο».