Από τα εδάφη του Ιράν θα περνά η ηλεκτροκίνηση, εφόσον επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες σχετικά με την ανακάλυψη του δεύτερου μεγαλύτερου κοιτάσματος λιθίου παγκοσμίως.
Ένα νέο κοίτασμα μαμούθ ανακαλύφθηκε πριν από λίγες ημέρες στο Ιράν, το οποίο θα μπορούσε να αποδειχθεί ως ένας «ανεξάντλητος θησαυρός» για τις αυτοκινητοβιομηχανίες, που εν καιρώ εξηλεκτρισμού της γκάμας τους αναζητούν εναγωνίως τις απαραίτητες πρώτες ύλες.
Ειδικότερα, το Ιράν ανακοίνωσε ότι ανακάλυψε ένα τεράστιο κοίτασμα λιθίου στο Χάμενταν, ορεινή επαρχία στα δυτικά της χώρας, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Mohammad Hadi Ahmadi, αξιωματούχου του υπουργείου Βιομηχανίας, Μεταλλείων και Εμπορίου.
BUY NOW
Σύμφωνα τις πρώτες εκτιμήσεις, το κοίτασμα περιέχει 8,5 εκατομμύρια τόνους λιθίου, κάτι που εφόσον επιβεβαιωθεί θα αναδείξει το Ιράν στη χώρα με τα δεύτερα μεγαλύτερα κοιτάσματα λιθίου, μετά τη Χιλή που «κατέχει» 9,2 εκατ. τόνους.
Η ανακάλυψη του κοιτάσματος έχει σκορπίσει χαμόγελα στις τάξεις της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας, δεδομένου ότι θα αποτελέσει μια σημαντική πηγή λιθίου, ενός μετάλλου που είναι βασικό συστατικό των μπαταριών των ηλεκτρικών αυτοκινήτων.
Η τιμή του μετάλλου το τελευταίο χρόνο εκτοξεύτηκε στα ύψη λόγω της υψηλότερης ζήτησης για ανταλλακτικά ηλεκτρικών οχημάτων, του πληθωρισμού και των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα, αλλά πρόσφατα υποχώρησε εν μέσω της μείωσης των πωλήσεων καινούργιων αυτοκινήτων, αλλά και της αποδυνάμωσης της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Κίνα, την ταχύτερα αναπτυσσόμενη αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων παγκοσμίως.
Με δεδομένη, ωστόσο, την έκρηξη δημοφιλίας που αναμένεται να γνωρίσουν τα επόμενα χρόνια τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, η ζήτηση για λίθιο προβλέπεται να εκτιναχθεί από τους 500.000 τόνους το 2021, στους 3-4 εκατ. τόνους το 2030.
Σημειώνεται ότι πέρα από τις μπαταρίες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, το λίθιο είναι υπεραπαραίτητο για τις μπαταρίες τόσο των smartphones όσο και άλλων ηλεκτρονικών συσκευών.
Τέλος, αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες για το κοίτασμα λιθίου στο Ιράν, αυτό θα αποτελούσε μια οικονομική ένεση για τη χώρα η οποία έχει πληγεί τις διεθνείς κυρώσεις για το πυρηνικό της πρόγραμμα, και βλέπει το νόμισμά της να έχει υποτιμηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό.
Το Ιράν θα μπορούσε να επωφεληθεί από την εξαγωγή του συγκεκριμένου υπερπολύτιμου μετάλλου, αν και οι εμπορικοί του έταιροι πιθανότατα θα περιοριστούν από τις κυρώσεις.