Οδηγός κατέστρεψε δέντρο 500 ετών -6.000 ευρώ το πρόστιμο που θα πληρώσει

katastrofi dentrou

Βαθιά θα βάλει το χέρι στην τσέπη ένας τουρίστας αφού στην προσπάθειά του να προσεγγίσει μια απόκρημνη παραλία προκάλεσε περιβαλλοντική καταστροφή.

Ο υπερτουρισμός που “πνίγει” τα ελληνικά νησιά, με τις ορδές τουριστών να βρίσκονται πραγματικά σε κάθε εκατοστό τους, δεν είναι μόνο φαινόμενο που παρατηρείται στη χώρα μας, αλλά υπάρχει σχεδόν σε όλα τα νησιά της Μεσογείου, όπως και στην Ίμπιζα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μπορεί, σύμφωνα με τους αρμόδιους φορείς, να σημειώθηκε μια μικρή μείωση των επισκεπτών στο ισπανικό νησί, αλλά και εκεί τα προβλήματα παραμένουν έντονα. Οι τιμές των καταλυμάτων παραμένουν στα ύψη και το κυκλοφοριακό χάος στους δρόμους και τα μονοπάτια προς τις παραλίες είναι καθημερινό φαινόμενο.

Μάλιστα, οι τουρίστες στην προσπάθειά τους να φτάσουν στις πιο απομονωμένες παραλίες, συχνά παραβιάζουν τους νόμους και τις ενδείξεις της τοπικής τροχαίας, προκαλώντας ζημιές στο περιβάλλον. Ένα τέτοιο περιστατικό συνέβη πρόσφατα στην Cala Comte, όπου ένας οδηγός αγνόησε το φράγμα από πέτρες που είχε τοποθετηθεί για να αποτρέψει την είσοδο οχημάτων και κατέστρεψε μια άρκευθο (γνωστή και ως οξύκεδρος ).

Η άρκευθος είναι ένα δέντρο αργής ανάπτυξης που μπορεί να επιβιώσει σε ακραίες συνθήκες, με τις αρχές να υποστηρίζουν ότι το φυτό που καταστράφηκε ήταν 500 ετών. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Cala Comte ανήκει στο δίκτυο Natura 2000, ένα πρόγραμμα που προστατεύει είδη και οικοτόπους ιδιαίτερης σημασίας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η τοπική αστυνομία επέβαλε στον οδηγό πρόστιμο 6.000 ευρώ, σύμφωνα με τον Νόμο 5/2005 για τη διατήρηση των χώρων περιβαλλοντικής σημασίας. Το ποσό αυτό είναι σχεδόν ίσο με την αξία του Volkswagen Golf του τουρίστα που προκάλεσε την καταστροφή.

Η αστυνομία, με μια δόση χιούμορ, σχολίασε την πράξη του οδηγού με τη φράση «Γιατί στον καλό οδηγό λίγες πέτρες αρκούν!». Το περιστατικό αυτό αναδεικνύει την ανάγκη για σεβασμό στο περιβάλλον και την τήρηση των κανόνων, ειδικά σε περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.

Η τουριστική υπερφόρτωση τέτοιων περιοχών δημιουργεί προβλήματα συμβίωσης και αυξάνει τον κίνδυνο περιβαλλοντικών καταστροφών. Είναι σημαντικό να βρεθεί μια ισορροπία μεταξύ του τουρισμού και της προστασίας του περιβάλλοντος, ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα αυτών των μοναδικών προορισμών.

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ