Η πανδημία έφερε μαζί της και νέους ευφάνταστους τρόπους για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού, οι οποίοι φτάνουν έως και την αυτόματη απολύμανση των χειρολαβών.
Ο περιορισμός της εξάπλωσης του κορονοϊού απασχόλησε έντονα τους επιστήμονες και φυσικά και το κοινό, με το τελευταίο να ενημερώνεται διαρκώς για τις απλές συνήθεις που πρέπει να βάλει στην καθημερινότητά του ώστε να περιορίσει την πιθανότητα μόλυνσης.
Φυσικά και η παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία, η οποία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προβλήματα στην παραγωγή της από τις συνέπειες της πανδημία, έδωσε επίσης ιδιαίτερη έμφαση στον κορονοϊό, με πρώτη αντίδραση τα φίλτρα μικροσωματιδίων που βρίσκονται σε πολλά μοντέλα παραγωγής.
BUY NOW
Ωστόσο πολλοί κατασκευαστές, γνωρίζοντας ότι ο άνθρωπος δύσκολα αλλάζει συνήθειες, προχώρησαν και σε άλλε μελέτες με την Toyota να τους δίνει μία ακόμη λύση κυριολεκτικά στο χέρι.
Όπως φαίνεται και από τις πατέντες που έχει κατοχυρώσει η Toyota και βλέπετε στις οθόνες σας, οι μηχανικοί και επιστήμονες τους ιαπωνικού κολοσσού σχεδίασαν ένα σύστημα που απολυμαίνει αυτόματα την χειρολαβή ενός αυτοκινήτου.
Η ιαπωνική εταιρεία επέδειξε μάλιστα γρήγορα "αντανακλαστικά" αφού κατέθεσε την πατέντα της προς κατοχύρωση τον Ιούνιο του 2020, όταν σε πολλά μέρη του κόσμου, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, είχε εφαρμοστεί lockdown. Η πατέντα κατοχυρώθηκε πρόσφατα και αυτός είναι και ο κύριος λόγος που είδε και το φως της δημοσιότητας.
Το αυτόματο σύστημα απολύμανσης χειρολαβής της Toyota ενσωματώνει αισθητήρες στην πόρτα του αυτοκινήτου, πίσω ακριβώς από το χερούλι. Στην πόρτα πίσω από το χερούλι υπάρχει επίσης ένα μπεκ που συνδέεσαι με μικρό δοχείο, το οποίο περιέχει αντισηπτικό αλλά και αντλία.
Έτσι το σύστημα ενημερώνεται για το πότε η πόρτα έχει χρησιμοποιηθεί και έπειτα ψεκάζει το χερούλι για να το απολυμάνει στο πίσω μέρος του, ενώ μπορεί να ενημερώνει τον χρήση του αυτοκινήτου όταν το υγρό που βρίσκεται στο μικρό ρεζερβουάρ φτάνει στο τέλος του.
Όπως γνωρίζουμε μέχρι σήμερα, η Toyota δεν έχει χρησιμοποιήσει το συγκεκριμένο σύστημα σε κάποιο από τα μοντέλα της, ενώ σύμφωνα και με πατέντες άλλων κατασκευαστών, οι οποίες έχουν κατατεθεί αρκετά χρόνια νωρίτερα από την πανδημία του κορονοϊού, δεν μοιάζει και τόσο «εκλεπτυσμένο». Για παράδειγμα η Ford έχει πατέντες από το 2016 με χειρολαβή που απολυμαίνεται αυτόματα μέσω LED που εκπέμπουν υπεριώδη ακτινοβολία πάνω του...
Κάτι παρόμοιο με το σύστημα της Ford έχει παρουσιάσει ως πρωτότυπο και η Dyson για τις πόρτες του σπιτιού με το χερούλι της εταιρείας να μην χρειάζεται σύνδεση με το δίκτυο ηλεκτροδότησης του σπιτιού, αφού μια πολύ μικρή γεννήτρια παράγει ρεύμα και ενεργοποιεί τους λαμπτήρες όταν κάποιο ανοίγει και κλείνει την πόρτα.