Οι Κινέζοι κατασκευάζουν τον πρώτο «τεχνητό ήλιο» -Τι θα προσφέρει

Τεχνητός ήλιος

Μια αστείρευτη πηγή ενέργειας φιλοδοξούν να κατασκευάσουν οι Κινέζοι, προσομοιώνοντας σε συνθήκες εργαστηρίου εκείνη τη διεργασία που κρατά ζωντανό το μεγαλύτερο και πιο λαμπερό άστρο του ηλιακού μας συστήματος, τον ήλιο.

Όλο και πιο κοντά στη δημιουργία του πρώτου «τεχνητού ήλιου» έρχονται οι Κινέζοι, οδηγώντας την ενεργειακή κούρσα η οποία πρόκειται να οδηγήσει στην πλήρη τιθάσευση και αξιοποίησης της του μηχανισμού της πυρηνική σύντηξης.

Ουσιαστικά οι επιστήμονες σε ολόκληρο τον πλανήτη επιχειρούν να προσομοιώσουν εκείνη τη διεργασία που προσφέρει στο μεγαλύτερο λαμπρότερο άστρο του ηλιακού συστήματος την αστείρευτη ενέργεια που παράγει.

Με λίγα λόγια η προσπάθεια που γίνεται από την επιστημονική κοινότητα σε ολόκληρο τον πλανήτη είναι η δημιουργία ενός τεχνητού ήλιου, ο οποίος θα έχει τη δυνατότητα να παράγει σε συνθήκες εργαστηρίου αστείρευτη ενέργεια.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τεχνητός ήλιος

Αυτό όπως αντιλαμβάνεται κανείς θα ανατρέψει τα δεδομένα στους περισσότερους τομείς της οικονομίας, προσφέροντας απαντήσεις σε προβλήματα που μέχρι σήμερα φάνταζαν τουλάχιστον δισεπίλυτα.

Μηδενίζοντας το κόστος της παραγωγής ενέργειας αλλά και του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, τα οφέλη που μπορούν να προκύψουν είναι πολλαπλά και οι εφαρμογές που μπορούν να προκύψουν ή αναπτυχθούν με αφετηρία την ύπαρξη μιας ανεξάντλητης πηγής πράσινης ενέργειας υπόσχονται να αλλάξουν μια για πάντα την καθημερινότητά μας.

Το βράδυ, λοιπόν, της 12ης Απριλίου, οι Κινέζοι επιστήμονες δημιούργησαν ένα νέο ορόσημο στην προσπάθεια που καταβάλλεται διεθνώς για την κατασκευή του πρώτο «τεχνητού ήλιου» μέσα από τη διεργασία της πυρηνικής σύντηξης.

Τεχνητός ήλιος
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επί της ουσίας, οι Κινέζοι κατέρριψαν ένα ρεκόρ το οποίο κατείχαν οι ίδιοι, επιτυγχάνοντας όχι μόνον να δημιουργήσουν συνθήκες παρόμοιες με εκείνες που μπορεί να συναντήσει κανείς σε ένα άστρο, όπως ο ήλιος, αλλά και να τις διατηρήσουν για περίπου επτά λεπτά.

Ειδικότερα ο χρόνος για τον οποίο το ερευνητικό κέντρο στην Hefei κατάφερε να κρατήσει ζωντανό τον δικό του τεχνητό ήλιο έφτασε τα 403 δευτερόλεπτα, όταν το προηγούμενο ρεκόρ που είχε καταγραφεί το 2017 ήταν μόλις 101 δευτερόλεπτα.

Στο ίδιο ερευνητικό κέντρο ανήκει και ένα ακόμα ρεκόρ, εκείνη της υψηλότερης θερμοκρασίας που έχει καταγραφεί ποτέ στον πλανήτη γη, όταν τον Ιανουάριο του 2022 στο εσωτερικό αντιδραστήρα πυρηνικής σύντηξης δημιουργήθηκε και πλάσμα σε θερμοκρασία 5 φορές μεγαλύτερη από εκείνη του ήλιου (περίπου 70 εκατομμυρίων βαθμών Κελσίου).

Τεχνητός ήλιος
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ανάπτυξη υψηλών θερμοκρασιών είναι κρίσιμη για τη διαδικασία της σύντηξης αλλά και εκείνη που δημιουργεί τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τον έλεγχο της διεργασίας αυτής.

Αξίζει να σημειώσουμε για τη λειτουργία των αντιδραστήρων πυρηνικής σύντηξης χρησιμοποιούνται στοιχεία τα οποία βρίσκονται σε αφθονία στη Φύση, ενώ από την όλη διαδικασία δεν εκλύονται επικίνδυνοι ρύποι, πόσο μάλλον ραδιενεργά απόβλητα.

Τεχνητός ήλιος

Το ερευνητικό κέντρο στη Hefei θεωρείται ένα από τα πλέον προηγμένα στον πλανήτη, ενώ το νέο ορόσημο στην προσπάθεια της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας να δημιουργήσει μια αστείρευτη πηγή ενέργειας, χρειάστηκαν περισσότεροι από 120.000 κύκλοι δοκιμών.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι ένα μεγάλο μέρος της έρευνας γύρω από την πυρηνική σύντηξη πρόκειται στο μέλλον να μεταφερθεί σε ευρωπαϊκό έδαφος και ειδικότερα στη Γαλλία, όπου και κατασκευάζεται o Διεθνής Πειραματικός Θερμοπυρηνικός Σταθμός.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διαβάστε επίσης:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ