Ποια επικίνδυνη συνήθεια των Ελλήνων οδηγών τιμωρείται με πρόστιμο έως 2.000 ευρώ - Οι ποινές που προβλέπονται
Εξουθενωτικές είναι οι ποινές που επισύρει ο ΚΟΚ σε όσους οδηγούς κάθονται πίσω από το τιμόνι ενώ προηγουμένως τα έχουν «τσούξει».
Αδιαφορία για τους κανόνες ασφαλούς οδήγησης δείχνουν πολλοί οδηγοί στη χώρα μας, με αποτέλεσμα να στήνουν παγίδες θανάτου στους λοιπούς χρήστες του οδικού δικτύου.
Μία από τις πιο σοβαρές τροχαίες παραβάσεις είναι η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, δεδομένου ότι, όπως έχει αποδειχθεί, η κατανάλωση οινοπνεύματος μειώνει τη δυνατότητα προσήλωσης στην οδήγηση, αυξάνει την αίσθηση υπνηλίας και επηρεάζει τη δυνατότητα λήψης αποφάσεων και την εκτίμηση των κινδύνων.
BUY NOW
Σύμφωνα, μάλιστα, με πρόσβατη έρευνα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ασφάλειας Μεταφορών (ETSC), εφόσον εξαλειφόταν η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ θα μπορούσαν να αποφευχθούν τουλάχιστον 4.000 θάνατοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση ετησίως.
Δεδομένων των σοβαρών κινδύνων που ενέχει η συγκεκριμένη τροχαία παράβαση, ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας επιφυλάσσει ιδιαίτερα αυστηρές ποινές στους παραβάτες, που μπορεί να φτάσουν στην επιβολή προστίμου ύψους 2.000 ευρώ, ταυτόχρονα με την αφαίρεση της άδειας οδήγησης για πέντε χρόνια και ποινή φυλάκισης τουλάχιστον έξι ετών.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το Άρθρο 42 «Οδήγηση υπό την επίδραση οινοπνεύματος, φαρμάκων ή τοξικών ουσιών», ο οδηγός θεωρείται ότι βρίσκεται υπό την επίδραση οινοπνεύματος όταν το ποσοστό αυτού στον οργανισμό είναι από 0,50 γραμμάρια ανά λίτρο αίματος (0,50 gr./l.) και άνω, μετρούμενο με τη μέθοδο της αιμοληψίας ή από 0,25 χιλιοστά του γραμμαρίου ανά λίτρο εκπνεόμενου αέρα και άνω, όταν η μέτρηση γίνεται στον εκπνεόμενο αέρα με αντίστοιχη συσκευή αλκοολομέτρου.
- Για συγκέντρωση οινοπνεύματος στο αίμα μεταξύ 0,50 -0,80 g/l με τη μέθοδο της αιμοληψίας ή από 0,25 έως 0,40 χιλιοστά του γραμμαρίου ανά λίτρο εκπνεόμενου αέρα το πρόστιμο ανέρχεται σε 200 ευρώ.
- Για συγκέντρωση απο 0,80 g/l και μέχρι 1,10 g/l ή άνω των 0,40 έως 0,60 χιλιοστών του γραμμαρίου ανά λίτρο εκπνεόμενου αέρα το πρόστιμο φτάνει τα 700 ευρώ και συνοδεύεται με αφαίρεση, επιτόπου, της άδειας οδήγησης για 90 ημέρες,
- Για συγκέντρωση οινοπνεύματος άνω του 1,10 g/l ή άνω των 0,60 χιλιοστών του γραμμαρίου ανά λίτρο εκπνεόμενου αέρα, επιβάλλεται φυλάκιση τουλάχιστον δύο μηνών, διοικητικό πρόστιμο 1.200 ευρώ και αφαίρεση, επιτόπου, της άδειας ικανότητας οδηγού για 6 μήνες.
Σε περίπτωση τώρα που ο οδηγός οχήματος καταληφθεί να οδηγεί και πάλι υπό την επήρεια οινοπνεύματος εντός 2 ετών από προηγούμενη παράβαση της απαγόρευσης οδήγησης υπό την επίδραση οινοπνεύματος και η συγκέντρωση οινοπνεύματος στο αίμα του, κατά τη νέα παράβαση, είναι άνω του 1,10 g/l, ή άνω των 0,60 χιλιοστών του γραμμαρίου ανά λίτρο εκπνεόμενου αέρα, επιβάλλεται για κάθε περαιτέρω παράβαση ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 6 μηνών και διοικητικό πρόστιμο 2.000 ευρώ, καθώς και επιτόπου αφαίρεση της άδειας ικανότητας οδηγού για 5 χρόνια.
Επιπλέον, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι σύμφωνα με το Άρθρο 290Α του Ποινικού Κώδικα – Επικίνδυνη οδήγηση, όποιος οδηγεί όχημα μολονότι δεν είναι σε θέση να το πράξει με ασφάλεια εξαιτίας της κατανάλωσης οινοπνεύματος τιμωρείται:
- με φυλάκιση έως 3 έτη, αν από την πράξη μπορεί να προκύψει κοινός κίνδυνος σε ξένα πράγματα,
- με φυλάκιση τουλάχιστον 1 έτους, αν από την πράξη μπορεί να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο,
- με κάθειρξη έως 10 έτη, αν η πράξη είχε ως αποτέλεσμα τη βαριά σωματική βλάβη ή προκάλεσε σημαντική βλάβη σε κοινωφελείς εγκαταστάσεις
- με κάθειρξη τουλάχιστον 10 ετών, αν η πράξη είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο άλλου. Αν προκλήθηκε ο θάνατος μεγάλου αριθμού ανθρώπων, το δικαστήριο μπορεί να επιβάλει ισόβια κάθειρξη.
Σημειώνεται ότι η παράβαση της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ αναμένεται να επισύρει αυστηρότερες ποινές στον νέο Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας που αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το προσεχές διάστημα.