Ποιος είναι ο παλαιότερος σταθμός του Μετρό στην Αθήνα-Πότε δημιουργήθηκε

Συρμός Μετρό

Πολλές δεκαετίες ζωής αριθμεί ένας σταθμός της Αθήνας από τον οποίο ξεκίνησε το ταξίδι του Μετρό στην πρωτεύουσα.

Αδιαπραγμάτευτη είναι η διευκόλυνση που προσφέρει το Μετρό της Αθήνας στους κατοίκους και επισκέπτες της, επιτρέποντάς τους να αποφύγουν το κυκλοφοριακό χάος και να φτάσουν ταχύτερα στον προορισμό τους.

Το δίκτυο μετρό της Αθήνας αποτελείται από 3 γραμμές (Γραμμη 1, 2 & 3), εκ των οποίων η παλαιότερη είναι η Γραμμή 1, αποκαλούμενη παλαιότερα ως «Ηλεκτρικός». Πρόκειται για τη Γραμμή Πειραιάς-Κηφισιά, το μεγαλύτερο τμήμα της οποίας είναι επίγειο και μόνο το τμήμα Μοναστηράκι-Αττική, στο κέντρο της πρωτεύουσας εκτείνεται σε υπόγεια σήραγγα.

σταθμός Θησείο
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εγκαινιάστηκε το 1869 και αρχικά ένωνε τον Πειραιά με το Θησείο. Ο σταθμός «Θησείο» είναι, μάλιστα, ο αρχαιότερος (27 Φεβρουαρίου 1869) σταθμός του Μετρό της Αθήνας. Οφείλει το όνομά του από τη συνοικία του Θησείου, αλλά και στον γειτονικό αρχαίο ναό του Ηφαίστου (ευρύτερα γνωστός ως «Θησείο»), στην κορυφή του λόφου του Αγοραίου Κολωνού.

Ο σταθμός του Θησείου σταμάτησε να είναι τερματικός στις 17 Μαΐου 1895, όταν η γραμμή επεκτάθηκε μέχρι την Ομόνοια.

Το εξαιρετικά ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως οι γραμμές από το Θησείο έως το Μοναστηράκι, πάρα το μικρό τους μήκους, περνούν ακριβώς δίπλα από την Αρχαία Αγορά και την παλιά συνοικία της Αθήνας, το Μοναστηράκι προσφέροντας έτσι ένα μοναδικό, περιληπτικό ταξίδι στο παρελθόν.

Θησειο Σταθμός

Από το 1957 μέχρι σήμερα, η Γραμμή 1 συνδέει το λιμάνι του Πειραιά με την Κηφισιά και αντιστρόφως, εκτελώντας μία διαδρομή συνολικού μήκους 25,7 χιλιομέτρων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σήμερα έχει συνολικά 24 σταθμούς ενώ υπάρχουν σχέδια για περαιτέρω επέκτασή της, βορειότερα έως τον Κόμβο της Βαρυμπόμπης μέσω επέκτασης από την Κηφισιά και ενδιάμεσο σταθμό σε Νέα Ερυθραία, αλλά και νοτιότερα, καταλήγοντας στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Διαβάστε επίσης:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ