Αυτές είναι οι πασίγνωστοι λεωφόροι της Αθήνας που έχουν διπλά ονόματα -Πόσο καλά τις γνωρίζεις;
Κάθε κάτοικος της πρωτεύουσας έχει διασχίσει κάποιες κεντρικές λεωφόρους της Αθήνας, οι οποίες ωστόσο δεν είναι γνωστές σε όλους με την ίδια ονομασία.
Δεκάδες είναι οι λεωφόροι της Αθήνας, δηλαδή οι κεντρικές οδοί μεγάλου πλάτους και μήκους που συνδέουν το κέντρο της πρωτεύουσας με διάφορες συνοικίες της, εξυπηρετώντας καθημερινά, αγόγγυστα και αδιαμαρτύρητα, έναν τεράστιο όγκο οχημάτων.
Πρόκειται για δρόμους με αρκετές λωρίδες κυκλοφορίας, που αριθμούν πολλές δεκαετίες ζωής και λίγο έως πολύ κάθε πολίτης της Αθήνας τους έχει διασχίσει, έστω μία φορά.
BUY NOW
Από τη Λεωφ. Κηφισoύ και τη Λεωφ. Βουλιαγμένης έως τη Λεωφ. Κηφισίας και τη Λεωφ. Βασιλίσσης Αμαλίας, κάθε λεωφόρος έχει τη δική της σπουδαία ιστορία και ξεχωριστό ενδιαφέρον για το πώς απέκτησε την ονομασία της.
Ορισμένες λεωφόροι, μάλιστα, δεν έχουν αποκλειστικά ένα όνομα. Είτε κάποια στιγμή μετονομάστηκαν, με τις παλιές τους ονομασίες να αρνούνται πεισματικά να ξεριζωθούν από τη συλλογική μνήμη, είτε κάποιο τμήμα της εκάστοτε λεωφόρου φέρει διαφορετικό όνομα, το οποίο ωστόσο αντιμάχεται στο μυαλό των πολιτών το όνομα της υπόλοιπης οδού. Ας δούμε ποιες είναι αυτές.
Λεωφ. Θησέως - Λεωφ. Βενιζέλου
Πρόκειται για τον μεγαλύτερο οδικό άξονα της Καλλιθέας που ξεκινάει ως συνέχεια της Λεωφ. Καλλιρόης στο Κουκάκι και καταλήγει κάθετα της Λεωφόρου Ποσειδώνος, στη συνοικία Τζιτζιφιές της Καλλιθέας.
Αρχικά είχε ονομαστεί Θησέως, καθώς σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, όταν ο Θησέας, γιός του μυθικού Βασιλιά της Αθήνας, Αιγέα, επέστρεψε από την Κρήτη όπου είχε σκοτώσει τον Μινώταυρο, αποβιβάστηκε στις ακτές της σημερινής Καλλιθέας.
Αργότερα, ωστόσο, ο Δήμος Καλλιθέας αποφάσισε να την μετονομάσει Λεωφόρο Ελευθερίου Βενιζέλου, προκειμένου να τιμήσει τον επτά φορές πρωθυπουργό της Ελλάδας.
Λεωφ. Αθηνών – Λεωφ. Καβάλας
Ποιος κάτοικος της Αθήνας δεν γνωρίζει τη Λεωφόρο Αθηνών, την κύρια οδική αρτηρία που ξεκινά από το κέντρο της πρωτεύουσας και κατευθύνεται δυτικά, ως την Εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου.
Στο παρελθόν ονομαζόταν Λεωφ. Καβάλας, μιας και ήταν η μόνη άλλη είσοδος-έξοδος της Αθήνας από/προς τον βορρά εκτός από την Ιερά Οδό. Μην ξεχνάμε ότι την περίοδο 1913-1920 η χώρα μας τελείωνε στην πόλη της Καβάλας.
Λεωφ. Αμφιθέας - Λεωφ. Ελευθερίας
Η Λεωφ. Αμφιθέας εκτείνεται από τη Λεωφ. Συγγρού μέχρι και το Ρέμα της Πικροδάφνης, και συνεχίζει ως Άλιμο υπό την ονομασία Λεωφ. Ελευθερίας. Πολλοί, ωστόσο, χρησιμοποιούν μία από τι δύο αυτές ονομασίες για το σύνολο της λεωφόρου.
Λεωφ. Βάρης-Κορωπίου - Λεωφ. Ευελπίδων
Πρόκειται για τον δρόμο που ενώνει τη Βάρη με το κεντρικό αεροδρόμιο της χώρας. Το 2018 μετονομάστηκε σε Λεωφόρο Ευελπίδων, μετά από αίτημα του τότε αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ), Αντιστράτηγου Αλκιβιάδη Στεφανή, προκειμένου να τιμήσει τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων.
Οδός Πειραιώς -Παναγή Τσαλδάρη
Μολονότι χαρακτηρίζεται ως «οδός» στην πραγματικότητα είναι μεγάλος κεντρικός οδικός άξονας μήκους 10 χλμ. που συνδέει το κέντρο της Αθήνας με τον Πειραιά, εξού και η ονομασία της.
Κάποιοι συνηθίζουν να την αποκαλούν Παναγή Τσαλδάρη, δεδομένου ότι ένα τμήμα της, που ξεκινά από την Ομόνοια και διέρχεται από την Πλατεία Κουμουνδούρου και τον αρχαιολογικό χώρο του Κεραμεικού, ονομάζεται οδός Παναγή Τσαλδάρη, τιμώντας τον πρωθυπουργό της Ελλάδος μεταξύ 1932 και 1935. Και η οδός Παναγή Τσαλδάρη αρχικά ονομαζόταν Οδός Πειραιώς.
Λεωφ. Ποσειδώνος (Βούλα) - Λεωφ. Κωνσταντίνου Καραμανλή
Με μήκος 15,4 χλμ. και γνωστή και ως «Παραλιακή», ξεκινάει από τον Πειραιά διέρχεται από το Παλαιό Φάληρο, την Καλλιθέα, τον Άλιμο, το Ελληνικό, τη Γλυφάδα και καταλήγει στη Βούλα. Εκεί μετονομάζεται και σε Λεωφ. Κωνσταντίνου Καραμανλή.
Λεωφ. Κατεχάκη - Λεωφ. Παναγιώτου Κανελλοπούλου
Έχει μήκος 9 χλμ. και αποτελεί μία από τις σημαντικότερες λεωφόρους της Αθήνας. Ξεκινάει απ' τη Λεωφόρο Κηφισίας και οδηγεί προς τη Λεωφόρο Μεσογείων, την περιοχή Παπάγου, την Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου και καταλήγει στην Περιφερειακή Οδό Υμηττού.
Το τμήμα της λεωφόρου από Μεσογείων έως Περιφερειακή Υμηττού επισήμως ονομάζεται Παναγιώτου Κανελλοπούλου και ανεπισήμως είναι γνωστό ως τμήμα της Λεωφόρου Αλίμου-Κατεχάκη.
Διαβάστε επίσης:
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ