Ποινή φυλάκισης για όσους πιάνονται για υπερβολική ταχύτητα -Πότε ισχύει

υπερβολική ταχύτητα

Κακούργημα έχει καταστεί η πρόκληση τροχαίου ατυχήματος λόγω υπερβολικής ταχύτητας, μιας παράβασης που γνωρίζει δεκάδες χιλιάδες οπαδούς στη χώρα μας.

Ιδιαίτερη αγάπη για την ταχύτητα φαίνεται ότι έχουν δεκάδες χιλιάδες οδηγοί στη χώρα μας, δείχνοντας πλήρη αδιαφορία για το αν προκαλέσουν τροχαία ατύχημα, στερώντας τη ζωή κάποιου συνανθρώπου τους.

Ενδεικτικά του προβλήματος είναι τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΑΣ από τα οποία προκύπτει ότι μόνο το 2024 βεβαιώθηκαν 338.419 παραβάσεις για κίνηση με το πόδι κολλημένο στο γκάζι, εκ των οποίων περίπου οι μισές (171.312) αφορούσαν επιβατικά Ι.Χ.

Πρόκειται για μια δραματική άνοδο συγκριτικά με το 2023, όταν και παραβάσεις για υπερβολική ταχύτητα ανήλθαν σε 263.942 (IX: 148.557), με την αύξηση να υπερβαίνει το 28%.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
τροχαία ατυχήματα

Η κίνηση με υπερβολική ταχύτητα αποτελεί μία από τις βασικές αιτίες πρόκλησης θανατηφόρων τροχαίων, με τους οδηγούς να ξεχνούν ότι η αύξηση της ταχύτητας κίνησης ενός οχήματος κατά 5% οδηγεί σε 10% άνοδο των τροχαίων ατυχημάτων και κατά 20% των δυστυχημάτων.

Παράλληλα, σύμφωνα με μελέτη του τομέα μεταφορών του ΟΟΣΑ (International Transport Forum – OECD, 2018), σε περίπτωση που διερχόμενο όχημα με ταχύτητα 50 χλμ./ ώρα χτυπήσει πεζό, η πιθανότητα θανάσιμου τραυματισμού του πεζού αγγίζει το 80%, ενώ εάν η ταχύτητα του οχήματος είναι 30 χλμ./ ώρα ο κίνδυνος περιορίζεται στο 10%.

Με βάση τον υφιστάμενο ΚΟΚ, οι ποινές ξεκινούν με πρόστιμο ύψους 40 ευρώ (εφόσον η υπέρβαση είναι μέχρι 20 χλμ./ώρα), και φτάνουν τα 350 ευρώ, παράλληλα με την αφαίρεση της άδειας οδήγησης για διάστημα 60 ημερών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ανερυθρίαστη παραβίαση του ορίου ταχύτητας, βέβαια, δεν αποτελεί απλώς μια τροχαία παράβαση, αλλά διώκεται και ποινικά (Άρθρο 290Α «Επικίνδυνη Οδήγηση»), με αποτέλεσμα να επισύρονται εξουθενωτικές ποινές στον παραβάτη, που σε περίπτωση τροχαίου δυστυχήματος μπορούν να φτάσουν μέχρι και την ισόβια κάθειρξη.

τροχαία ατυχήματα

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στο άρθρο, σε περίπτωση που κάποιος οδηγεί όχημα:

i) σε αυτοκινητόδρομο ή σε οδό ταχείας κυκλοφορίας με ταχύτητα που υπερβαίνει το επιτρεπόμενο όριο ταχύτητας κατά τουλάχιστον 60 χλμ. ανά ώρα και αν πρόκειται για λεωφορείο ή φορτηγό αυτοκίνητο, κατά τουλάχιστον 30 χλμ. ανά ώρα,

ii) εντός κατοικημένης περιοχής ή σε άλλο οδικό δίκτυο με ταχύτητα που υπερβαίνει το επιτρεπόμενο όριο ταχύτητας κατά τουλάχιστον 40 χλμ. ανά ώρα και αν πρόκειται για λεωφορείο ή φορτηγό αυτοκίνητο, κατά τουλάχιστον είκοσι 20 χλμ. ανά ώρα, τιμωρείται -αν δεν προβλέπονται βαρύτερες κυρώσεις σε άλλες διατάξεις με:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

α) φυλάκιση έως 3 έτη, αν από την πράξη μπορεί να προκύψει κοινός κίνδυνος σε ξένα πράγματα, β) με φυλάκιση τουλάχιστον 1 έτους, αν από την πράξη μπορεί να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο,

γ) κάθειρξη έως 10 έτη, αν η πράξη είχε ως αποτέλεσμα τη βαριά σωματική βλάβη ή προκάλεσε σημαντική βλάβη σε κοινωφελείς εγκαταστάσεις,

δ) κάθειρξη τουλάχιστον 10 ετών, αν η πράξη είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο άλλου. Αν προκλήθηκε ο θάνατος μεγάλου αριθμού ανθρώπων, το δικαστήριο μπορεί να επιβάλει ισόβια κάθειρξη.

Θυμίζουμε ότι για να δοθεί τέλος στη «γενοκτονία» εντός των πόλεων, ο νέος ΚΟΚ θα προβλέπει τη μείωση του ορίου ταχύτητας από 50 σε 30 χλμ./ώρα. Το όριο των 50 χλμ./ώρα, θα διατηρηθεί σε μονοδρόμους με τουλάχιστον δύο λωρίδες κυκλοφορίας οι οποίες διαχωρίζονται με διαγραμμίσεις, όπως επίσης, και σε οδούς διπλής κατεύθυνσης μέσα στις κατοικημένες περιοχές.

Διαβάστε επίσης

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ