Κανείς δεν θέλει να αποχωριστεί το αυτοκίνητό του, όμως υπάρχουν κάποια σημάδια που μπορεί να εμφανιστούν και τα οποία δείχνουν ότι μάλλον ήρθε η ώρα να αφήσετε τα κλειδιά του σε ένα συρτάρι.
Η κατοχή ενός αυτοκινήτου είναι απαραίτητη, δεδομένου ότι αυτό μας παρέχει την πολυπόθητη ευκαιρία να ταξιδεύουμε όπου επιθυμούμε, όντας πλήρως απαλλαγμένοι από κάθε περιορισμό.
Στη χώρα μας δεν υπάρχει κανένας περιορισμός και αναφορικά με έτος της ηλικίας που μπορούμε να οδηγούμε. Υπενθυμίζεται, βέβαια, ότι με τη συμπλήρωση του 65ου έτους ηλικίας, η άδεια οδήγησης πρέπει να ανανεώνεται ανά τρία χρόνια, με τους οδηγούς να πρέπει να υποβάλλονται σε ιατρικές εξετάσεις από παθολόγο και οφθαλμίατρο. Μετά τα 80 έτη, η ανανέωση γίνεται ανά δύο χρόνια, ενώ απαιτείται εξέταση από ιατρούς των ειδικοτήτων: Παθολόγου, οφθαλμιάτρου, ωτορινολαρυγγολόγου & νευρολόγου ή ψυχίατρου.
BUY NOW
Ακόμα, ωστόσο, και αν οι εξετάσεις δείχνουν ότι είμαστε σε θέση να καθόμαστε πίσω από το τιμόνι, υπάρχουν κάποια σημάδια που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και «φωνάζουν» ότι πρέπει να εγκαταλείψουμε την οδήγηση. Ας δούμε ποια είναι αυτά.
1. Ζημιές στο αυτοκίνητο
Αναμφίβολα, ένα αυτοκίνητο που κινείται συνεχώς εντός της αστικής ζούγκλας είναι απίθανο να βγει αλώβητο, με τις γρατσουνιές και τις μικροφθορές στο αμάξωμα να αποτελούν ένα σύνηθες φαινόμενο.
Αν, ωστόσο, προκαλούμε φθορές στο αυτοκίνητό μας συχνότερα απ’ ό,τι στο παρελθόν, αυτό ενδεχομένως να αποτελεί ένδειξη ότι καλό είναι να το αφήσουμε παρκαρισμένο στο γκαράζ μας και να επιλέξουμε ένα άλλο μέσο μετακίνησης. Η συχνή πρόκληση φθορών στο αυτοκίνητό μας, μάλιστα, θα επιφέρει αύξηση στα ασφάλιστρα, «ματώνοντας» την τσέπη μας.
2. Κλήσεις από την Τροχαία
Όσο προσεκτικός και αν είναι ένας οδηγός, κάποια στιγμή στη ζωή του θα υποπέσει σε κάποια οδική παράβαση που θα οδηγήσει στη βεβαίωση κλήσης. Αν, ωστόσο, τα «ραβασάκια» σκάνε… βροχή, τότε αυτό ίσως σημαίνει ότι αποτελούμε δημόσιο κίνδυνο και καλό είναι να κλειδώσουμε τα κλειδιά του αυτοκινήτου μας στο συρτάρι.
3. Αποπροσανατολισμός
Έρευνες έχουν δείξει ότι ένα ή δύο στα 10 άτομα άνω των 65 μπορεί να έχουν ήπια γνωστική έκπτωση (mild cognitive impairment, MCI), ένα από τα συμπτώματα της οποίας είναι ο αποπροσανατολισμός. Όπως είναι κατανοητό, η σύγχυση σχετικά με το χρόνο και το μέρος στο οποίο βρισκόμαστε μπορεί να αποδειχθεί καταστροφική όταν βρισκόμαστε πίσω από το τιμόνι, μιας και μπορεί να οδηγήσει στην πρόκληση σοβαρού τροχαίου ατυχήματος.
4. Προβλήματα όρασης
Η όραση αποτελεί την πιο σημαντική αίσθηση κατά την οδήγηση, αφού το 90% των πληροφοριών που χρειάζεται ένας οδηγός φτάνει μέσω των ματιών. Ακόμα και αν έχουμε λάβει το «πράσινο φως» από τον οφθαλμίατρο, όταν αισθανόμαστε ότι τα μάτια μας μάς προδίδουν καλό είναι να απομακρυνθούμε από το τιμόνι.
5. Προβλήματα ακοής
Κρίσιμα κατά την οδήγηση είναι και τα ακουστικά ερεθίσματα, όπως είναι μία κόρνα, ο ήχος από ένα διερχόμενο δίκυκλο, από ένα τρένο κ.ο.κ. Αν αυτοί ήχοι προϊόντος του χρόνου αρχίζουν να μάς γίνονται άγνωστοι, τότε μάλλον ήρθε η ώρα να αφήσουμε το αυτοκίνητο.
6. Η οικογένειά μας ανησυχεί
Όσο μεγαλώνουμε είναι λογικό η οικογένειά μας να διακατέχεται από ένα αίσθημα ανησυχίας σχετικά με το γεγονός ότι συνεχίζουμε να οδηγούμε. Αν, ωστόσο, αυτοί οι φόβοι γίνονται… εμμονή, τότε το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να αφουγκραστούμε τις ανησυχίες τους και να επισκεφτούμε έναν γιατρό για μια διάγνωση.
7. Πόνοι
Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου Νοσημάτων (CDC) το 49.6% των ανθρώπων 65 ετών και άνω πάσχουν από αρθρίτιδα. Πρόκειται για την ασθένια της Τρίτης Ηλικίας που αφορά στην προοδευτική αλλοίωση και φλεγμονή των χόνδρων των αρθρώσεων. Πολλές φορές εκδηλώνεται με πόνους στον αυχένα, στη ράχη ή στην οσφυϊκή χώρα, οι οποίοι, φυσικά, δεν αποτελούν καλό σύμμαχό μας όταν καθόμαστε πίσω από το τιμόνι.
Διαβάστε επίσης: