Αυτός είναι ο νέος ενεργειακός «γίγαντας» που αλλάζει τις ισορροπίες: Πού βρίσκονται τα μεγαλύτερα αποθέματα λιθίου στον πλανήτη

Atacama lithium Chile 1

Η αυξημένη ζήτηση για το πολύτιμο στοιχείο των μπαταριών των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, και όχι μόνο, αλλάζει γρήγορα τα δεδομένα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Σύμφωνα με διεθνή Μέσα Ενημέρωσης, ο πρόεδρος της Χιλής, Gabriel Boric, υποσχέθηκε ότι θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιούν εξορύξεις λιθίου και χαλκού, και θα επικεντρωθούν σε νέους τρόπους που θα προάγουν την περιβαλλοντική και κοινωνική ευθύνη.

Η Χιλή κατέχει τα μεγαλύτερα αποθέματα λιθίου στον κόσμο, το 90% των οποίων βρίσκεται στην έρημο Ατακάμα. Επιδιώκει να επωφεληθεί από την αυξανόμενη ζήτηση για αυτό το υλικό της μπαταρίας που επιθυμούν οι αυτοκινητοβιομηχανίες, καθώς και οι εταιρείες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Atacama lithium Chile 2
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Άλλες χώρες όμως έχουν σημειώσει ταχύτερη πρόοδο στην ανάπτυξη της παραγωγής λιθίου τα τελευταία χρόνια, σε σχέση με τη Χιλή. Επί του παρόντος, μόνο δύο εταιρείες, ο εγχώριος παραγωγός SQM και η αμερικανική εταιρεία Albemarle εξάγουν λίθιο από τις «αλυκές» της Χιλής.

Το σχέδιο του Boric προβλέπει την επέκταση της εξόρυξης με συμπράξεις μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα που θα ελέγχονται από μια νέα κρατική εταιρεία λιθίου. Η κυβέρνηση έχει ήδη αρχίσει να διαπραγματεύεται τον κρατικό έλεγχο με την SQM και σχεδιάζει να το κάνει και με την Albemarle πριν λήξει η σύμβασή της το 2043.

Atacama lithium Chile 3

Το λίθιο εξάγεται μέσω τεράστιων λιμνών που εξατμίζονται, που οι ντόπιοι και οι περιβαλλοντολόγοι λένε ότι αλλάζουν τον υδροφόρο ορίζοντα και βλάπτουν τους πληθυσμούς των φλαμίνγκο και άλλα άγρια ζώα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το νέο σχέδιο επιδιώκει να χρησιμοποιήσει την άμεση εξόρυξη λιθίου, μια τεχνολογία που υπόσχεται να είναι πιο βιώσιμη σε σχέση με την επανέγχυση της «νερού» πίσω στο έδαφος μετά την εξαγωγή του ορυκτού. Αυτή η μέθοδος εξόρυξης αναμένεται να είναι πιο αποτελεσματική εμπορικά και καθαρή περιβαλλοντικά, αλλά οι ντόπιοι πληθυσμοί δεν έχουν ακόμα πειστεί.

Atacama lithium Chile 4

Το βραχώδες και εχθρικό έδαφος της Ατακάμα που χρησιμοποιεί η NASA για να προσομοιώσει τη ζωή στον Άρη, κατοικείται από τους ανθρώπους Lickan Antay για τουλάχιστον 1.500 χρόνια και όπως αντιλαμβάνεστε πρόκειται για τη «γη» τους.

Σε συνέντευξη Τύπου μετά την πρώτη συνάντηση με εκπροσώπους των ιθαγενών στις 30 Ιουνίου, ο Boric είπε ότι είναι «αισιόδοξος» και συμφώνησε ότι «η ανάπτυξη πρέπει να είναι ολοκληρωμένη, βιώσιμη και να γίνεται με σεβασμό προς το περιβάλλον και τις κοινότητες των ιθαγενών». Ορισμένοι πάντως ιθαγενείς ηγέτες δήλωσαν ανοιχτοί στην υποστήριξη της εξόρυξης λιθίου σε δίκαιη τιμή.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διαβάστε επίσης:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ