Πρόστιμο 1.200 ευρώ για την κακή συνήθεια των Ελλήνων το Πάσχα -Ποιοι κινδυνεύουν
Βαθιά το χέρι στην τσέπη κινδυνεύουν να βάλουν οι οδηγοί που δεν έχουν όριο στην κατανάλωση αλκοόλ, θέτοντας σε κίνδυνο τόσο τους ίδιους όσο και τους υπόλοιπους χρήστες του οδικού δικτύου.
Κορυφώνεται η μεγάλη έξοδος για το Πάσχα, με πάρα πολύ κόσμο να εγκαταλείπει την πολύβουη πρωτεύουσα. Οι ταξιδιώτες πλημμυρίζουν τους αυτοκινητοδρόμους της χώρας και τα λιμάνια, έχοντας ως προορισμό τα χωριά τους ή άλλα μέρη όπου θα μπορέσουν να κάνουν ένα διάλειμμα από την καθημερινότητά τους.
Ένα διάλειμμα που για πολλούς εκδρομείς είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το ξεφάντωμα και την κατανάλωση αλκοόλ. Άπαντες, ωστόσο, πρέπει να θυμούνται ότι σε περίπτωση που τα έχουν «τσούξει» οφείλουν να μην κάτσουν πίσω από το τιμόνι, δεδομένου ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος να αποτελέσουν αιτία πρόκλησης σοβαρού τροχαίου ατυχήματος.
BUY NOW
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οποιαδήποτε ποσότητα αλκοόλ συνπεάγεται -μεταξύ άλλων- καθυστέρηση στα αντανακλαστικά του οδηγού (διπλάσιοι ή και τριπλάσιοι χρόνοι αντίδρασης), μειωμένη αντίληψη του χώρου και της ταχύτητας και αίσθημα υπερβολικής αυτοπεποίθησης.
Ενδεικτικά να αναφέρουμε, ότι σύμφωνα με έρευνες ένα ποτήρι κρασί μειώνει τα αντανακλαστικά του οδηγού στο μισό ενώ τρία ποτήρια κρασί τα μειώνουν έως και 80%.
Ας σκεφτούμε, λοιπόν, τι επίδραση έχει το αλκοόλ στον οργανισμό μας όταν η συγκέντρωση οινοπνεύματος στο αίμα είναι πολύ πάνω από το όριο που ορίζει ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας.
Δεδομένων των κινδύνων που σχετίζονται με την κατανάλωση αλκοόλ κατά την οδήγηση, ο ΚΟΚ ορίζει αυστηρές ποινές για όσους οδηγούν παρ’ ό,τι τα έχουν τσούξει.
Πότε το πρόστιμο φτάνει τα 1.200 ευρώ
Ο οδηγός θεωρείται ότι βρίσκεται υπό την επίδραση οινοπνεύματος όταν το ποσοστό αυτού στον οργανισμό είναι από 0,50 γραμμάρια ανά λίτρο αίματος (0,50 gr./l.) και άνω, μετρούμενο με τη μέθοδο της αιμοληψίας ή από 0,25 χιλιοστά του γραμμαρίου ανά λίτρο εκπνεόμενου αέρα και άνω, όταν η μέτρηση γίνεται στον εκπνεόμενο αέρα με αντίστοιχη συσκευή αλκοολομέτρου.
Το πρόστιμο ανέρχεται σε 200 ευρώ εάν η συγκέντρωση οινοπνεύματος στο αίμα του κυμαίνεται από 0,50 g/l έως 0,80 g/l, μετρούμενη με τη μέθοδο της αιμοληψίας ή από 0,25 έως 0,40 χιλιοστά του γραμμαρίου ανά λίτρο εκπνεόμενου αέρα, όταν η μέτρηση γίνεται στον εκπνεόμενο αέρα με αντίστοιχη συσκευή αλκοολομέτρου.
Το πρόστιμο φτάνει τα 700 ευρώ εάν η συγκέντρωση οινοπνεύματος στο αίμα του είναι άνω του 0,80 g/l και μέχρι 1,10 g/l, μετρούμενη με τη μέθοδο της αιμοληψίας ή άνω των 0,40 έως 0,60 χιλιοστών του γραμμαρίου ανά λίτρο εκπνεόμενου αέρα, όταν η μέτρηση γίνεται στον εκπνεόμενο αέρα με αντίστοιχη συσκευή αλκοολομέτρου. Συνοδεύεται με αφαίρεση επιτόπου της άδειας οδήγησης για 90 ημέρες.
Το πρόστιμο ανέρχεται σε 1.200 ευρώ έαν η συγκέντρωση οινοπνεύματος στο αίμα είναι άνω του 1,10 g/l, μετρούμενη με τη μέθοδο της αιμοληψίας ή άνω των 0,60 χιλιοστών του γραμμαρίου ανά λίτρο εκπνεόμενου αέρα, όταν η μέτρηση γίνεται στον εκπνεόμενο αέρα με αντίστοιχη συσκευή αλκοολομέτρου. Η άδεια οδήγησης αφαιρείται για 180 ημέρες και ο οδηγός κινδυνεύει με φυλάκιση.
Αξίζει, βέβαια, να σημειωθεί ότι δεν θα πρέπει να είναι οι ποινές του ΚΟΚ που να μας αποτρέπουν από το να οδηγούμε ενώ έχουμε καταναλώσει αλκοόλ, αλλά η ασφάλεια τόσο εμάς των ίδιων και των οικογενειών μας, όσο και των συμπολιτών μας.