Τη μηδενική ανοχή που δείχνουν στις τροχαίες παραβάσεις στο εξωτερικό διαπίστωσε ένας Έλληνας οδηγός ο οποίος μόλις που απέκλινε από το όριο ταχύτητας.
Άγνωστη έννοια αποτελεί για πολλούς οδηγούς στη χώρα μας ο σεβασμός στα όρια ταχύτητας, είτε κινούνται εντός του αστικού ιστού, είτε σε αυτοκινητόδρομο, με αποτέλεσμα να στήνουν παγίδες θανάτου στους λοιπούς χρήστες του οδικού δικτύου.
Μεγάλο μέρος αυτών θεωρούν ότι επικρατεί ατιμωρησία, και επομένως πιστεύουν ότι ακόμα και αν δεν αφήσουν το πόδι τους από το γκάζι, δεν θα βρεθεί κάποιος να τους θέσει προ των ευθυνών τους.
BUY NOW
Σε πολλές, ωστόσο, χώρες του εξωτερικού η αμυντική οδήγηση έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι του DNA των οδηγών, δεδομένου ότι οι οδηγοί γνωρίζουν ότι ακόμα και η ελάχιστη απόκλιση από το όριο ταχύτητας θα επιφέρει τσουχτερό πρόστιμο.
Μάρτυρας του καθεστώτος που επικρατεί στο εξωτερικό έγινε στις 22 Μαΐου ένας Έλληνας οδηγός ο οποίος έλαβε ενημερωτική επιστολή από την Τροχαία του Βελγίου για μια οδική παράβαση που διέπραξε στη συγκεκριμένη χώρα.
Όπως βλέπουμε στην επιστολή, η παράβαση αφορούσε υπερβολική ταχύτητα. Όχι, ο οδηγός δεν απέκλινε από το όριο ταχύτητας κατά 10, 20 ή 30 χλμ., αλλά μόλις… ένα (κινούνταν με 51 χλμ./ώρα όταν το όριο ήταν 50 χλμ./ώρα), γεγονός που αποδεικνύει ότι σε ορισμένες χώρες δεν διαπραγματεύονται την οδική ασφάλεια.
Το ποσό που καλείται να πληρώσει ο οδηγός για την παράβασή του, η οποία διαπράχθηκε στις 7 Απριλίου και διαπιστώθηκε από κάμερα ταχύτητας, ανέρχεται σε 63,10 ευρώ, ενώ αν δεν το εξοφλήσει έγκαιρα αυτό θα αυξηθεί στα 76,10 ευρώ.
Παράλληλα, αν λήξει και αυτή η προθεσμία τότε το πρόστιμο θα αυξηθεί στα 118,02 ευρώ.
Στην ενημερωτική επιστολή αναφέρεται δε ότι αν δεν πληρωθεί το πρόστιμο μετά τη 2η αύξηση, τότε οι αρχές στη χώρα καταγωγής του παραβάτη θα διαχειριστούν το πρόστιμο και θα πρέπει να πληρώσει πρόσθετες χρεώσεις.
Τέλος, αν ο οδηγός δεν συμφωνεί με το πρόστιμο μπορεί να υποβάλει ένσταση, με τη διαδικασία να περιγράφεται στην επιστολή.
Στην Ελλάδα, σε αυτόν που υπερβαίνει το ανώτατο όριο ταχύτητας έως 20 χλμ/ώρα, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 40 ευρώ. Για υπέρβαση του ανώτατου ορίου ταχύτητας πάνω από 20 χλμ/ώρα, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ.
Για υπέρβαση του ανώτατου ορίου ταχύτητας πάνω από 30 χλμ/ώρα, καθώς και για κίνηση οχημάτων στους αυτοκινητόδρομους με ταχύτητα πάνω από 150 χλμ/ώρα, στις οδούς ταχείας κυκλοφορίας με ταχύτητα πάνω από 130 χλμ/ώρα και στο υπόλοιπο οδικό δίκτυο με ταχύτητα πάνω από 120 χλμ/ώρα, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 350 ευρώ και επί τόπου αφαίρεση της άδειας οδήγησης, από αυτόν που βεβαιώνει την παράβαση, για 60 ημέρες.