Αυτό είναι το πρώτο ηλεκτρικό στρατιωτικό όχημα - Ποια τα χαρακτηριστικά του

pravaig-veer-5

Το Υπουργείο Άμυνας της Ινδίας πρόκειται να ενισχύσει τον στόλο των στρατιωτικών οχημάτων της χώρας με το πρώτο ηλεκτρικό στρατιωτικό stealth όχημα παντός εδάφους στον κόσμο.

Τα ηλεκτρικά οχήματα καταλαμβάνουν ολοένα και μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς σε πολλές χώρες στον κόσμο, ωστόσο φαίνεται πως τα κατασκευαστικά πλεονεκτήματά τους θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν και σε τομείς στους οποίους παραδοσιακά κυριαρχούν οχήματα με θερμικούς κινητήρες.

Για παράδειγμα το ινδικό Υπουργείο Άμυνας εξετάζει το ενδεχόμενο να προμηθευτεί ηλεκτρικά στρατιωτικά οχήματα παντός εδάφους, τα οποία ονομάζονται VEER και κατασκευάζονται από την ινδική εταιρεία Pravaig.

Τα VEER πρόκειται έτσι να γίνουν τα πρώτα ηλεκτρικά οχήματα ειδικά σχεδιασμένα για στρατιωτική χρήση, ενώ έχουν ήδη ολοκληρώσει με επιτυχία το στάδιο των αυστηρών δοκιμών πεδίου, κερδίζοντας μάλιστα και το υψηλού κύρους βραβείο Innovations for Defense Excellence (iDEX) από το Υπουργείο Άμυνας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
pravaig-veer-2

Ο κατασκευαστής δηλώνει ότι το VEER σχεδιάζεται και παράγεται εξ ολοκλήρου στην Ινδία. Προορίζεται για περιπολίες, επιτήρηση, αναγνώριση και επιχειρήσεις stealth, αφού οι ηλεκτρικοί κινητήρες παράγουν σημαντικά λιγότερο θόρυβο και θερμότητα από τους καθιερωμένους κινητήρες εσωτερικής καύσης.

Το κινητήριο σύνολο του VEER περιλαμβάνει δύο ηλεκτροκινητήρες που αποδίδουν συνολικά 402 ίππους και ροπή 620 Nm, εξασφαλίζοντας αυτονομία 500 χιλιομέτρων σύμφωνα με τον κατασκευαστή. Η μπαταρία έχει χωρητικότητα 90,9 kWh, ενώ έχει τη δυνατότητα επαναφόρτισης από το 10% στο 80% σε 30 λεπτά.

Το βάρος του VEER ανέρχεται στα 1.870 κιλά, έχει χωρητικότητα φορτίου 690 κιλών, ενώ μπορεί να ρυμουλκήσει έως 2,5 τόνους. Ωστόσο το VEER υπολείπεται στον κρίσιμο τομέα της θωράκισης, καθώς δεν έχει πόρτες, αφήνοντας το πλήρωμά του εκτεθειμένο.

pravaig-veer-6
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο κατασκευαστής τονίζει την ευκολία επισκευής του, ωστόσο η φόρτισή του αποτελεί μεγάλη πρόκληση, καθώς σε αντίθεση με τα υπόλοιπα στρατιωτικά οχήματα που μπορούν να ανεφοδιαστούν οπουδήποτε, τα ηλεκτρικά οχήματα απαιτούν υποδομές που είναι σχεδόν ακατόρθωτο να βρεθούν στο πεδίο της μάχης.

Ένα ακόμη μειονέκτημα που σχετίζεται με την επαναφόρτιση της μπαταρίας είναι και η δυσκολία ενσωμάτωσης ενεργοβόρων τεχνολογιών, όπως τα όπλα λέιζερ και διάφορα άλλα κρίσιμα συστήματα που απαιτούν την κατανάλωση μεγάλης ποσότητας ηλεκτρικού ρεύματος για να λειτουργήσουν.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ