Τα ραντάρ ήχου γεμίζουν τους δρόμους της Ευρώπης -Θα έρθουν και στην Ελλάδα;

Ραντάρ ήχου γεμίζουν τους δρόμους της Ευρώπης

Όλο και περισσότερες είναι οι χώρες που υιοθετούν στους δρόμους τους τα ραντάρ ήχου με στόχο να καταπολεμήσουν την ηχορύπανση που προέρχεται από οχήματα.

Ειδικά για το αστικό περιβάλλον το ραντάρ ήχου φαντάζει στα μάτια των αρχών ως ένας αποτελεσματικός τρόπος καταπολέμησης της ηχορύπανσης που προέρχεται από after market εξατμίσεις, οι οποίες παράγουν ήχο πολύ πάνω από τα επιτρεπτά όρια αλλά και τις προδιαγραφές του κατασκευαστή.

Επί ευρωπαϊκού εδάφους η πρώτη χώρα που εφάρμοσε αρχικά πιλοτικά τα ραντάρ ήχου στους δρόμους της ήταν η Γαλλία πριν από τρία περίπου χρόνια, με τις αρχές να τα τοποθετούν στην πρωτεύουσα της χώρας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Έπειτα ακολούθησε το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ελβετία, με τα ραντάρ ήχου να περνούν και στην άλλη μεριά του Ατλαντικού, συγκεκριμένα στην Καλιφόρνια των Ηνωμένων Πολιτειών. Στον ίδιο «δρόμο» κινείται πλέον και ο Καναδάς, ο οποίος ανακοίνωσε την εφαρμογή ραντάρ ήχου και στο δικό του έδαφος.

Όλα δείχνουν ότι τα ραντάρ ήχου έχουν πείσει τις αρχές για την αποτελεσματικότητα τους και αναμένεται να κάνουν την εμφάνισή τους και σε άλλες χώρες, ειδικά στη Γηραιά Ήπειρο.

Πώς λειτουργεί το ραντάρ ήχου

Για τη λειτουργία του το ραντάρ ήχου φέρει μικρόφωνα που μετρούν τα επίπεδα θορύβου στην περιοχή που στοχεύουν με τη συσκευή να φέρει έως και τέσσερα μικρόφωνα που «κοιτάζουν» προς όλες τις κατευθύνσεις.

Τα εν λόγω μικρόφωνα μετρούν τα επίπεδα θορύβου δεκάδες φορές κάθε δευτερόλεπτο. Εφόσον ένα όχημα παράγει περισσότερο θόρυβο από τα εκάστοτε επιτρεπτά όρια, το ραντάρ ξεκινά να καταγράφει το ίχνος του θορύβου αξιοποιώντας την τεχνική του τριγωνισμού.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μετά από αυτό το σύστημα δημιουργεί μια εικόνα με το ίχνος του θορύβου να παρουσιάζεται στο χώρο, το οποίο ακολουθεί την πορεία της «πηγής» που είναι υπεύθυνη για την δημιουργία του, δηλαδή ενός οχήματος. Η διασταύρωση των στοιχείων του οχήματος και κατά συνέπεια του παραβάτη γίνεται από τις κάμερες των αστυνομικών αρχών που πρέπει να υπάρχουν στην περιοχή ώστε να μπορεί να λειτουργήσει το σύστημα.

Ραντάρ ήχου και στην Ελλάδα;

Οι... φωνακλάδικες εξατμίσεις στην Ελλάδα, αν και παρουσιάζουν μείωση στον αριθμό τους τα τελευταία χρόνια, εξακολουθούν να αποτελούν ένα σύνηθες φαινόμενο στους δρόμους της χώρας.

Ένα φαινόμενο που ταράζει ανυποψίαστους πολίτες ειδικά κατά τις νυχτερινές ώρες όταν και τους πιάνει κυριολεκτικά στον ύπνο, με την ηχορύπανση να αποτελεί, έπειτα και από δεκαετίες ερευνών, κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

Αν και ο έλεγχος της ηχορύπανσης που προέρχεται από αυτοκίνητα και τα μηχανοκίνητα δίκυκλα είναι κάτι πολύ δύσκολο από τις αρχές, προς το παρόν δεν υπάρχει κάποια ένδειξη ότι τα ραντάρ ήχου θα κάνουν την εμφάνισή τους και στη χώρα μας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διαβάστε επίσης:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ