Σάλος με το σπιτικό αναψυκτικό που μπορεί να σε στείλει… φυλακή -Πότε και γιατί δεν πρέπει να το καταναλώνεις
Μια ιδιαίτερα διαδεδομένη συνταγή για την παρασκευή σπιτικής λεμονάδας μπορεί να μας βάλει σε περιπέτειες, στην περίπτωση που η κατανάλωσή της συνδυαστεί με την οδήγηση.
Η κατανάλωση ενός αναψυκτικού, πόσο μάλλον όταν αυτό είναι παρασκευασμένο στο σπίτι, φαντάζει αθώα. Στην πραγματικότητα όμως δεν είναι, όπως απέδειξε το πείραμα ενός αστυνομικού, το οποίο έρχεται να ανατρέψει όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα για τη σπιτική λεμονάδα.
Ο Τavi Pertea παρασκεύασε μόνος του τη λεμονάδα, ακολουθώντας μια παραδοσιακή συνταγή, η οποία είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στη χώρα του, τη Ρουμανία, αλλά και σε άλλα κράτη της κεντροανατολικής Ευρώπης.
BUY NOW
Μετά την ολοκλήρωση της παρασκευής, ο Ρουμάνος αστυνομικός κατανάλωσε ένα ποτήρι σπιτικής λεμονάδας και στη συνέχεια υπέβαλε τον εαυτό του σε αλκοολτέστ, ώστε να διαπιστώσει αν η κατανάλωση του αναψυκτικού, το οποίο στη Ρουμανία είναι γνωστό ως «Socata», αύξησε τα επίπεδα αλκοόλης στον οργανισμό του.
Το αποτέλεσμα του αλκοόλ τεστ ξάφνιασε δυσάρεστα ακόμα και τον ίδιο τον αστυνομικό, καθώς οι υποψίες του επιβεβαιώθηκαν και μάλιστα με τον χειρότερο δυνατό τρόπο.
Το αλκοολόμετρο «έδειξε» ότι στον οργανισμό του αστυνομικού υπήρχε αυξημένη ποσότητα αλκοόλ, ικανή να τον βάλει σε μπελάδες, καθώς τα 0,25 mg/l είναι τιμή που υπερβαίνει τα επιτρεπτά όρια κατανάλωσης από έναν οδηγό σύμφωνα με τον τοπικό Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.
Ο αστυνομικός κατέγραψε τη διαδικασία και σε video, υπογραμμίζοντας ότι για την παρασκευή της σπιτικής λεμονάδας δεν χρησιμοποίησε καθόλου αλκοόλ, ακολουθώντας πιστά την παραδοσιακή συνταγή της «Socata».
Για του λόγου το αληθές, η παρασκευή της ρουμανικής λεμονάδας προβλέπει την ανάμιξη χυμού λεμονιού, ζάχαρης, νερού και ανθών κουφοξυλιάς. Υπό κανονικές συνθήκες, λοιπόν, το αναψυκτικό δεν θα έπρεπε να περιέχει αλκοόλ και η κατανάλωση ακόμα και ενός ποτηριού δεν θα έπρεπε να επηρεάζει το αποτέλεσμα του αλκοολόμετρου.
Χωρίς να δηλώνουμε ειδικοί επί του θέματος και λαμβάνοντας ως δεδομένο ότι ο Ρουμάνος αστυνομικός δεν παραποίησε την παραδοσιακή συνταγή ή το αποτέλεσμα το τεστ, θα μπορούσε η ύπαρξη αλκοόλ στη σπιτική λεμονάδα να οφείλεται στα άνθη της κουφοξυλιάς, τα οποία αποτελούν ένα από τα βασικά συστατικά για την παρασκευή της γνωστής σε όλους σαμπούκας.
Σε κάθε περίπτωση οι λάτρεις της σπιτικής λεμονάδας και ειδικότερα εκείνης που περιέχει… άγνωστα συστατικά θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς η κατανάλωση της μπορείς να τους στοιχίσει και μάλιστα ακριβά.