Δείτε στα videos που ακολουθούν, από την... ασφάλεια των οθονών σας, τι γίνεται όταν ένα αυτοκίνητο συγκρούεται με 200 χλμ./ώρα.
Όλα τα σύγχρονα αυτοκίνητα που πωλούνται επίσημα στην Ε.Ε. υποβάλλονται, μεταξύ άλλων δοκιμών ασφάλειας και σε crash test, τόσο από τους ίδιους τους κατασκευαστές τους όσο και από ανεξάρτητους οργανισμούς όπως είναι ο «δικός μας» Euro NCAP.
Τα αποτελέσματα αυτών των δοκιμών αποτελούν σε κάθε περίπτωση μια πολύ καλή ένδειξη για το πώς θα συμπεριφερθεί το κάθε αυτοκίνητο σε ενδεχόμενη σύγκρουση στους επιβαίνοντες του και γι' αυτό το λόγο οι ταχύτητες με τις οποίες πραγματοποιούνται οι δοκιμές, αν και μοιάζουν χαμηλές, αναλογούν σε ταχύτητες που γίνονται και τα περισσότερα ατυχήματα στο δρόμο. Πώς συμπεριφέρεται όμως ένα αυτοκίνητο σε δοκιμές πρόσκρουσης με ακραίες ταχύτητες;
BUY NOW
Σίγουρα η σφοδρότητα αυτών των συγκρούσεων δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αμφισβητηθεί και αυτός είναι και ένας από τους λόγους που πριν λίγους μήνες ο τετράκις παγκόσμιος πρωταθλητής της Formula 1, Sebastian Vettel, τάχθηκε υπέρ των ορίων ταχύτητας στις Autobahn (διαβάστε περισσότερα εδώ).
Δεν είναι εύκολο να καταλάβει κανείς τις συνέπειες μιας σύγκρουσης με 200 χλμ./ώρα. Ευτυχώς εδώ τα φώτα του έρχεται να δώσει το ελβετικό κέντρο δοκιμών ασφάλειας Dynamic Test Center το μεγαλύτερο της χώρας, με ένα video που κυκλοφορεί εδώ και μερικά χρόνια στο διαδίκτυο και παραμένει επίκαιρο και εξίσου σοκαριστικό και σήμερα.
Οι Ελβετοί του Dynamic Test Center τοποθέτησαν στην πίστα δοκιμών τους σταθερά εμπόδια από μπετόν, βάρους αρκετών τόνων και έβαλαν μπροστά από αυτά ένα αυτοκίνητο. Έπειτα έστειλαν πάνω σε αυτό ένα άλλο αυτοκίνητο, με την ταχύτητα της πρόσκρουσης να φτάνει, σύμφωνα και με το video, στα 200 χλμ./ώρα. Περισσότερες πληροφορίες για τους λόγους που πραγματοποιήθηκαν αυτές οι δοκιμές δεν υπήρχαν στο διαδίκτυο γι' αυτό και εμείς επικοινωνήσαμε με το DTC ώστε να μάθουμε και το λόγο που επέλεξαν μοντέλα για τα crash tests, τα οποία προέρχονται από τη 10ετία του '90 και δεν περιλαμβάνεται σε αυτά κάποιο πιο σύγχρονο μοντέλο.
Το ελβετικό κέντρο ανταποκρίθηκε στις απορίες μας και σύμφωνα με τον Fabian Aschwanden, μηχανικό των Ελβετών στον τομέα της παθητικής ασφάλειας, οι δοκιμές πραγματοποιήθηκαν, ώστε να δοκιμαστούν τα φράγματα της πίστας δοκιμών με ταχύτητες έως και 200 χλμ./ώρα και όχι τα ίδια τα αυτοκίνητα. Αυτός είναι και ο λόγος που το έτος κατασκευής των αυτοκινήτων δεν έπαιξε σημαντικό ρόλο αφού προτεραιότητα δόθηκε στην απαιτούμενη μάζα που χρειαζόταν ώστε να δοκιμαστούν τα φράγματα με αυτές τις ταχύτητες.
Να σημειωθεί επίσης ότι το DTC έχει πραγματοποιήσει στο παρελθόν παρόμοιες δοκιμές, με ταχύτητα πρόσκρουσης στα 200 χλμ./ώρα. Το έκανε σε συνεργασία με τη FIA, για την εξέλιξη φρακτών που προστατεύουν το κοινό που παρακολουθεί έναν αγώνα σε περιβάλλον πίστας -το δεύτερο video που ακολουθεί. Όπως και να έχει τα αποτελέσματα των δοκιμών είναι σοκαριστικά αν σκεφτεί κανείς ότι τέτοιο ατύχημα μπορεί να γίνει και σε δημόσιο δρόμο...