Οι περισσότεροι οδηγοί πιστεύουν ότι τα πρωινά του χειμώνα
πρέπει να προθερμαίνουν για λίγα λεπτά τον κινητήρα του αυτοκινήτου τους. Είναι όμως όντως απαραίτητη αυτή η συνήθεια;
Αποτελεί μία πρωινή, χειμερινή συνήθεια πολλών οδηγών να εφαρμόζουν τον «κανόνα του ενός λεπτού», αφήνοντας για περίπου ένα λεπτό στο ρελαντί τον κινητήρα του αυτοκινήτου τους ώστε να τον προθερμάνουν.
Η συνήθεια αυτή βασίζεται στην πεποίθηση ότι με αυτόν τον τρόπο προλαβαίνει να κυκλοφορήσει το λιπαντικό που προστατεύει τα κινούμενα μέρη του κινητήρα από τις τριβές, ενώ επίσης φτάνει και στην ιδανική θερμοκρασία απόδοσής του. Επίσης, με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται το σωστό μείγμα βενζίνης-αέρα που φτάνει στους θαλάμους καύσης.
BUY NOW
Ωστόσο, τα σύγχρονα συστήματα ψεκασμού του καυσίμου έχουν προηγμένους αισθητήρες που ρυθμίζουν ακριβώς την ποσότητα καυσίμου και αέρα που χρειάζεται το μείγμα σε σχέση με τη θερμοκρασία του κινητήρα και του περιβάλλοντος. Επίσης, τα σύγχρονα λιπαντικά λιπαίνουν πιο γρήγορα τα κινούμενα μέρη ενός κινητήρα.
Πλέον οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν ότι η πρακτική της προθέρμανσης του κινητήρα δεν είναι απαραίτητη, καθώς τα σύγχρονα ηλεκτρονικά συστήματα λίπανσης αφήνουν μία ελάχιστη στρώση λιπαντικού στα κρίσιμα σημεία τριβής των μηχανικών μερών του κινητήρα, που διαρκεί ακόμη και κατά τη στάθμευση.
Δεν είναι λίγοι εκείνοι οι κατασκευαστές που δηλώνουν ευθαρσώς ότι οι σύγχρονοι κινητήρες δεν απαιτούν αυτό που περιγράφουμε όλοι μας ως ζέσταμα, αφού έχουν τη δυνατότητα να παραμετροποιήσουν τη λειτουργία τους ώστε να αποφύγουν τις… κακοτοπιές.
Η συμβουλή των ειδικών που θα πρέπει να έχετε στο πίσω μέρος του μυαλού σας είναι ότι στα πρώτα λεπτά λειτουργίας ενός κινητήρα αποφεύγουμε τις υπερβολές με το γκάζι, διατηρώντας χαμηλά τις στροφές, ώστε το σύστημα κίνησης-μετάδοσης να επιτύχει την βέλτιστη θερμοκρασία λειτουργίας.
Το συμπέρασμα είναι το εξής: Ακόμα και αν δεν ακολουθήσουμε τον «χρυσό κανόνα» του ενός λεπτού, διατηρώντας το αυτοκίνητό μας στο ρελαντί, οφείλουμε να προστατεύσουμε τον κινητήρα, κινούμενοι συντηρητικά έως ότου η βελόνα της θερμοκρασίας σταθεροποιηθεί στα επιθυμητά επίπεδα.