
Την πλάτη τους στα αυτοκίνητα της εταιρείας του Elon Musk γυρνούν οι Ευρωπαίοι οδηγοί, όπως υποδηλώνουν τα επίσημα στοιχειά του ACEA.
Βουτιά της τάξης του 45% σημείωσαν οι πωλήσεις της Tesla στην Ευρωπαϊκή Ένωση το πρώτο τρίμηνο του 2025, καθώς ο επικεφαλής της εταιρείας, Elon Musk, δέχθηκε σφοδρή κριτική για τη συστράτευσή του με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Donald Trump, και τη στήριξή του σε ευρωπαϊκά ακροδεξιά κόμματα, συμπεριλαμβανομένου του γερμανικού AfD.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ένωσης Ευρωπαίων Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ΑCEA), οι πωλήσεις της μάρκας το διάστημα Ιανουάριος-Μάρτιος 2025 συρρικνώθηκαν στις 36.167 μονάδες, έναντι 65.774 το αντίστοιχο τρίμηνο του περασμένου έτους.
BUY NOW
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μείωση πωλήσεων μεταξύ των μεγάλων αυτοκινητοβιομηχανιών, παρά τη σημαντική αύξηση (23,9%) στις πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων που ανήλθαν σε 412.997 (Μάρτιος-Ιανουάριος 2024: 333.428).

Στη χώρα μας, οι πωλήσεις της Tesla το Α' τρίμηνο του 2025 ανήλθαν σε 319 μονάδες, όταν το αντίστοιχο διάστημα του περασμένου έτους έφταναν τις 503, όπως δείχνουν τα επίσημα στοιχεία του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων (ΣΕΑΑ).
Εκθεσιακοί χώροι της Tesla έχουν υποστεί βανδαλισμούς και έχουν γίνει στόχος εκκλήσεων για μποϊκοτάζ στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, ως αντίδραση στις περικοπές στο αμερικανικό δημόσιο που εισήγαγε ο Musk στον ρόλο του ως στενός σύμβουλος του Donald Trump.
Την Τρίτη, η εταιρεία ανακοίνωσε μείωση 71% στα κέρδη του πρώτου τριμήνου, υποδεικνύοντας πτώση στη ζήτηση λόγω της -όπως την αποκάλεσε- «μεταβαλλόμενης πολιτικής διάθεσης». Η Tesla ανέφερε κέρδη ύψους 409 εκατομμυρίων δολαρίων μετά την πτώση των πωλήσεων, ενώ τα έσοδα μειώθηκαν κατά 9% στα 19,3 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο Musk ανακοίνωσε άμεσα ότι θα περιορίσει την ενασχόλησή του με την κυβέρνηση Trump από τον Μάιο, προκειμένου να επικεντρωθεί στην Tesla, η οποία όπως φαίνεται αναζητά σωνίδα σωτηρίας.
«Το σημαντικότερο μέρος της δουλειάς για τη δημοσιονομική εξυγίανση έχει ολοκληρωθεί. Από εδώ και πέρα, θα ασχολούμαι με αυτό μία ή δύο μέρες την εβδομάδα», είπε χαρακτηριστικά.
Την ίδια ώρα στην Ελλάδα έκαναν την εμφάνισή τους τα πρώτα αυτοκόλλητα κατά του Elon Musk, όπως αποκάλυψε το ρεπορτάζ του carandmotor.gr.
Όσον αφορά τη μεγαλύτερη αύξηση πωλήσεων σε επίπεδο πρώτου τριμήνου στις χώρες της ΕΕ, αυτή σημειώθηκε από την Alpine (+139,2%), ενώ ακολούθησαν οι SAIC Motor (+52,3%) και CUPRA (+49,1%).