Ο κλάδος επισκευής οχημάτων σημείωσε το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό παραβατικότητας σε όλη την Επικράτεια
Στο στόχαστρο της Εφορίας έχει εισέλθει και επίσημα πλέον ο κλάδος της επισκευής αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών καθώς διαπιστώθηκε ότι καταγράφεται πολύ υψηλή φοροδιαφυγή και παραβατικότητα.
Άλλωστε όπως προκύπτει τα τελευταία χρόνια, τα παράνομα συνεργεία έχουν την… τιμητική τους με το κράτος χάνει εκατομμύρια ευρώ από την φοροδιαφυγή και εισφοροδιαφυγή.
BUY NOW
Παράλληλα τα παράνομα συνεργεία προκαλούν επίσης και αθέμιτο ανταγωνισμό στα νόμιμα συνεργεία που απασχολούν πολλούς τεχνικούς και άλλους υπαλλήλους και επιπλέον πέραν των φόρων και των εισφορών πληρώνουν ενοίκια και πάγια τέλη σε αντίθεση με τα παράνομα συνεργεία.
Ωστόσο φαίνεται ότι πολλά ανεξάρτητα και μη εξουσιοδοτημένα συνεργεία για να αυξήσουν την κερδοφορία τους εξαιτίας της αύξησης του κόστους των ανταλλακτικών αλλά και των πάγιων εξόδων στράφηκαν στη... φοροδιαφυγή κάτι που δεν μπορούν να κάνουν τα μεγάλα εξουσιοδοτημένα συνεργεία καθώς υπάρχουν αυστηρά πρωτόκολλα λειτουργίας, με μεγάλο χαμένο το κράτος και τα δημόσια έσοδα.
Πάντως οι ιδιοκτήτες οχημάτων που επιλέγουν να συντηρούν τα οχήματά τους σε μη εξουσιοδοτημένα συνεργεία και χωρίς να λαμβάνουν τα νόμιμα φορολογικά παραστατικά θα πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν έχουν καμία απολύτως εγγύηση τόσο για τα ανταλλακτικά που έχουν τοποθετηθεί στα οχήματά τους όσο και για τις εργασίες που έχουν γίνει στο όχημά τους...
Στο podium ο κλάδος επισκευής οχημάτων
Η Εφορία μετά από αιφνιδιαστικούς ελέγχους διαπίστωσε τους 13 κλάδους με την υψηλότερη παραβατικότητα εκ των οποίων στην δεύτερη θέση βρέθηκε ο κλάδος της επισκευής των αυτοκινήτων και των μοτοσικλετών.
Ειδικότερα η ΑΑΔΕ πραγματοποίησε 59.676 επιτόπιους ελέγχους σε όλη την Επικράτεια έλεγχοι, με το μέσο ποσοστό παραβατικότητας να διαμορφώνεται σε 18,8%.
Η συντριπτική πλειοψηφία των μερικών επιτόπιων ελέγχων των ΔΟΥ με διαπίστωση παράβασης το έτος 2022 αφορούσαν περιπτώσεις μη έκδοσης ή ανακριβούς έκδοσης στοιχείων, σε ποσοστό 95,6%.
Επιπρόσθετα, από το σύνολο των διενεργηθέντων ελέγχων, 25.964 έγιναν σε επιχειρήσεις εστίασης –διασκέδασης και 17.198 έλεγχοι σε εμπορικές επιχειρήσεις, ενώ η μέση εντοπισθείσα παραβατικότητα ανήλθε σε 17,4% και 15,7% αντίστοιχα.
Το υψηλότερο ποσοστό παραβατικότητας εντοπίζεται στους ελέγχους επιχειρήσεων δραστηριοτήτων υγείας, που έφτασε στο 56,2%, επί συνόλου 473 ελέγχων που διενεργήθηκαν και στην δεύτερη θέση ακολουθεί το «Χονδρικό και Λιανικό Εμπόριο – Επισκευή αυτοκινήτων και μοτοσικλετών με 44%. Την πρώτη τριάδα συμπληρώνουν οι χερσαίες μεταφορές και μεταφορές μέσω αγωγών με 43,3% και στη συνέχεια ακολουθούν οι Αθλητικές Δραστηριότητες με 27,7%,
η Φυτική και ζωική παραγωγή, Θήρα με 26,7%, οι εξειδικευμένες κατασκευαστικές δραστηριότητες με ποσοστό παραβατικότητας 25,6%, τα Καταλύματα με 21,9%, οι Δραστηριότητες Υπηρεσιών Εστίασης με 17,4%, το Λιανικό Εμπόριο 15,7%, το Χονδρικό Εμπόριο με 14,5% και η Βιομηχανία Τροφίμων με ποσοστό παραβατικότητας 14,2%.
Οι περιοχές με τα υψηλότερα ποσοστά παραβατικότητας
Η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου εμφάνισε το υψηλότερο ποσοστό εντοπισθείσας παραβατικότητας (28,1%) σε 5.993 ελέγχους και ακολουθούν η περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στην οποία πραγματοποιήθηκαν 2.405 έλεγχοι και εντοπίστηκαν παραβάσεις στο 26,4% αυτών και η περιφέρεια Ιονίων Νήσων με το ποσοστό εντοπισθείσας παραβατικότητας να ανέρχεται σε 24,7% σε σύνολο 4.197 ελέγχων.
Το χαμηλότερο ποσοστό παραβατικότητας (11,04%) εντοπίστηκε στην περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, όπου πραγματοποιήθηκαν 2.499 έλεγχοι.
Στο στόχαστρο το Διαδίκτυο
Όπως σημειώνει η ΑΑΔΕ, αξιοποιούνται οι τάσεις που καταγράφονται από τα αποτελέσματα των στοχευμένων μερικών επιτόπιων ελέγχων και των ερευνών καθώς και πληροφορίες και δεδομένα από τρίτες πηγές (εκτός ΑΑΔΕ).
Οι στοχεύσεις αφορούν είτε κλάδους δραστηριοτήτων, είτε γεωγραφικές περιφέρειες, είτε φορολογικά αντικείμενα, είτε επιμέρους συνδυασμούς.
Στο πλαίσιο αυτό, συνεχίζεται το επιχειρησιακό σχέδιο δράσης για τουριστικά καταλύματα με αξιοποίηση δεδομένων από πλατφόρμες κρατήσεων καθώς και στόχευση λοιπών επιχειρήσεων με αντικείμενο σχετιζόμενο με τον τουρισμό. Επίσης, στο στόχαστρο μπαίνουν και τα καταλύματα των βραχυχρόνιων μισθώσεων.
Ακόμη, στην αιχμή των προτεραιοτήτων της ΑΑΔΕ είναι η δράση εντοπισμού αδήλωτων πωλήσεων μέσω διαδικτύου, με συγκέντρωση και συνδυασμό στοιχείων από τρίτες πηγές, καθώς και ο έλεγχος των καταστημάτων εστίασης μέσω των πλατφορμών των delivery.