Αλλάζει ο εξοπλισμός των αυτοκινήτων -Το νέο σύστημα που θα σώζει τις ζωές των παιδιών

Child Presence Detection 1

Το νέο σύστημα «Child Presence Detection» συνεργάζεται με την τεχνητή νοημοσύνη για να αποτρέψει το φαινόμενο εγκατάλειψης παιδιών στο πίσω κάθισμα.

Δεν είναι λίγες οι φορές, ακόμα και σήμερα, που μωρά και μικρά παιδιά έχουν χάσει τη ζωή τους από θερμοπληξία στο πίσω κάθισμα ενός κλειδωμένου αυτοκινήτου. Για αυτό τον ιδιαίτερα σημαντικό λόγο, ένα νέο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης με την ονομασία «Ανίχνευση παρουσίας παιδιών» έρχεται να αποτρέψει αυτό το θλιβερό γεγονός.

Η «δουλειά» του συστήματος είναι να ανιχνεύει αν ένα παιδί κάθεται στο αυτοκίνητο και έχει ξεχαστεί από τους γονείς του. Μάλιστα, η εγκατάσταση ενός τέτοιου συστήματος θα καταστεί υποχρεωτική στα μελλοντικά μοντέλα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Child Presence Detection 2

Η θερμοπληξία είναι μια βαριά και επείγουσα κλινική κατάσταση που εμφανίζεται συνήθως σε περιόδους καύσωνα και προσβάλει κυρίως ηλικιωμένα ή νεαρά και εξασθενημένα άτομα. Τα συμπτώματα της μοιάζουν με αυτά της καρδιακής προσβολής ή του εγκεφαλικού επεισοδίου.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, στην αρχή θα αισθανθείτε σα να έχετε πυρετό, μετά θα χάσετε τις αισθήσεις σας και μπορεί να μην ξυπνήσετε ποτέ. Η κατάσταση αυτή δεν διαρκεί πολύ, για αυτό και μερικά λεπτά της ώρας μπορεί να κάνουν τη διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου.

Η Ιταλία μάχεται από το 2019 πάνω σε αυτό τον τομέα, με σκοπό να μην ξεχνιούνται τα παιδιά στο πίσω κάθισμα, τοποθετώντας προειδοποιητικό συναγερμό στα παιδικά καθίσματα. Από την άλλη, οι Γερμανοί προμηθευτές αναλώσιμων θέλουν να χρησιμοποιήσουν την τεχνητή νοημοσύνη για να αντιμετωπίσουν αυτό το πρόβλημα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Child Presence Detection 3

Το νέο σύστημα που εξελίσσουν οι εταιρείες ονομάζεται «Child Presence Detection» και θα χρησιμοποιηθεί σε όλα τα αυτοκίνητα παγκοσμίως. Διαθέτει μια σειρά από αισθητήρες που τροφοδοτούν με πληροφορίες την τεχνητή νοημοσύνη, όπως για παράδειγμα την ανίχνευση της αναπνοής των παιδιών. Ο ειδικός σε θέματα καινοτομίας, Andreas Becher, αναφέρει ότι η αναπνευστική ροή είναι ένα αναμφισβήτητο σημάδι ζωής που είναι εύκολα μετρήσιμο.

Επιπλέον, η κίνηση του θώρακα κατά την αναπνοή καταγράφεται από δύο αισθητήρες ραντάρ που λειτουργούν με χρήση ακτινοβολίας και εγκαθίστανται πάνω από κάθε σειρά καθισμάτων. Στη συνέχεια, η τεχνητή νοημοσύνη αξιολογεί τα δεδομένα, τα καταγράφει και τα στέλνει στο σύστημα ελέγχουν του αυτοκίνητου. Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα οι γονείς ειδοποιούνται στο smartphone τους ότι υπάρχει ένα παιδί στο κλειδωμένο αυτοκίνητο.

Μέχρι όμως να γίνει αυτό, το αυτοκίνητο ενεργοποιεί τους προβολείς του και κορνάρει. Ακόμα, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να χρησιμοποιήσει τα δεδομένα ζωτικής σημασίας από την καμπίνα, για να αποφασίσει εάν είναι απαραίτητη η πραγματοποίηση μιας κλήσης έκτακτης ανάγκης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διαβάστε επίσης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ