Πλημμυρίζουν με ηλεκτρικά αυτοκίνητα τα ελληνικά νησιά -Πώς γίνονται πρότυπα για όλη την Ευρώπη

Χάλκη Citroen

Δεκάδες ελληνικά νησιά έχουν δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην ηλεκτροκίνηση, εντάσσοντας στον στόλο τους μηδενικών ρύπων οχήματα.

Σε ηλεκτρικούς ρυθμούς έχουν αρχίσει να κινούνται τα ελληνικά νησιά, ενισχύοντας τον στόλο τους με ηλεκτρικά αυτοκίνητα που τους επιτρέπουν να δώσουν μεγαλύτερο θετικό πρόσημο στο περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα, βελτιώνοντας την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής των κατοίκων τους.

Μετά την Αστυπάλαια, η οποία έχει «πλημμυρίσει» με ηλεκτρικά αυτοκίνητα της Volkswagen, αλλά και τη Χάλκη που φιλοξενεί στους δρόμους της μηδενικών ρύπων μοντέλα της Citroen, στην εποχή της μηδενικών ρύπων κινητικότητας έχουν αρχίσει να μπαίνουν και άλλα νησιά, επωφελούμενα από το ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» του Υπουργείου Εσωτερικών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα project των δύο παραπάνω νησιών αποτέλεσαν πρότυπα για όλη την Ευρώπη και λειτούργησαν -και λειτουργούν ακόμη- ως πυξίδα για τη μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση έχοντας μετατραπεί σε «πράσινα» και λειτουργικά «έξυπνα» νησιά ολόκληρης της Μεσογείου.

Το πρόγραμμα χρηματοδοτεί την αγορά ηλεκτρικών οχημάτων (αμιγώς ηλεκτρικών, υβριδικών εξωτερικής φόρτισης ή κυψέλης καυσίμου), και πιο συγκεκριμένα τύπου:

- Επιβατηγών οχημάτων (συμβατικών, διθέσιων, SUV κλπ)
- Δίκυκλων οχημάτων (μοτοσυκλέτες, μοτοποδήλατα, ποδήλατα με υποβοηθούμενη
ποδηλάτηση)
- Μικρών φορτηγών (pick-up, van κλειστού τύπου, για δυσπρόσιτα μέρη κλπ)
- Μικρών λεωφορείων (με προδιαγραφές για ΑμΕΑ)

καθώς και μεγαλύτερων οχημάτων:
- Μέσων δημοτικής συγκοινωνίας (λεωφορεία, τρενάκια κλπ, με προδιαγραφές για
ΑμΕΑ)
- Οχημάτων για τη διαχείριση στερεών αποβλήτων (απορριμματοφόρα, πλυντήρια
κάδων κλπ)
- Οχημάτων έργου/μεταφορών (φορτηγά κλπ)

φόρτιση ηλεκτρικών αυτοκινήτων
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ενδεικτικά, στα Δωδεκάνησα τα νησιά που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα είναι η Ρόδος, η Πάτμος, η Λέρος, η Μεγίστη, οι Λειψοί, η Χάλκη, το Αγαθονήσι, και η Τήλος, ενώ στα Επτάνησα η Κέρκυρα, η Κεφαλονιά και οι Παξοί.

Στις Κυκλάδες, η Σύρος, η Ανάφη, η Σαντορίνη και η Κίμωλος, στο Βόρειο Αιγαίο η Χίος, η Λέσβος και η Μυτιλήνη, ενώ το «παρών» στο πρόγραμμα δίνει και η Κρήτη.

Σε ορισμένα νησιά όπως στο Αγαθονήσι και τη Λέσβο έχουν παραληφθεί ορισμένα ηλεκτρικά οχήματα που έχουν συμβάλλει στην προσπάθεια των Δήμων να μειώσουν το κόστος της κινητικότητας, και να περιορίσουν την ατμοσφαιρική ρύπανση, ενώ σε άλλα δρομολογούνται οι διαδικασίες για την προμήθεια των οχημάτων.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο Δήμος Ανάφης όπου προ ολίγων ημερών η Δημοτική Επιτροπή του Δήμου ενέκρινε τη Μελέτη με τίτλο «Προμήθεια ηλεκτροκίνητων οχημάτων για τον Δήμο Ανάφης» και αφορούν ένα ηλεκτρικό επιβατικό όχημα τύπου SUV και ένα ηλεκτρικό λεωφορείο. Αναλυτικότερα:

citroen χάλκη
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ηλεκτρικό επιβατικό όχημα

Το ηλεκτρικό όχημα θα είναι τύπου SUV με μήκος 4-4,5 μ., χωρητικότητα πορτμπαγκάζ τουλάχιστον 400 λτ. και το σύστημα κίνησης θα έχει ισχύ τουλάχιστον 115 kW (155 PS) /250 Νm.

Επιπλέον, θα πρέπει να ενσωματώνει μπαταρία ελάχιστης χωρητικότητας 70 kWh, αυτονομία τουλάχιστον 400 χλμ. και να επιταχύνει στα πρώτα 100 χλμ./ώρα σε κάτω από 10 δλ.

Το όχημα για την φόρτισή του θα πρέπει να είναι συμβατό με εναλλασσόμενο (AC) καθώς και με συνεχές ρεύμα (DC). Ο μέγιστος χρόνος ταχείας φόρτισης δεν θα ξεπερνάει τη μία ώρα.

Ο ανάδοχος μαζί με το όχημα θα προμηθεύσει τρεις ανεξάρτητους σταθερούς φορτιστές, εναλλασσόμενης τάσης με τη μέθοδο 3 (Mode 3 AC Charging) όπως αυτή καθορίζεται από το πρότυπο IEC 61851−1 «Electric Vehicle Conductive Charging System», ελάχιστης ονομαστικής ισχύος 22kW έκαστος,

Ηλεκτρικό λεωφορείο

Το λεωφορείο θα πρέπει να πληροί τα παρακάτω χαρακτηριστικά ως προς τους μεταφερόμενους, από αυτό, επιβάτες:

- Ελάχιστος συνολικός αριθμός επιβατών με τον οδηγό (χωρίς το ΑμεΑ) : 22
- Ελάχιστος αριθμός καθήμενων επιβατών (χωρίς τον οδηγό και το ΑμεΑ) : 9
- Θέσεις ΑμεΑ : 1

Οι κύριες διαστάσεις του λεωφορείου θα πρέπει να τηρούν τα παρακάτω:

- Μέγιστο Μήκος 6.000 χλστ.
- Μέγιστο Πλάτος (χωρίς τους καθρέπτες) 2.100 χλστ.
- Μέγιστο Ύψος: 2.900 χλστ.

Τέλος, το λεωφορείο σε αστικές συνθήκες θα έχει αυτονομία κίνησης τουλάχιστον 200 χλμ., ενώ η ισχύς του ηλεκτροκινητήρα θα είναι τουλάχιστον 125 kW (168 PS)/280 Nm.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διαβάστε επίσης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ