Έρχεται το τέλος για χιλιάδες παλιά αυτοκίνητα -Αυτή είναι η νέα βενζίνη που θα σκοτώσει τους κινητήρες

Η εξάπλωση ενός καυσίμου που στοιχίζει μόλις 0,80 ευρώ/λίτρο στα πρατήρια αρκετών ευρωπαϊκών χωρών υπόσχεται να μειώσει το κόστος ανεφοδιασμού και τις εκπομπές ρύπων, ωστόσο ίσως αποτελεί απειλή για τα παλιότερα οχήματα.
Τα περισσότερα αυτοκίνητα στη χώρα μας χρησιμοποιούν την κλασική 95άρα αμόλυβδη βενζίνη (με την ένδειξη Ε5), η οποία αποτελείται από 95% βενζίνη και 5% βιοαιθανόλη.
Το τελευταίο, ωστόσο, διάστημα στα πρατήρια αρκετών ευρωπαϊκών χωρών (όχι στην Ελλάδα), το ποσοστό της βιοαιθανόλης στο καύσιμο αυξάνεται, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας να μειωθούν οι ρύποι, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για το περιβάλλον.
BUY NOW
Κάπως έτσι έχει αρχίσει να κάνει την εμφάνισή της η βενζίνη Ε10 που όπως υποδηλώνει η ονομασία της εμπεριέχει βιοαιθανόλη σε ποσοστό έως και 10%, ενώ μπορεί να δούμε και αμόλυβδη με 85% βιοαιθανόλη και μόλις 15% βενζίνη, που ονομάζεται Ε85.

Τι είναι η βιοαιθανόλη και γιατί είναι φιλική στο περιβάλλον;
Πρόκειται για οικολογικό καύσιμο, για την παραγωγή του οποίου καλλιεργούνται φυτά (βλ. καλαμπόκι, ζαχαροκάλαμο, φύκια κ.ο.κ.). Η σοδειά δέχεται μεταποίηση και τα σάκχαρα των φυτών μετατρέπονται σε αλκοόλ (βιοαιθανόλη) που αποτελεί πηγή ενέργειας.
Επειδή παράγεται από βιομάζα όταν η βιοαιθανόλη καίγεται, εκπέμπεται τόσο διοξείδιο του άνθρακα όσο απορρόφησε η βιομάζα κατά την καλλιέργειά της. Όσο υψηλότερη είναι η ποσόστωση της βιοαιθανόλης στο καύσιμο, τότε πιο φιλικό στο περιβάλλον είναι αυτό.
Επομένως, μόνο έκπληξη δεν προκαλεί το γεγονός ότι τουλάχιστον 15 ευρωπαϊκές χώρες διαθέτουν βενζίνη Ε10 στα πρατήριά τους, ενώ στις ΗΠΑ υπάρχουν εκατοντάδες πρατήρια που διαθέτουν αμόλυβδη Ε85.

Γιατί υπάρχει μόνο Ε5 στην Ελλάδα;
Παρόλο που η βενζίνη με υψηλό ποσοστό βιοαιθανόλης προβάλει ως το αντίδοτο στην κλιματική αλλαγή, πολλά αυτοκίνητα παλιάς τεχνολογίας είναι συμβατά μόνο με την Ε5 που διατίθεται στην Ελλάδα.
Σημειώνεται ότι τα περισσότερα αυτοκίνητα με έτος κατασκευής μετά το 2000 μπορούν να χρησιμοποιήσουν Ε10, χωρίς να κινδυνεύουν. Ορισμένες μάρκες, ωστόσο, δεν συνιστούν τη χρήση της στα αυτοκίνητά τους που έχουν κατασκευαστεί πριν το 2011.
Σε αυτοκίνητα που δεν είναι συμβατά με την Ε10, ενδέχεται να προκληθούν -μεταξύ άλλων- ζημιές στα στεγανοποιητικά υλικά, τις φλάντζες και τις τσιμούχες του συστήματος καυσίμου, με αποτέλεσμα την εμφάνιση διαρροών.

Επίσης, λόγω της ζημιάς των παραπάνω υλικών ενδέχεται να σχηματιστούν επικαθίσεις σε διάφορα σημεία του συστήματος, ενώ η αιθανόλη δεν αποκλείεται να διαβρώσει τμήματα από αλουμίνιο, ψευδάργυρο, ορείχαλκο, χαλκό και χάλυβα επικαλυμμένου με μόλυβδο ή κασσίτερο.
Όπως προαναφέραμε, υπάρχουν πολλές μάρκες που απαγορεύουν τη χρήση της Ε10 σε αυτοκίνητα με έτος κατασκευής πριν το 2011, δηλαδή είναι ηλικίας άνω των 14 ετών. Με δεδομένο, λοιπόν, ότι στην Ελλάδα ο μέσος όρος ηλικίας των κυκλοφορούντων ΙΧ είναι 17,5 έτη, η ύπαρξη της Ε10 στα πρατήρια θα συνιστούσε μια βραδυφλεγή βόμβα.