Τέλος στην εισιτηριοδιαφυγή και στις επιθέσεις εις βάρος των υπαλλήλων του θέλει να βάλει ο δημόσιος οργανισμός ΜΜΜ του Λονδίνου, μέσω της λήψης νέων αυστηρών μέτρων.
Μεγάλες είναι οι απώλειες εσόδων που προκαλεί στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας το φαινόμενο της εισιτηριοδιαφυγής, με αποτέλεσμα να ενορχηστρώνονται ήδη σχέδια για την καταπολέμηση του φαινομένου (δείτε περισσότερα εδώ).
Η λαθρεπιβίβαση, ωστόσο, δεν είναι ένα αμιγώς ελληνικό φαινόμενο, καθώς αντίστοιχα προβλήματα αντιμετωπίζουν και άλλες χώρες συμπεριλαμβανομένης της Αγγλίας. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από τον δημόσιο οργανισμό για τις αστικές συγκοινωνίες του Λονδίνου "Transport for London" (TfL), το 2023 ασκήθηκε δίωξη σε 19.614 άτομα για εισιτηριοδιαφυγή, αριθμός που αντιπροσωπεύει αύξηση 56% σε σχέση με το 2022.
BUY NOW
Παράλληλα, η TfL ισχυρίζεται ότι η εισιτηριοδιαφυγή συνδέεται άμεσα με περιστατικά εκδήλωσης βίας απέναντι στο προσωπικό της.
Για να αντιμετωπίσει την εισιτηριοφοροδιαφυγή, ένα φαινόμενο που συρρικνώνει τα έσοδά της, η TfL ανακοίνωσε αύξηση του προστίμου για είσοδο δίχως εισιτήριο από τις 80 λίρες (93,5 ευρώ με τις τρέχουσες συναλλαγματικές ισοτιμίες) στις 100 (117 ευρώ). Σημειώνεται ότι το πρόστιμο μειώνεται στα 50 δολάρια εφόσον εξοφληθεί εντός 21 ημερών από την επιβολή του.
Παράλληλα, για να καταπολεμήσει τα περιστατικά βίας εις βάρος του προσωπικού της, θα εξοπλίσει τους υπαλλήλους της που βρίσκονται στην «πρώτη γραμμή» και συνδιαλέγονται με το επιβατικό κοινό με κάμερες (body worn/φορετές).
Σύμφωνα με στοιχεία, όταν το επιβατικό κοινό γνωρίζει ότι οι υπάλληλοι σε οργανισμούς αστικών συγκοινωνιών είναι εφοδιασμένοι με κάμερες, ο κίνδυνος επιθέσεων μπορεί να μειωθεί στο ήμισυ. Εφόσον ένα περιστατικό καταγραφεί από τις εν λόγω κάμερες, το υλικό μπορεί να διαβιβαστεί στις αρμόδιες αρχές όπως Αστυνομία και Δικαστήρια.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο οργανισμός TfL διαθέτει ένα καλά οργανωμένο σύστημα για την καταπολέμηση του φαινομένου της λαθρεπιβίβασης. Ειδικότερα, απασχολεί πάνω από 450 υπαλλήλους που διενεργούν ελέγχους εισιτηρίων, την ίδια ώρα που το «οπλοστάσιό» του περιλαμβάνει μια πλατφόρμα ανάλυσης παράτυπων ταξιδιών (Irregular Travel Analysis Platform-ITAP).
Το ITAP ουσιαστικά αποτελεί ένα σύστημα που με τη χρήση αλγόριθμων μπορεί και αναγνωρίζει ασυνήθιστες συμπεριφορές των επιβατών οι οποίες μπορεί να υποδηλώνουν εισιτηριοδιαφυγή, ώστε να ανιχνεύονται τα ίχνη των παραβατών και να επιβάλλονται πρόστιμα.