Αυτό είναι το τεράστιο κοίτασμα «λευκού χρυσού» που αλλάζει τα δεδομένα -Ποιοι ανησυχούν για τη νέα ανακάλυψη
Τις ισορροπίες δυνάμεων στη Μέση Ανατολή φαίνεται ότι είναι ικανό να αλλάξει το κοίτασμα λιθίου του Ιράν, κάτι που αναγνωρίζει ο ορκισμένος εχθρός της χώρας.
Τέσσερις μήνες έχουν συμπληρωθεί από την ανακάλυψη ενός κοιτάσματος λιθίου-μαμούθ στο Ιράν, το οποίο υπόσχεται να αποτελέσει την «θερμοκοιτίδα» εκατοντάδων χιλιάδων ηλεκτρικών αυτοκινήτων.
Το τεράστιο κοίτασμα ανακαλύφθηκε στο Χάμενταν, ορεινή επαρχία στα δυτικά της χώρας, και εμπεριέχει 8,5 εκατ. τόνους λιθίου, αναδεικνύοντας το Ιράν στη χώρα με τα δεύτερα μεγαλύτερα κοιτάσματα λιθίου μετά τη Χιλή που «κατέχει» 9,2 εκατ. τόνους.
BUY NOW
Αυτό σημαίνει ότι η Τεχεράνη θα ελέγχει περί το 10% των γνωστών αποθεμάτων λιθίου σε παγκόσμιο επίπεδο, τα οποία ανέρχονται σε 89 εκατ. τόνους. Η εξόρυξη λιθίου στο Χάμενταν θα ξεκινήσει μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.
Με το προσωνύμιο «λευκός χρυσός», το λίθιο συνιστά ένα μέταλλο που αποτελεί βασικό συστατικό των μπαταριών ιόντων λιθίου των ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Όσο, λοιπόν, αυξάνονται οι πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων -ειδικά μετά το επερχόμενο τέλος των πωλήσεων καινούργιων ΙΧ βενζίνης και diesel στην ΕΕ - τόσο θα εκτοξεύεται η ζήτηση για το μέταλλο που είναι υπεραραπαίτητο για την κατασκευή τους.
Όπως είναι κατανοητό, η ανακάλυψη της ανεξάντλητης ιρανικής δεξαμενής «λευκού χρυσού» εκτιμάται ότι θα μπορούσε να αλλάξει εκ βάθρων τις ισσοροπίες δυνάμεων στη Μέση Ανατολή, χαρίζοντας στο Ιράν ένα ασυναγώνιστο γεωπολιτικό και οικονομικό πλεονέκτημα.
Η χώρα που φαίνεται ότι είναι περισσότερο προβληματισμένη από τη διαφαινόμενη οικονομική γιγάντωση της Τεχεράνης και τις προοπτικές να εξελιχθεί σε υπερδύναμη στον κόσμο της ηλεκτροκίνησης φυσικά είναι το Ισραήλ.
«Το Ισραήλ θα μελετάει στενά πώς η Τεχεράνη θα προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει αυτή την ανακάλυψη (σ.σ. λιθίου) προς όφελός της», ανέφερε -μεταξύ άλλων- η Ισραηλινή ειδικός σε γεωπολιτικά ζητήματα, Anat Hochberg Marom, μιλώντας το περασμένο Σάββατο στην εφημερίδα Maariv.
Μην ξεχνάμε ότι μετά την ισλαμική επανάσταση του 1979 το Ιράν μετατράπηκε σε υπ΄αριθμόν 1 εχθρό του εβραϊκού κράτους. To τελευταίο διάστημα η ένταση μεταξύ των δύο χωρών έχει κλιμακωθεί, με το Ιράν να παρουσιάζει την περασμένη εβδομάδα έναν υπερηχητικό πύραυλο υπό την ονομασία “Fattah”, ο οποίος, όπως είχε αναφερθεί, θα μπορεί να χτυπήσει εντός του Ισραήλ μέσα σε 400 δευτερόλεπτα.
Με τις δύο χώρες, λοιπόν, να λογίζονται ως ορκισμένοι εχθροί, η ανακάλυψη του κοιτάσματος στο Ιράν φαίνεται πως δεν συνιστά ένα… ευχάριστο γεγονός για το Ισραήλ.
Οι Ισραηλινοί εκτιμούν ότι το κοίτασμα είναι πιθανό να συνδράμει αποφασιστικά στο να καταστεί το Ιράν μια ιδιαίτερα υπολογίσιμη δύναμη σε παγκόσμιο επίπεδο, ξεπερνώντας ακόμα και και τους μεγαλύτερους παραγωγούς πετρελαίου όπως είναι η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.