Νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας θέτει νέους όρους και προϋποθέσεις λειτουργίας.
Τους νέους όρους και τις προϋποθέσεις λειτουργίας υπαίθριων πάρκινγκ αυτοκινήτων στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας περιλαμβάνει σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που έχει αναρτηθεί σε δημόσια διαβούλευση με τίτλο: «Όροι δόμησης, κατασκευής, επιτρεπόμενες χρήσεις γης για κέντρα δεδομένων, χωροταξικές και πολεοδομικές ρυθμίσεις, αξιοποίηση πόρων Πράσινου Ταμείου και λοιπές περιβαλλοντικές και ενεργειακές διατάξεις».
Μάλιστα ξεκαθαρίζεται ότι τα αδόμητα οικόπεδα, που βρίσκονται στο Ιστορικό Κέντρο της Αθήνας, θα μπορέσουν να λειτουργήσουν ως γήπεδα στάθμευσης (parking), υπό την προϋπόθεση υποχρεωτικής περιμετρικής φύτευσης ζαρντινιέρας κινητού τύπου, ύψους τουλάχιστον δύο μέτρων.
BUY NOW
Ειδικότερα το άρθρο 28 του νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναγράφει ότι: «Αδόμητα οικόπεδα που ευρίσκονται εντός των διοικητικών ορίων του παραδοσιακού τμήματος της πόλεως των Αθηνών (Ιστορικό Κέντρο), όπως αυτό χαρακτηρίστηκε με το από 21.9.1979 π.δ. (Δ΄ 567), μπορούν να λειτουργήσουν ως γήπεδα στάθμευσης, σύμφωνα με την παρ. 16.1 του άρθρου 4 του π.δ. 59/2018 (Α΄ 114), κατά παρέκκλιση των υφιστάμενων χρήσεων γης, με χρονική ισχύ 3 ετών από την έναρξη ισχύος του παρόντος, που δύναται να παραταθεί με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας για 3 επιπλέον έτη, υπό την προϋπόθεση περιμετρικής φύτευσης, εξαιρουμένου του μήκους της εισόδου και της εξόδου, ζαρτινιέρας κινητoύ τύπου, ύψους τουλάχιστον 2 μέτρων.
Τα ανωτέρω δεν ισχύουν επί αδόμητων οικοπέδων, τα οποία: α) ευρίσκονται εντός της Ζώνης Προστασίας της Ακρόπολης, β) έχουν κηρυχθεί απαλλοτριωτέα ή έχουν απαλλοτριωθεί για αρχαιολογικούς σκοπούς. Για τα αδόμητα οικόπεδα που ευρίσκονται εντός του κηρυγμένου Αρχαιολογικού χώρου της Αθήνας, για την εφαρμογή της παρ. 1, απαιτείται προηγούμενη έγκριση του αρμοδίου οργάνου του Υπουργείου Πολιτισμού.»
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ