Το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών έκανε δεκτή την πρόταση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος.
Σε νομοτεχνικές βελτιώσεις στο νομοσχέδιο με τίτλο: «Μέτρα για την ενίσχυση του εισοδήματος, φορολογικά κίνητρα για την καινοτομία και τους μετασχηματισμούς επιχειρήσεων και άλλες διατάξεις» προχώρησε το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.
Μεταξύ των βελτιώσεων περιλαμβάνεται και η πρόταση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) για την υποχρεωτική ασφάλιση των αυτοκινήτων.
BUY NOW
Πιο συγκεκριμένα η ΕΑΕΕ είχε προτείνει τη διατήρηση της υποχρέωσης ασφάλισης έναντι των κινδύνων από δασική πυρκαγιά, σεισμό και πλημμύρα, ακόμη και για οχήματα που έχουν καταθέσει τις πινακίδες κυκλοφορίας τους και έχουν τεθεί σε διοικητική ακινησία, καθώς τα οχήματα αυτά εξακολουθούν να διατρέχουν κίνδυνο από τα παραπάνω φυσικά φαινόμενα.
Το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών έκανε δεκτή την πρόταση της ΕΑΕΕ απαλείφοντας από το άρθρο 26 του νομοσχεδίου την πρόβλεψη της μη ασφάλισης των οχημάτων σε περίπτωση ακινησίας, καθώς και στην περίπτωση αυτή υφίσταται ο κίνδυνος καταστροφής τους από φυσικά φαινόμενα.
Με την παραπάνω τροποποίηση οι ιδιοκτήτες οχημάτων που τα έχουν σε ακινησία μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου θα πρέπει να τα ασφαλίσουν υποχρεωτικά έναντι φυσικών καταστροφών!
Η εφαρμοστική διάταξη θα δώσει απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα που προκύπτουν καθώς δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στις ακινησίες των οχημάτων περιλαμβάνονται πολλές περιπτώσεις μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται η ακινησία λόγω κλοπής ή υπεξαίρεσης οχήματος, κυκλοφορίας στο εξωτερικό, κατάσχεσης ή περισυλλογής ή αφαίρεσης των στοιχείων κυκλοφορίας του από δημόσια αρχή, ολοσχερούς καταστροφής, πλειστηριασμού, ανολοκλήρωτης μεταβίβασης, παράδοσης για ανακύκλωση και κάθε άλλης περίπτωσης όπου ο ιδιοκτήτης ή κάτοχος του οχήματος δεν έχει στην κατοχή του είτε το όχημα είτε τα στοιχεία κυκλοφορίας του ή ακόμη λόγω θανάτου του ιδιοκτήτη.
Η υποχρεωτική ασφάλιση των οχημάτων που βρίσκονται σε φορολογική ακινησία έρχεται να ανατρέψει ριζικά το καθεστώς της φορολογικής ασυλίας των ιδιοκτήτων που έχουν καταθέσει τις πινακίδες κυκλοφορίας καθώς για πρώτη φορά θα αναγκαστούν να πληρώσουν χρήματα για τα οχήματά τους που δεν κινούνται στο δρόμο. Επίσης η υποχρεωτική ασφάλιση των αυτοκινήτων έναντι των φυσικών καταστροφών ακόμη και για οχήματα που βρίσκονται σε φορολογική ακινησία θα επηρεάσει αρνητικά και τα δεκάδες χιλιάδες αυτοκίνητα που ενοικιάζονται τα οποία τουλάχιστον για 5 μήνες το χρόνο βρίσκονται ακινητοποιημένα σε πάρκινγκ.
Από την άλλη μεριά βέβαια μέχρι σήμερα το κράτος ποτέ δεν αποζημίωσε αυτοκίνητα ιδιωτών καταναλωτών σε περίπτωση φυσικών καταστροφών…
Να υπενθυμίσουμε ότι το άρθρο 26 του νομοσχεδίου πριν την νομοτεχνικές βελτιώσεις ανέγραφε ότι: «Ο κύριος ή κάτοχος αυτοκινήτου οχήματος κατά την έννοια της περ. α) του άρθρου 1 του π.δ. 237/1986 (Α΄ 110), με τόπο συνήθους στάθμευσης στην Ελλάδα, πέραν των υποχρεώσεων ασφάλισης κατά το ανωτέρω προεδρικό διάταγμα, υποχρεούται να καλύπτει με ασφάλιση το όχημά του και έναντι των κινδύνων από δασική πυρκαγιά και από πλημμύρα, με βάση την τρέχουσα εμπορική αξία του οχήματος. Η υποχρέωση ασφάλισης υφίσταται διαρκώς από τη χορήγηση της αδείας και των πινακίδων κυκλοφορίας, χωρίς να εξαρτάται από την εν τοις πράγμασι κίνηση ή λειτουργία του οχήματος, εκτός αν έχει τηρηθεί η διαδικασία της ακινησίας κατά το άρθρο 22 του ν. 2367/1953 (Α΄ 82).
Η υποχρέωση ασφάλισης του παρόντος δεν ισχύει, εάν το όχημα ανήκει κατά κυριότητα στο Δημόσιο ή σε φορέα του δημόσιου τομέα, όπως ορίζεται στην περ. α) της παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 4270/2014 (Α΄ 143), εξαιρουμένου του υποτομέα Ο.Τ.Α..
Οι υπόχρεοι σε ασφάλιση του παρόντος εξαιρούνται από κάθε επιχορήγηση κρατικής αρωγής για τα οχήματα που δεν έχουν ασφαλιστεί σύμφωνα με την παρ. 1.»
Στο άρθρο 47 του ν. 5116/2024, περί εξουσιοδοτικών διατάξεων, προστίθεται παρ. 2Α, ως εξής: «2Α. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Ανάπτυξης και Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας δύναται να εξειδικεύονται το εύρος και οι προϋποθέσεις ασφάλισης, να εισάγονται επιπλέον εξαιρέσεις, να ρυθμίζονται η διαδικασία και τα δικαιολογητικά για την εξαίρεση και να καθορίζεται κάθε άλλο θέμα σχετικό με την εφαρμογή του άρθρου 5Α.»